Öksürükten bu doğal yöntemle kurtulun
Kişinin dinlenmesini zorlaştıran ve özellikle soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların etkin olduğu kış aylarında varlık gösteren gece öksürüğüne ne iyi gelir? İşte evde doğal ve bitkisel yöntemlerle bu sorunun cevabı…

Gece öksürüğünü kesmek için ne yapılır sorusunun cevabı öncelikle odanın havalandırılmasından ve odadaki tüm alerjen maddelerin uzaklaştırılmasından geçer. Öte yandan sorunun çözümü için pek çok ilaç kullanılabileceği gibi beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler ve uygulanacak evde doğal ve bitkisel yöntemlerle bu sorunun önüne geçilebilir. Peki öksürük krizi nasıl geçer? Bu noktada uygulanacak tedavi yönteminde öncelikle boğazı yumuşatmak gerekir. Birtakım bitki çaylarının tüketimi bu konuda rahatlama sağlayabilir. Gece öksürükten uyuyamıyorum ne yapmalıyım şeklinde araştırma yapan kişiler tarafından merak edilen gece öksürük krizi neden olur ve nasıl geçer, gece öksürük krizine ne iyi gelir sorularını cevapladık.
GECE ÖKSÜRÜK KRİZİNE NE İYİ GELİR?
Gece başlayan öksürük, evde doğal ve bitkisel yollardan tedavi edilebilir. Birtakım hastalıkların belirtisi olarak kendini gösteren gece öksürüğü, ciddi boyutlarda olmadığı durumlarda evde tedavi ile önlenmeye çalışılır. Fakat problem, evde uygulanan yöntemler ile geçmiyorsa problemin kaynağının tespit edilmesi ve buna yönelik bir tedavi planı yapılması gerekir.
Alerji ilaçları
Öksürük problemi, alerjiye bağlı bir şekilde gelişmiş ise bu durumda alerji ilaçları reçete edilebilir. Aynı zamanda öksürük şurupları da bu sebeple kendini gösteren öksürük problemine iyi gelir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılacak ilacın doktor tarafından reçete edilmiş olmasıdır.
Bol sıvı tüketimi
Gün içerisinde bol su tüketimi, mukusun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu da göğüs tıkanıklığı ve öksürük problemini giderir.
Bal
Bal, öksürük baskılayıcı bir ilaç olarak değerlendirilir. Üstelik bu özellikteki ilaçlar yerine doğal bir kaynaktır ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Yatmadan önce tüketeceğiniz bitki çayının içerisine bir miktar ilave edeceğiniz bal, boğazda rahatlama sağlayacaktır.
Okaliptüs
Yatmadan önce okaliptüs pastili emmek ya da okaliptüs buharı solumak, gece daha rahat bir şekilde uyumaya yardımcı olacaktır.
Nem
Bulunduğunuz odayı nemlendirmeniz da boğazınızda rahatlama sağlayacaktır. Bunun için sıcak bir su dolu kabı odada bulunan kaloriferlerin üstüne koyabilirsiniz.
ÖKSÜRÜK KRİZİ NASIL GEÇER?
Öksürük krizinin kaynağı mikrobik bir hastalık ise problemin ortadan kaldırılması için tedavide nedene yönelik bir plan izlenir. Eğer problem, 3 haftadan daha uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı görüşü alınmalıdır. Bu tip durumlarda uzman hekim, bronşların rahatlamasını ve genişlemesini sağlayacak tedavi yöntemleri geliştirebilir. Mutlaka hekime başvurulması gereken durumlar şu şekilde listelenir:
Öksürüğün 3 haftadan uzun sürmesi
Öksürük problemine nefes darlığı eşlik etmesi
Balgamlı öksürüğün söz konusu olması
GECE KURU ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?
Gece başlayan öksürük krizinin sebebi, ortamda bulunan ve alerjik reaksiyona yol açması mümkün tüyler, tozlar ve diğer alerjen maddeler olabilir. Gece artan öksürük yaşayan bir kişi, normal şartlar altında bu alerjen maddelere karşı bir reaksiyon göstermiyor olsa bile zaten tahriş olmuş hava kanallarında gelişen hassasiyet ile birlikte gece öksürüğüne maruz kalabilir. Bebeklerde ve yetişkinlerde genellikle bu durumun sebebi aynı faktörle ilişkilendirilir.
Alerji şikayeti olan kişiler için üretilmiş yastık kılıflarını ve nevresimleri kullanın. Yatak örtülerini açık havada değil, kurutucuda kurutun. Birçok kişi için dışarda kuruyan yatak örtülerinin kokusu daha güzel olsa da, ister istemez eve polen ve diğer alerjen maddeleri sokmuş olursunuz. Bununla birlikte gece öksürüğünü kesmek için ne yapılır şeklinde araştırma yapan kişiler için bu problemin muhtemel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Astım: Geceleri başlayan veya artan öksürük problemi, astım hastalığının habercisi olabilir. Eğer öksürük kronik bir hal alır ve evde uygulanan doğal tedavi yöntemleri ile geçmezse mutlaka bir uzman hekim görüşüne başvurulmalıdır.
Sinüzit: Sinüslerin bakteri veya virüs kaynaklı gelişen bir enfeksiyona bağlı olarak şişmesi şeklinde tanımlanan sinüzit, boğazda tahrişe sebep olarak gece öksürük krizine yol açar.
İlaçların yan etkisi: Bazı ilaçlar, yan etki olarak gece öksürüğüne sebep olabilir. Bu sebepten ötürü kullanılan ilaçların prospektüsü dikkatli bir şekilde incelenmelidir.
Sigara tüketimi: Sigara alışkanlığı, gece öksürüğünün ana faktörlerinden bir tanesidir. Uzun süreler boyunca sigara tüketen bir kişinin vücudunda mukus üretimi artar. Mukus üretimi, vücutta toksik parçaların birikmesine bağlı olarak geceleri artar ve tekrarlayan öksürük krizi problemi ile sonuçlanır.
Virüs enfeksiyonları: Üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar, gece öksürük krizini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra bu tip enfeksiyon kaynaklı hastalıklar aynı zamanda boğaz ağrısı, ateş gibi problemleri de beraberinde getirir.
Kalp problemleri: Gece öksürüğü, kalp fonksiyonlarında bir problem olduğunun göstergesi olabilir. Kalp yetmezliği, mukus üretiminde problem yaşatır.
Akciğer enfeksiyonu: Zatürre, bronşit gibi akciğer enfeksiyonları gece öksürüğüne sebep olabilir. Hava yollarındaki bronşların iltihaplanarak şişmesine yol açan akciğer enfeksiyonları, hava geçişlerini daraltıp düzgün nefes almayı zorlaştırır. Bu da öksürük problemine yol açar.
Yanlış uyku pozisyonu: Yastık kullanmadan uyumak, mide asidinin yemek borusuna kaçmasına, bu da boğazda mukus birikime sebep olur. Bu da gece öksürüğünü doğurur.
Geniz akıntısı: Aşırı akıntı, boğazda bir yumru hissi verir. Özellikle geceleri mukusun çıkarılması ve boğazın temizlenmesi için öksürük yaşanır.
Kansızlık: Demir açısından yetersiz bir beslenme programı, kansızlık problemini doğurur. Bu da zaman içerisinde gece öksürüğü yaşatır.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar