Yumurta Nasıl Haşlanır?Mutfak Tüyoları - Tüm Detayları
Bu tüyoları öğrendikten sonra yumurta haşlama yöntemlerinizi yeniden gözden geçireceksiniz! İşte yumurta haşlarken uygulayacağınız hayat kurtaran bilgiler…

Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen ve protein deposu olarak bilinen yumurta en sevilen kahvaltılıklar arasında yerini alır. Peki ama yumurta en güzel nasıl haşlanır? Rafadan yumurta nasıl yapılır? Yumurta kaç dakikada pişer? İşte detaylar...
Yumurtayı neredeyse her kahvaltıda tüketiyoruz. Yararları saymakla bitmeyen yumurtanın çeşitleri de bir o kadar fazla. Sizler için derlediğimiz yumurta pişirme yöntemlerini aşağıdan ulaşabilirsiniz!
Yumurta haşlarken birçok noktaya dikkat etmek gerekir.Çok az haşlandığında bakteri üretebilir ve aynı şekilde çok haşlandığında vitamini ölebilir. Bu nedenle dilediğiniz yumurta için süre tutmanız en ideal yöntem olacaktır.
- Cıvık yumurta; akı yumuşak, sarısı ise çok az pişmiş, akışkan kıvamda yumurta için 2 dakika haşlama yeterli olacaktır.
- Rafadan yumurta beyazı pişmiş, sarısı akışkan kıvamdaki yumurtadır. Elde etmek için 3 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
- Akı iyi pişmiş, sarısı ise akmayacak yumuşaklıkta, kayısı kıvamında bir yumurta istiyorsanız, 4-5 dakika haşlama gerekir.
- Katı yumurta beyazı ve sarısı iyi pişmiş olan yumurtadadır. Elde etmek için 5-6 dakika idealdir.
- Çok katı yumurta beyazla sarısı çok aşırı pişmiş, çiğlik kalmayan yumurtadır. Bu yumurta için 7 dakika haşlama süresi idealdir. Maksimum 10-11 dakikaya kadar artırabilirsiniz.
Yumurta nasıl haşlanır?
1. ADIM: Yumurtalarınızı tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Yumurtanızın bayat olmamasına dikkat edin. Ancak şunu da unutmayın: Çok taze yumurtalarda beyazın üzerini kaplayan zar kabuğa, birkaç günlük yumurtalara nazaran daha fazla yapışır. O nedenle haşlanmış yumurta yapacaksanız bayatlamamış ama çok taze de olmayan bir yumurta tercih edebilirsiniz.
2. ADIM: Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir. Orta boy yumurtalar için 9 dakika, büyük boy yumurtalar için de 12 dakika boyunca suda tutmalısınız. Bu sürenin sonucunda parlak bir sarı ve canlılığını kaybetmemiş bir beyaz elde edeceksiniz.
3. ADIM: Bu sürenin sonucunda yumurtalarınızı sıcak sudan soğuk suya alın. Böylece hem yumurtaların pişmeye devam etmesini önlemiş hem de daha hızlı soğumalarını sağlamış olursunuz. Yumurtalar oda sıcaklığına eriştiğinde soymaya başlayabilirsiniz. Daha soğuk yumurta daha zor soyulacaktır.
4. ADIM: Yumurtayı kolayca soymak için tezgâhın üzerine yatırıp avucunuzla hafifçe baskı yaparak yuvarlayın. Bütün kabuk kırıldığında yumurtalarınızı biraz önce kullandığınız soğutma suyuna batırın. Bu yumurtanın zarının gevşemesini sağlayacaktır. Zarı yumurtanız suyun içindeyken kolayca soyabilirsiniz. Alternatif olarak musluktan akan basınçlı su da yumurtanızın kolay soyulmasını sağlayacaktır.
Yumurta kahvaltının vazgeçilmezi ve protein kaynağıdır. Muhtemelen herkes her hafta en az üç ya da dört yumurta tüketiyordur.
Ancak ister haşlayın ister yağda kızdırın yumurta pişirmek tahmin edilenden daha fazla vakit alabilir. Az sonra öğreneceğiniz tüyolardan sonra ise yumurta haşlamak veya pişirmek artık çok kolay olacak!
Bazı yumurtalar kolayca haşlanırken bazıları zorluk çıkarır. Bu konuda bilinmesi gereken bir konu varsa o da haşlanması veya pişirilmesi en kolay olan yumurtalar, 7-10 günlük yumurtalardır.
İşte yumurta haşlarken veya pişirirken hayatınızı kolaylaştıracak o küçük tüyolar:
SUYA KABARTMA TUZU ATTIĞINIZ TAKDİRDE...
Haşlanmış yumurtayı soyarken yumurtanın soyulamamasından veya parçalanmasından şikayetçi misiniz? Suya kabartma tozu ekleyin ve öyle haşlayın. Böylelikle suyun alkalilik oranı artacaktır ve yumurtalarınız haşlandıktan sonra daha rahat soyulacaktır.
YUMURTANIN TAZE OLUP, OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN...
Bu öğreneceğiniz tüyo sayesinde yumurtanızın kaç günlük olduğunu hemen anlayacaksınız. Suya yumurtayı koyun ve izlemeye koyulun. Eğer yumurta suyun dibine yatay bir şekilde inerse yumurta tazedir. Eğer dikey şekilde iniyorsa kızartmak daha mantıklı olacaktır. Son olarak yumurta eğer suyun yüzeyinde kalıyorsa, eskidir.
YUMURTANIN HEMEN ÇATLAMAMASI İÇİN...
Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak. Olur da yumurta çatlarsa, beyazı yumurtadan çıkmayacaktır.
BUZDOLABINDA BEKLETİLEN YUMURTALAR...
Buzdolabında bekletilen yumurtalar haşlarken daha çabuk çatlar. Çatlamamaları için yumurtaları suda bekletin. Biraz ısınınca haşlamaya başlayabilirsiniz.
YUMURTANIN KABUKLARINI ÇABUK SOYMAK İÇİN...
Yumurtayı çok haşlanmış ve katı şekilde mi seviyorsunuz? Haşladıktan sonra yumurtayı soğuk suyun içinde bekletin. Artık kabuğunu kolaylıkla soyabilirsiniz.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar