BIST8.982,30%1,99
USD32.3304%0.12
EURO35,0856%0.04
ALTIN2.291,93%0.63

Osmanlı Filistin’i Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası

Hüseyin Öztürk

Abone OlGoogle News
24 Şubat 2020 14:01

Bu hafta tanıtacağımız eser, İstanbul Ticaret Odasının yayınları arasında çıkan ve ülkemiz başta olmak üzere, Filistin taraftarı ülkelerin haklılıklarını ortaya koyacak, Filistin karşıtı ülkelerin ise insicamını bozacak hakiki belge ve bilgilerle donanmış bir kitap.

“Osmanlı Filistin’i Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası” adlı esere İstanbul Ticaret Odası ile birlikte “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı” ve “Filistin Araştırmaları İmar ve Dayanışma Derneği” katkı vermiş.

Kitabın hazırlanmasında ise sahasında uzman üç ismin büyük emeği var. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Abdülkadir Steih ve Ali İhsan Aydın.

………………..

Ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın canlılığı; yerel düşünme ve küresel davranma ustalığında gizlidir.

Dünü araştırmak ve derinleştirmek, bugünü değerlendirmek ve genişletmek, yarını planlamak ve aydınlatmak, sağlıklı bir sorgulamaya ve bilgilenmeye bağlıdır.

Gece ve gündüz farkının ortadan kalktığı bir dünyada, toplumlar gece karanlığını gündüzün aydınlığına dönüştürmek zorundadırlar. Güneş altında kimse kusurlarını saklayamaz.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve yönetim ekibi, ekonomi ile kültürü bir dengede götürerek; “tarih ve kültürden bağımsız ekonomi, ekonomiden bağımsız kültür ve tarih olmayacağını” bilerek hareket etmektedirler. Bu eser de bunun meyvelerinden birisidir.

Kitap üç dilde hazırlanmış. Türkçe, Arapça, İngilizce! Arşiv denilince akla hangileri geliyorsa hepsine girilmiş.

İğne ile kuyu kazılmış adeta. “İğne deliğinden deve geçer mi” sorusuna; “istenirse geçer” dedirtilen bir çalışma olmuş.

Eseri namuslu bir şekilde inceleyen “her insan evladı”, Filistin’de kimin işgalci olduğunu, Filistin’in gerçekte nereye ait olduğunu rahatlıkla görebilir.

Bu önemli ve hayati projenin fikri müteşebbisi, Filistin Platformu imiş! Platformun Başkanlığını yapan Erol Yarar ve platform emekçileri de büyük gayretler sarf etmiş.

………………..

Sözün bundan sonrasını İTO Başkanı Şekib Avdagiç’e bırakalım:

“Filistin ve onun simge şehri Kudüs, Türkiye için bir sorumluluğun adıdır. Neredeyse insanlığın yeryüzündeki varlığı kadar eski bu bölge, inancımızın somutlaşıp kök saldığı bir coğrafyanın ismidir.

Bu coğrafyanın her köşesinde yaşayan her inanç sahibine adalet ve huzur getiren Osmanlı Devleti’ni kuranların torunları olarak, tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız.

İnsanlığın mutlak barışa ermesinin yolunun, Filistin’i ve Kudüs’ü bir an bile olsun unutmamaktan geçtiğine inanıyor ve Kudüs’ü bir kol saati gibi üzerimizde taşıyoruz.

Biz bu coğrafyayı kasaba kasaba, köy köy, karış karış biliyoruz. Filistin’in en ücra köşesinde yaşayanların çektiği sıkıntıdan bize bir pay düştüğünün farkındayız. Bunu azaltmak için çabalıyoruz.

Dolayısıyla Filistin coğrafyasının her mahallesinin, köyünün, nahiyesinin kazasının vilayetinin ve buralarda yaşayan her insanının varlığının belgelenmesinin; Filistin’in gerçek sahiplerine kavuşacağına inanmak ve bunun için çabalamak anlamına geldiğini düşünüyoruz”.

Akit TV köşe yazarı