Kabızlık nasıl geçer, ne iyi gelir? Doğal yöntemler nelerdir?
Yaşam koşulları ve beslenme şekli kabızlığa sebep olabiliyor. Kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığı görülebiliyor. Yeterince su tüketilse bile yeterli ana ve ara öğünlerin yapılmaması sonucu kabızlık oluşabilir.

Kuru meyveler tercih edilmelidir. Zeytin, zeytinyağı ve kekik yemeklerde kullanılmalıdır. Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir Daha çok hareket edilmelidir Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir
Kabızlık üç veya üç günden daha fazla tuvalete çıkamama durumudur. Kişinin günlük yaşamını etkileyen bu durum sağlıklı beslenme düzeni ve egzersizle geçebiliyor. Uzman doktor tavsiyesi üzerine kabızlık için ilaç yazılabilir ve anında çözüm yöntemi oluşturulabilir.
Kabızlık yapan yiyecekler öğrenilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Kabızlığa iyi gelen armut, kayısı, erik gibi meyvelerin tüketimini artırmak önemlidir. Ilık bitki çayları (nane çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, zencefil çayı, elma çayı, ısırgan otu çayı, karahindiba çayı, ekinezya, sinameki ) kabızlığın geçmesi için tavsiye edilir. Şiddetli kabızlık varsa sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir.
Bebeklerde kabızlık sorunu midesine ve sırtına masaj yaparak geçebilir. Kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalan bebeğe posalı meyve püreleri yedirebilir, çorbalarına zeytinyağı karıştırabilirsiniz. Bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürebilirsiniz.
KABIZLIK NEDEN OLUR?
Yemek yemede yapılan yanlışlar Diyet Bağırsak kanseri Fazla süt ürünü tüketmek Çok şekerli yiyecekler tüketmek Bazı bağırsak sendromları Bazı nörolojik rahatsızlıklar Az hareket Hormonal denge değişiklikleri Çeşitli ilaçlar (Lityum, antipsikotikler, bazı antidepresanlar, bazı epilepsi ilaçları, demir ilacı) şeklinde sıralanır.
KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlık çekenler tarafından tüketilmelidir. Kabızlık döneminde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. İşte kabızlığa iyi gelen yiyecekler…
Kuru meyveler
Su
Keten tohumu
Beyaz et
Lifli gıdalar
Zeytinyağı
Probiyotik yoğurtlar
KABIZLIĞI HEMEN NE SÖKER?
Kabızlığı hemen söken tedavi yöntemleri arasında; Lavman tedavisi, bebeklerde fitil kullanımı, ilaç takviyesi, dışkı yumuşatıcılar yer alır
KABIZLIĞA EVDE DOĞAL VE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER NELERDİR?
Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında kabuklu elma, ıspanak, lahana, incir, pırasa, zeytinyağı, üzüm, brokoli, keten tohumu ve yulaf ezmesi bulunur.
KABIZLIK ŞURUBU VAR MI?
Kabızlık şurubu hazırlanışı : Kuru erikleri ve limon suyunu blender'a koyun ve karıştırmaya başlayın. Yaklaşık 2 dakika sonra suyu ilave edip homojen bir hal alana kadar karıştırmaya devam edin. Hazırlanan karışımı cam kavanoza koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz.
YOĞURT KABIZLIĞA İYİ GELİR Mİ?
Yoğurt kürü hemen hemen tüm diyet listelerinde yer alır. Kabızlıkla birlikte aynı zamanda göbek bölgesindeki yağların eritilmesini sağlar. Yoğurt kürünü sabah kahvaltısından yarım saat kadar önce ve gece yatmadan iki saat kadar önce günde 2 kez yapabilirsiniz.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar