Diplomat olma şartları nelerdir? Diplomat maaşı 2021 | Diplomatın görevi
Ülkesinin ve vatandaşlarının menfaatleri doğrultusunda yabancı ülkelerde temsil görevi üstlenen kişilere verilmiş bir unvan olan diplomat dış politikalarla uğraşan ve ülkesini yurt dışında diğer ülkelere karşı temsil eden kimselerdir. Diplomat olmak için ne yapmalı? Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren diplomatlar görev yerlerinde ülkelerini temsil ederler. Peki diplomat nasıl olunur? Diplomat olmanın şartları nelerdir? Diplomatlar ne kadar maaş alır? sorularını cevaplayalım..

Diplomat, uluslararası ilişkilerde devletler arası iletişimlerde hızlı sonuç alabilmek adına görevlendirilmiş kişilerdir. Diplomatların temel görevi yurt dışında ülkesini iyi bir şekilde temsil etmektir. Vatandaşlarının ve ülkesinin menfaatlerini korumak amacıyla görevlendirilmiş kişilerdir. Diplomat nasıl olunur? Sınavları diğer kurum sınavlarından farklı mıdır? KPSS şartı aranıyor mu? Hep birlikte bakalım..
Diplomatlar uluslararası ilişkilerde önemli bir role sahip oldukları için dokunulmazlıkları ve ayrıcalıkları bulunan kişilerdir. Dokunulmazlık kavramı genel yasalardan bağışık tutulmayı değil, fakat yargılama ve icra yollarının uygulamasından bağışık tutulmayı belirtmektedir.
Diplomatlara Verilen Ayrıcalıklar
- Diplomasi Temsilcileri ve Görevlileri için ayrıcalıklar
- Kişi ve Aile Bireyleri Dokunulmazlığı
- Konut Dokunulmazlığı
- Yargı Dokunulmazlığı ya da Bağışıklığı
- Vergi Ayrıcalığı
- Gümrük Ayrıcalığı
Diplomat Olmak İçin Neler Yapılmalı?
Diplomat olmak isteyen kişilerin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Diplomat olacak kişilerin ilk olarak üstün bir akademik kariyeri olması gerekmektedir. Bu kişiler iyi iletişim kurabilmeli ve ana dil gibi yabancı dil bilmelidir. Dışişleri Bakanlığı yeni aldığı bir kararla diplomatlık için KPSS şartını kaldırdı. Diplomat olmak isteyen kişiler Bakanlık tarafından düzenlenen sınavlara girmek zorundadır. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada yazılı sınav yapılırken, ikinci aşamada ise sözlü sınav yapılmaktadır.
Yazılı sınavda yabancı dil ağırlıklı sorular sorulmaktadır. Yazılı sınavlarda başarılı olan kişiler bu aşamadan sonra sözlü mülakatlar için çağrılmaktadır. Sözlü mülakatlarda diksiyon, fiziki görünüş, kendini iyi ifade edebilme kabiliyetlerine bakılmaktadır. Sözlü sınavlarda dünya tarihinden genel kültüre kadar hemen her soru sorulabilmektedir. Sınavları başarı ile geçen adaylar iki yıllık aday memurluğa başlarlar. Bu aşamada 1 sene kadar eğitim ve 1 sene de staj yapılır. Ateşelik süresi 1 sene olarak belirlenmiştir. Ataşelik görevinin ardından 3 yıl sonra 3. katip, ardından 3 yıl kadar 2. Katiplik yapılır. 2. Katipliğin de tamamlanmasıyla sınav sonucuna göre Başkatip unvanı kazanılır. Başkatip unvanını kazanan kişi konsolosluk yeterlilik sınavına girebilir. Bu sınavda başarılı olan kişiler başkonsolos sıfatını elde edebilir.
Diplomatlık Sınavına Başvuru Yapmanın Şartları Nelerdir? Dışişleri Bakanlığı
Diplomatlar devlet memurlarıdır. Bu nedenle diplomat olmak için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesinde açıkça belirtilmiş olan devlet memuru olma şartlarına uygun olan kişiler sınava başvuru yapabilirler. Ayrıca diplomatlık sınavı başvurusunda aşağıdaki şartlar da aranır.
- Yazılı sınavın tarihi itibariyle 31 yaşından henüz gün almamış olmak
- 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin İktisat, Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde yer alan kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, siyaset bilimi, maliye, ekonomi ve işletme gibi bölümlerinden birinden mezun olmak
- Dışişleri Bakanlığı’nın takdirine bağlı olmak kaydıyla Hukuk fakültelerinden mezun olmak
- Yurtdışında eğitim almış olanların YÖK onaylı denklik belgelerini almış olmaları
- Erkek adayların askerlik hizmetini tamamlamış ya da erteletmiş olması
- Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden her çeşit iklimde çalışabileceğini gösteren sağlık raporunu alabiliyor olmak
- Başvuru yapabilmek için daha önceki dönemlerde KPSS şartı da aranıyordu. Ancak yapılan düzenlemeyle bu şart kaldırıldı.
Diplomatlar Ne Kadar Maaş Alır? Diplomatların Yaşam Standartları
Diplomatlar ülkelerin yabancı devletlerdeki en önemli temsilcileridir. Bir diplomat görevlendirildiği ülkenin ekonomik durumu sosyal yaşam düzeyi göz önünde bulundurularak maaşlarını almaktadırlar. Peki diplomatlar ortalama ne kadar kazanıyorlar? Diplomatların maaşı nedir? İşte sorunun cevabı... Diplomatlar çok farklı ünvan ve görevlerde olabilmektedir. Bu nedenle maaşları da değişkendir. En alt kademe devlet bürokratı maaşı 6 bin TL’den başlamaktadır. Eğer diplomat bir büyükelçi ya da konsolos ise bu miktar 25 bin TL ile 30 bin TL arasında olmaktadır.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar