BIST9.167,58 %0.98
USD38.5527%0,27
EURO43,6265 %0.20
ALTIN4.018,80 %0.37
Sağlık

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer? İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

İshal, günlük yaşam alışkanlıklarımızı etkileyen, ağrılı ve hareket alanımızı kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Daha çok çocuklarda görüldüğü düşünülse de ishal her yaş grubundan insanda ortaya çıkabilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş gibi belirtileri olan ishal doğru beslenme yöntemiyle çabucak atlatılabilen bir hastalıktır.

Abone OlGoogle News
12 Mart 2021 14:32

Beslenme alışkanlıklarımız, yediğimiz besinlerin yeterince temiz olmaması, kişisel hijyenimizin yeterli seviyede olmaması ishale neden olabilir. Tıp dilinde diyare olarak adlandırılan ishal genelde birkaç gün süren ve kendi kendine geçen bir hastalık olsa da bazı durumlarda tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Sık rastlanan bir sağlık sorunu olarak özellikle hafif geçen ishalden kısa sürede kurtulmak mümkün.

İSHAL NASIL GEÇER?

Ciddi bir hastalık olarak görülmese de sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyulması, tuvaleti tutarken zorlanılmasına neden olması, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlara sebep olunması ve en önemlisi vücudumuzun çok fazla su kaybetmesine neden olması sebebiyle ishalden hemen kurtulmak isteriz. İshale neden olan etkileri saptamamız ishali tedavi etmemizin başlıca şartıdır diyebiliriz.

Dışkının sıvı olması ya da direkt sulu olması durumunu ishal olarak adlandırırız. Yediğimiz şeyler sindirim sistemimizde bağırsaklarımıza kadar sıvı halde gelir ve bağırsaklar sıvı emilimini gerçekleştirerek dışkının katı bir hale dönüşmesini sağlar. İshal olduğumuzda dışkının sıvı olmasının sebebi de yediğimiz içtiğimiz şeylerden, içme suyumuzdan ya da dışarıdan alınan bir bakterinin bağırsakların sıvı emilimini engellemesidir.

İshal kendi içinde iki şekilde sınıflandırılır. Bunların ilki akut ishaldir. Akut ishal, genelde birkaç gün süren ve kısa sürede bir doktora gitmeden bile düzelebilecek olan, genelde yediğimiz içtiğimiz şeylerden kaptığımız bakterilerin sebep olduğu ishaldir. Bol sıvı tüketerek, posalı meyveler ve sebzeler tüketerek, bazen ilaç kullanmaya bile gerek kalmadan atlattığımız ishal türüdür.

İkincisi kronik ishaldir. Kronik ishal akut ishale göre daha zorlu bir sürece neden olur. Kronik ishalin en belirgin özelliği ishalin günlerce hatta haftalarca sürmesidir. Akut ishalin aksine kronik ishale bağırsak enfeksiyonları, bağırsak iltihapları, Laktoz intoleransı ya da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotikler neden olabilir. Kronik ishalde yüksek ateş, şişkinlik, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler de görülür. Özellikle 2 haftadan uzun sürüyor olması kronik ishalde kesinlikle bir doktora danışılması gerektirir. Kronik ishalin kendi kendine geçmesi beklenmemeli, bir doktor danışmanlığında ilaç kullanılmalıdır.

İSHALE NE İYİ GELİR?

İshal durumunda bağırsaklar sıvı emilimini yapamadığı için vücudumuz çok fazla sıvı kaybeder. Öyle ki ağır ishal vakalarında günde neredeyse 10 litre sıvı kaybedildiği gözlemlenmiştir. İshal tedavisinde en önemli şey bol bol sıvı tüketilmesidir. Bu sıvı tüketimi hem su içerek hem de çorba gibi, meyve suyu, ayran gibi sıvı gıdalarla yapılmalıdır. Katı gıdalardan, yağlı, baharatlı, lifli gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.

İshale zaman zaman kullanılan antibiyotikler de neden olabildiği için eğer yeni kullanmaya başladığınız bir ilacın ardından ishal olduysanız hemen doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz gerekli görürse ilacınızı değiştirebilir ya da kullanmanızı durdurabilir. İshal bazı enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıktıysa da doktorunuz bu durumda bir ilaç tedavisine başlayabilir.

İSHALE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Yoğun karın ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve mide bulantıları sebebiyle ishal olunduğu zaman ishali hemen ne keser, ishali ne geçirir diye merak ederiz. Özellikle hafif seyreden ishalde çoğu zaman evde uygulayacağımız beslenme listeleri sonuç verir. Sıvı tüketmenin öneminden bahsetmiştik. Bol sıvı tüketmeye ek olarak potasyum açısından zengin sebzeler ve meyveler ishale iyi gelir. Patates, elma, havuç, muz, pirinç, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasına yardım eden probiyotikleri içermesi sebebiyle kefir, yoğur, pancar, turşu, lapa edilmiş pirinç, ishale iyi gelen yiyecekler olarak sıralanabilir.

Ayrıca eczanelerde satılan tuz ve şeker paketleri de ishale iyi gelen şeylerden biridir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar