Kirazın faydaları nelerdir? Kirazın sapında hangi vitaminler var?
Kiraz, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeriyor ve susuzluğa iyi geliyor. Özellikle ödem atıcı özelliği ile bilinen kiraz sapının faydaları son günlerde en çok merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Yalnızca tazesi değil kurusu da severek tüketilmektedir. İşte kiraz kurusunun faydaları ve kiraz ile ilgili merak edilen diğer bilgiler…

Kiraz, bilimsel adı ile 'prunus avium' gülgiller ailesinden bir meyvedir. Kuzey Akdeniz kıyılarında bolca yetişen bir ağacın meyveleridir. Bu ağacın çiçek açması baharın geldiğini müjdelemektedir. Dünya üzerinde kiraz üretimi en çok Türkiye'de yapılmaktadır. En çok tüketilme şekli taze olarak yapılıyor olsa da hoşaf ve reçeli de yapılmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Afyon Sultandağı ve çevresi kiraz ağaçları ile meşhurdur. Dış pazarlardan yoğun talep ve ilgi gören kiraz, birçok farklı ülkeye ihraç edilmektedir. Çoğu toprak türünde yetiştirilebilen kirazın, toprak pH'ının 6 ile 7 arasında olması önemlidir. Çok kireçli ve kumlu topraklarda yetiştirilmesi uygun değildir. Ülkemizde bu kadar çok üretiliyor olması kullanım alanlarının da çeşitli olmasını sağlamıştır.
Kirazın kalorisi ve besin değeri
Kiraz meyvesinin 100 gramı yaklaşık 63 kaloridir.
1 porsiyon ( 200 gr ) kiraz tükettiğinizi düşünürsek yaklaşık 126 kalori almış olursunuz.
Günlük yaşantınızda tükettiğimiz besinler ile kıyaslayacak olursak %80 oranında daha az kalori içerdiğini söyleyebiliriz.
Su oranı yüksek bir meyvedir. Kiraz meyvesinin 100 gramının yaklaşık 83 gramı sudan oluşmaktadır.
Protein içeren bir meyvedir.
Lif miktarı yüksektir. 100 gramında 2 gram kadar lif içermektedir.
Kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller içermektedir.
C vitamini açısından zengin bir meyvedir.
A, K ve B6 vitaminleri içerir.
Kirazın faydaları nelerdir?
Diyabeti önler: Glisemik indeksi düşüktür. Şeker hastaları için kiraz, kan şekerinin düzenlemesine yardımcı bir meyvedir. Hastalığın sebep olduğu aniden insülin seviyesinin düşmesi veya yükselmesinin önüne geçer.
Kemik sağlığını korur: İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller sayesinde kemik sağlığınızı korur. İleri yaşlarda görülme sıklığı artan kemik erimesi, eklem ağrıları gibi sorunların riskini azaltır.
Sindirimi düzenler: Kiraz, yüksek miktarda lif içeren meyvelerdendir. Bu özelliği sayesinde kabızlık veya ishal gibi durumları önler ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar.
Beyni güçlendirir: Zengin besin değerleri ile kiraz, beyin işlevlerini arttırır. Hafızayı güçlendirici bir etkisi de bulunmaktadır.
Yaşlanma ile savaşır: İçeriğindeki flavonoidler ve karotenoidler ile tam bir antioksidan kaynağı olarak bilinen kiraz, hem vücudun yaşlanmasını önler hem de cildin yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar