BIST10.085,50%0.10
USD35.3353%0,09
EURO36,6863 %-0.04
ALTIN2.993,35 %0.09
Sağlık

Bilirubin ne demek? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Bilirubin, hemoglobinin yok edilmesinin bir ürünüdür ve kanda az miktarda bulunur. İdrarı renklendiren sarı pigmenttir. Bilirubin, dalaktaki kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinin yok edilmesinden gelir.

Abone OlGoogle News
18 Mart 2021 10:15

Bilirubin Ne Demek?

Bilirubin, safrada ve kanda az miktarda bulunan sarı bir pigmenttir. Vücutta bir bilirubin birikmesi sarılığa neden olur. Yüksek bilirubin, hepatitin bir belirtisi olabilir. Bilirubin, hemoglobinin parçalanmasından gelen sarı bir pigmenttir. Esas olarak safrada bulunur. Bilirubin, dalak ve kemik iliğindeki hücreler tarafından üretilir. Kan yoluyla karaciğere taşınır ve burada safra pigmentlerine dönüşür ve dışkıda yeniden emilir veya elimine edilir.

Dolaylı serbest bilirubin suda çözünmez ve bu nedenle beyin için toksiktir. Yeni doğanda karaciğer henüz tam olarak olgunlaşmadığında birikebilir. Böbrekler tarafından süzülmediği için idrarda bulunmaz.

Bilirubin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Bilirubin dozu, cildin sararması durumunda veya karaciğer veya safra kesesinde bir işlev bozukluğundan şüphelenildiğinde reçete edilir. Kandaki bilirubin seviyesindeki değişiklikler, karaciğerin ne kadar iyi çalıştığına bağlıdır. Bu nedenle onunla ilgilenmek önemlidir.

Bilirubin dozajı kan testi ile yapılır. Bu, ciltte veya konjunktivada sararma olduğunda veya hepatik veya veziküler işlev bozukluğundan şüphelenildiğinde reçete edilir. Değerler erkeklerde daha yüksektir.

Gilbert sendromu bilirubin bir artışa neden olur, iyi huylu bir genetik hastalıktır. Kandaki bilirubinde çok yüksek veya ani bir artış, kırmızı kan hücrelerinin, hepatitin veya karaciğer sirozunun anormal yıkımına işaret edebilir. Sarılık genellikle kandaki serbest bilirubin seviyesindeki bir artıştan kaynaklanır, ancak bazı nadir genetik sarılık konjuge bilirubin ile ilişkilidir.

Konjuge bilirubin, safra kanallarında safranın durgunlaşması sırasında kolestazda seviyesinin yükseldiğini görür. Direkt bilirubin düzeyinde bir artış, karaciğer anormalliği, safra tıkanıklığı, viral hepatit, Dubin-Johnson sendromu veya Rotor sendromu durumunda da görülebilir. Yenidoğanlarda karaciğerin olgunlaşmamış olması nedeniyle artan bilirubin görülebilir. Daha sonra yenidoğan sarılığından bahsedeceğiz. Bu yaklaşık 5 gün içinde kaybolur.

Bilirubin Normal düzeyin Dışındaysa Ne Yapmak Gerekir?

Bilirubin seviyesi, hamileliğin ilk iki trimesterinde olduğu gibi bazı istisnai durumlarda patolojik olmaksızın düşebilir. Bilirubin nadiren rutin kontrollerde ölçülür. Sarımsı bir ten ortaya çıkarsa

veya konjunktiva sararırsa danışmak önemlidir. Karaciğer veya veziküler disfonksiyon şüphesi varsa, bilirubin dozu reçete edilecektir.

Hiperbilirubineminin tedavisi her şeyden önce sebebinin tedavisidir. Gilbert hastalığı tedavi gerektirmez, her zaman iyi huylu ve hamlelerle geliştikçe, kendini sınırlayan. Yenidoğanda sarılık geçmezse fototerapi ile tedavi edilmelidir. Karaciğer ve veziküler hastalıkların yönetimi özeldir.

Sağlıklı bir karaciğeri korumak ve bilirubin seviyelerinin yükselmesini önlemek için uzmanlar, dengeli bir diyet (yağ oranı düşük ve sebzeler açısından yüksek), yeterli hidrasyon ve alkol tüketiminden kaçınılmasını önermektedir.

Bilirubin Testi Nasıl Yapılır?

Bilirubin testi için, venöz kan testinden oluşan bir kan testi yapılmalıdır. Kan testinden en az 4 saat önce yemek yememeniz ve içmemeniz önerilir. Doktor ayrıca hastadan bilirubin testinin sonuçlarını etkileyebilecek bazı ilaçları almayı bırakmasını isteyebilir.

Kandaki toplam bilirubin miktarı normalde 0,3 ila 1,9 mg / dl (desilitre başına miligram) arasındadır. Konjuge bilirubin miktarı (doğrudan bilirubin olarak da adlandırılır) normalde 0 ile 0.3 mg / dl arasındadır. Kandaki sözde normal bilirubin değerlerinin, analizleri gerçekleştiren laboratuvara bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Sonuçları yalnızca bir doktor yorumlayabilir ve size bir teşhis koyabilir. Bilirubin seviyesi yüksekse buna hiperbilirubinemi denir.

Vücut tarafından atılması gereken ve hemoglobinden oluşan bir atıktır. Kırmızı kan hücreleri öldüğünde, karaciğer onları işler, hemoglobin parçalanır ve bilirubin oluşur. Daha sonra safra kesesinde safra olarak depolanır ve dışkı yoluyla atılır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar