BIST9.771,16%-1,67
USD33.9842%37.6602
EURO37,7037%44.6157
ALTIN2.728,39%-0.66
Teknoloji

Yeni avcılar geliyor! Altıncı nesil savaş uçakları dengeleri alt üst edecek

Askeri uzmanlar ve ABD Hava Kuvvetlerinden emekli subaylar, altıncı nesil savaş uçaklarının bir önceki nesle kıyasla daha yüksek hızlara ulaşabileceğini, uzun menzile sahip olabileceğini, düşman hava sahasının derinliklerine nüfuz etmede üstün performans gösterebileceğini ve devrim niteliğinde yeni bir motor türüne sahip olabileceğini düşünüyor.

Abone OlGoogle News
27 Temmuz 2024 17:58

Üçüncü Dünya Savaşı'na dair peş peşe gelen korkutucu açıklamaların ardından ordular, yeni nesil savunma teknolojileri üzerindeki çalışmalarına hız kazandırdı.

Bununla birlikte envanterinde F-35 ve F-22 Raptor gibi 5. nesil savaş uçakları bulunan ülkeler,, hava muharebesinde yeni taktik ve stratejilerin geliştirilmesi ve hava savunma sistemlerinin her geçen gün "kusursuz" hale bürünmesi nedeniyle altıncı nesil savaş uçağı geliştirmeye koyuldu.

aksam.com.tr'nin Defence News'ten aktardığı habere göre, emekli Korgeneral Clint Hinote, altıncı nesil savaş uçağı tanımının henüz kesinleşmediğini fakat uzmanların bazı özellikler konusunda ortak paydada buluştuğunu söyledi.

İşte 6. nesil olarak adlandırılabilecek uçakların taşıması gereken bazı özellikler:

ABD ÇİN'E KARŞI MI GELİŞTİRİYOR?

Eski F-16 pilotu ve araştırmacı Hinote, söz konusu altıncı nesil savaş uçaklarının, özellikle Pasifik'te uzun mesafeler kat edebilmesi ve Çin kontrolündeki hava sahalarına kolayca girebilmesi gerektiğini söyledi.

Eski pilotlardan Heather Penney ise, "Özellikle Pasifik cephesine ve Çin'e birincil tehdit olarak baktığımız düşünüldüğünde, altıncı nesil uçaklar için menzil ve nüfuz etme kabiliyeti kesinlikle kritik olacak." dedi.

"F-35'LERİN PASİFİK'TE HİÇBİR ANLAMI YOK!"

ABD'nin altıncı nesil savaş uçağı ihtiyacına değinen Hinote, F-35'lerin NATO üslerinde kullanılmasının mantıklı olduğunu, ancak kısa menzili nedeniyle sadece birkaç pistin olduğu Pasifik'te kullanılmasının hiçbir anlamı olmadığını söyledi.

Hinote, şöyle konuştu: "Bu kısa menzilli bir savaş uçağı. Bu, her yerde operasyon yapabileceğiniz yüzlerce pistin olduğu NATO'da tamamen mantıklı. Durumun çok farklı olduğu ve operasyon yapabileceğiniz sadece birkaç pistin olduğu Pasifik'te ise hiçbir anlamı yok."

B-21 RAIDER ALTINCI NESİL SAVAŞ UÇAKLARININ İLKİ!

ABD'nin stratejik bombardıman uçağı B-21 Raider'ın üreticisi Northrop Grumman, altıncı nesil savaş uçaklarının ilki olduğunu açıklamıştı.

B-21'in tanıtımında konuşan bir yetkili, uçağın taşıdığı özelliklerle altıncı nesillerde bulunması gereken özelliklerin benzerliğine dikkat çekmişti.

Yetkili, bombardıman uçağının son teknoloji gizliliğinin, açık sistem mimarisinin kullanımı ve sensörleri birden fazla etki alanındaki atıcılara bağlamak için gelişmiş ağ ve veri paylaşım teknolojilerinin kullanımının onu "altıncı nesil sistemlerin ilki" yaptığını söylemişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar