Drenaj Nedir, Nasıl Yapılır, Drenaj Çeşitleri nelerdir?
inşaatı çalışmalarında zeminde suyun bulunması birçok olumsuz sonucu beraberinde getirir. Kışın oluşabilecek don etkisi sonucunda zemin içine sıkışmış su, donduktan sonra hacim değiştirerek yol üst ve alt yapısına zarar verebilmektedir. Ayrıca kil gibi su ile karşılaştığında fiziksel değişim gösteren malzemelerin varlığı yol üst ve alt yapısına ciddi zararlar verir. Zemin taneleri arasına dolan su, boşluk suyu basıncının doğmasına da neden olabilir.
Dış Drenaj Nedir
Binaya dışarıdan gelebilecek su sızıntılarını engellemek için yapılan drenaj yöntemidir. Bu yönteme, bina çevresine uygulandığı için çevre drenajı da denilmektedir.
Dış Drenaj Nasıl Yapılır
Eğer varsa, drenaj yapılacak duvar diplerindeki tretuvar vb. tüm kaplamalar sökülür.
Bina çevresindeki toprak temel kotuna inene kadar kazılarak uygulama yapılacak duvar ve bina temeli açığa çıkartılır.
Açığa çıkan duvar yüzeyi kirden ve tozdan temizlenir. Açığa çıkan duvar ve temel kısımlarında korozyon oluşmuşsa, korozyona uğrayan kısımlar sökülüp, ortaya çıkan demir donatı tel fırça yardımıyla temizlenir. Temizlenen bölgeye korozyon önleyici harç uygulanır.
Onarımı işlemi tamamlandıktan sonra yüzeylere ez az 3,00 mm. kalınlıkta, 1 kat membran uygulaması yapılır.
Membran uygulanan bölgelerin üzeri 3 cm kalınlıkta ve 16 dansite ısı yalıtım levhası ile kaplanır.
Hazırlanan drenaj hattının tabanına 5-10 cm çakıl serilip, üzerine 100 mm PVC drenflex drenaj boruları döşenir. Döşenen borular hat boyunca uzatılıp uygun bir su giderine bağlanır.
Oluşturulan drenaj hattının üzeri kazı sırasında çıkartılan toprakla doldurulup kapatılır.
Drenaj uygulaması tamamlandıktan sonra bina etrafına blokaj yapılarak, sökülen kaplamalar tekrar döşenir veya yeni bir kaplama yapılır.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar