Soslu yaprak sarması nasıl yapılır?
Soslu yaprak sarması nasıl yapılır? Bu harika yaprak sarmasının lezzeti sosu ile birlikte muhteşem oluyor. Yaprak sarma, bayramların, davet sofralarının veya çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden.

Soslu Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 400 gram salamura asma yaprağı.
İç harcı için;
- 200 gram dana kıyma,
- 2 adet kuru soğan,
- 1 su bardağı pirinç,
- Yarım yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- Yarım çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı su,
- 2 tatlı kaşığı nane,
- 1 tatlı kaşığı karabiber,
- Tuz.
Sosu için;
- Yarım çay bardağı sıvı yağ,
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası,
- 3 buçuk su bardağı su,
- 3-4 diş sarımsak,
- Tuz.
Soslu Yaprak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
Soslu yaprak sarması yapmak için öncelikle tencereye bir miktar su koyulur.
İçine salamura asma yaprağı koyulur ve yapraklar tuzunu atması için 5 dakika kadar haşlanır.
Kaynayan yapraklar süzgeç ile süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
Sarma içi için gerekli olan 1 su bardağı pirinç, yıkanıp süzülerek geniş ve derin bir kap içerisine alınır.
Üzerine kıyma ile küp şeklinde doğranmış soğanlar ilave edilir.
Daha sonra gerekli olan diğer malzemelerin tamamı eklenir ve yoğrularak karıştırılır.
Asma yapraklarının mat kısmı yukarı bakacak şekilde düz bir zemin üzerine serilir.
Üzerilerine birer tatlı kaşığı iç harcından koyulup sarılır.
Sarılan yaprak sarma, hiç boş yer kalmayacak şekilde tencereye dizilir.
Dizme işlemi bitince sarmaların üzerine tencerenin ebatına uygun, porselen bir tabak kapatılır (pişerken yaprakların açılmaması için).
Sos için gerekli olan malzemeler, bir kase içerisinde karıştırılır.
Elde edilen sos, tabağın kenarlarından tencereye eklenir.
Hazırlanan soslu yaprak sarması, orta ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika pişirilir.
Süre sonunda ocaktan alınır ve biraz dinlendirildikten sonra, servise sunulabilir.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar