BIST9.771,16%-1,67
USD33.9842%37.6602
EURO37,7037%44.6157
ALTIN2.728,39%-0.66
Sağlık

Brezilya’dan duyurdular! Türkiye’nin de kullandığı Çin aşısından müthiş haber

Brezilya'daki Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, Türkiye’nin de kullandığı Çinli şirket Sinovac’ın geliştirdiği koronavirüs aşısının Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu açıklandı.

Abone OlGoogle News
18 Şubat 2021 13:20

Çin aşısının geniş çaplı Faz çalışmalarının yürütüldüğü Brezilya'daki Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, koronavirüs mutasyonları ile ilgili müjdeli haberi verdi. Türkiye'nin de satın aldığı ve Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen "CoronaVac" adlı Kovid-19 aşısının, Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu açıklandı.

Ülkelere göre etkinlik oranı değişiyor

Klinik denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da yürüten aşıya, çok sayıda ülkeden "acil kullanım onayı" verilmişti. Brezilya'da aşı çalışmasını yürüten Butantan Enstitüsü, aşının orta/ağır vakalarda yüzde 78, hafif vakalarda ise yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğunu açıklamıştı. Bu oran Türkiye'de yüzde 91, Endonezya'da ise yüzde 65 olarak duyurulmuştu.

Çin aşısı mutasyona karşı da etkili

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyon geçirmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, mevcut aşıların virüse karşı etkinliğinin ne kadar azaldığı konusu merak uyandırıyor. Pfizer/BioNTech, ürettikleri aşının tüm mutant virüslere karşı etkili olduğunu duyurmuştu.

Türkiye'nin de satın aldığı Sinovac aşısının bu mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğu belirsizliğini koruyordu. Çin aşısının geniş çaplı Faz çalışmalarının yürütüldüğü Brezilya'dan, belirsizliği sonlandıran bir açıklama geldi.

“Varyantlara karşı denedik, iyi sonuçlar aldık”

Butantan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, geliştirilen Kovid-19 aşısının Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu duyuruldu. Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas: "Bu aşıyı İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı test ettik, iyi sonuçlar aldık."

Covas, "CoronaVac" adlı aşının Brezilya'daki varyantı üzerinde de test edildiğini, sonuçların yakın zamanda çıkacağını söyledi: "Sonuçlar yakında çıkacak. Olumlu sonuç alacağımızdan umutluyum."

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar