BIST9.134,68 %0.25
USD38.6087%0,10
EURO43,9553 %0.60
ALTIN4.237,72 %2.50
Sağlık

Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Yapılabilecek egzersizler nelerdir?

Boyun tutulması özellikle uyuma esnasında yanlış uyku pozisyonu nedeniyle kendini uyanır uyanmaz hissettirmektedir. Bu durumda başı sağa sola çevirmek neredeyse imkansızlaşır ve oldukça acı vericidir. Genellikle kaslardan birinin sertleşmesi ya da gerilmesi ile meydana gelen boyun tutulmaları değişen şiddette ağrılar ile de ortaya çıkmaktadır. Peki, boyun tutulması nasıl geçer? İşte boyun tutulmasına iyi gelen egzersizler ve merak ettikleriniz...

Abone OlGoogle News
01 Şubat 2021 09:15

Boyun kaslarının yoğun bir şekilde kullanımı veya gerilmesi sonucu ortaya çıkan boyun ağrıları genelde uygun olmayan boyun pozisyonunda yatmak, düşme, yüzme ve masa başında uzun süre oturmak gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kas, tendon, ligament ve kemik gibi yapılardan meydana gelen boyun kasları, baş bölgesinin pek çok yöne hareket etmesini sağlamak ve başı desteklemek için birlikte görev alırlar. Neredeyse her üç kişiden birinde görülmekte olan boyun tutulması kişilerin günlük görevleri yerine getirmede aksaklıklara yol açabilir. Çoğu zaman 7 gün içinde kendiliğinden geçen bu ağrılarının semptomlarını azaltmak için boyun tutulmasına iyi gelen egzersizler iyileşme sürecini kısaltmak açısından oldukça faydalıdır. Egzersizlerin yanı sıra boyun tutulmasının evde çözüm yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak birçok kişi geçmeyen boyun ağrıları durumunda boyun tutulması için ne zaman doktora gidilir sorusu üzerine yoğunlaşmaktadır. Peki, boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun tutulması nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Boyun tutulması şikayetinden muzdarip pek çok kişi etkili çözü yöntemlerini aramaktadır. Çoğu zaman yorgunlukla birlikte uykuya dalma sonucu boyun kaslarının zarar görmesi, monitör karşısında geçen yoğun iş hayatı, ani bir hareketle boyun kaslarının sertleşmesi gibi sebeplerle ortaya çıkan boyun tutulmaları kişilerde ciddi anlamda gerginliğe neden olabilir.

Baş bölgesini her çevirişte yaşanan acı hissini ortadan kaldırmada uygulanacak etkili yöntemlerin başında kas gevşeticiler gelmektedir, ancak kas gevşetici sürmenize rağmen ağrı hissi dinmiyor ise bu noktada doktorunuz uygun bir tedavi yöntemini belirleyecektir. Bunlar;

  • Kasları uyuşmasını sağlayan Kortikosteroid ilaçlar
  • Boynun güçlenmesi adına Fizik Tedavi yöntemi
  • Elektrik sinyalleri ile ağrıları hafifletmeye yardımcı olan Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı yöntemi
  • Boyunluk kullanımı
  • Nadiren cerrahi operasyonlar gerekebilir.

BOYUN TUTULMASINA NE İYİ GELİR?

  • Boyun tutulmasını gidermek için en iyi yöntem altta yatan nedenin belirlenmesidir. Sertlik hafif olduğunda boyun tutulmasının evde çözüm yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. İşte o yöntemler;
  • Küçük bir zorlanmaya bağlı olarak gelişen boyun tutulmaları için buz torbası kullanarak şişme ve iltihaplanma sorununu önleyebilirsiniz. Ancak bu yöntem ilk 48 saat içinde fayda sağlamaktadır.
  • Soğuk yerine sıcak kompres uygulamakta kaslardaki gerginliği gidermede etkili bir yöntemdir.
  • Kas dokusunun kendini yenilemesi açısından birkaç gün dinlenmeniz gerekir. Bu süreçte boyun kaslarınızı zorlayacak fiziksel aktivitelerden de kaçınmanız önemlidir.
  • Hafif egzersizler ve esneme hareketleri boyun bölgesindeki sertliğin azalmasına yardımcı olur ve hareket etme imkanınızı arttırır.

BOYUN TUTULMASI RİSKİ NASIL AZALTILIR?

Boyun tutulması karşınıza çıkan genel bir problem ise buna nelerin yol açabileceğini dikkatle gözden geçirmeniz önemlidir. Riski azaltmak için aynı pozisyonda uzun süre durmaktan kaçınmanız ve iş yerinizdeki bilgisayarı birkaç kademe yükselterek eğilme sorunuzu ortadan kaldırmanız gerekir. Özellikle ayakta ya da otururken dik durma alışkanlığı kazanmak mantıklı bir seçenektir. Bunların yanı sıra boynunuzu esnek ve güçlü tutmak için boynunuzun tutulmasına neden olabilecek diğer nedenleri ortadan kaldırabilirsiniz. Boyun tutulması riskini ortadan kaldırmak için aşağıdaki önerileri dikkate ele almak faydalı olacaktır;

  • Uzun süre oturmak, araba kullanmak boyunda gerginliğe yol açabilir. Bu nedenle saat başı kalkın ya da ara verin.
  • Stresinizi atmak için meditasyon müzikleri dinleyebilir, banyo yapabilir ve derin nefes alabilirsiniz.
  • Telefonunuza uzun süre bakmaktan kaçının. Telefonunuzu omuz ile kulak arasında tutmaktan kaçınarak için kulaklık kullanabilirsiniz.
  • Ağır çantalar omuz bölgenize baskı yapabilir ve boyun kaslarının zorlanmasına neden olabilir. Gerekirse sırt çantası ya da tekerlekli çanta kullanabilirsiniz.

BOYUN TUTULMASI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GİDİLİR?

Boyun tutulması evde yapılan tedavilerle kısa sürede ortadan kalkmaktadır, ancak menenjit, boyun artriti gibi nedenlere bağlı olarak boyunda sertliğe bağlı ağrılar gelişebilmektedir. Bu gibi geçmeyen boyun ağrılarının altında yatan nedenler araştırılmalı ve uygun bir tedaviye başlanması gerekir. Geçmeyen boyun ağrılarınız var ise en etkili çözüm yönteminiz doktora görünmek olacaktır.

BOYUN TUTULMASINA İYİ GELEN HAREKETLER

Boyun tutulması bazen kamçı darbesi, kötü duruş ya da stres gibi nedenlerden oluşmakla birlikte genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Boyun tutulmasında düzenli egzersizler yapmak, kas sertliğini ve gerginliğini hafifletmeye yardımcı olur. Öte yandan egzersizler mutluluk hormonu salgılamanıza ve stresi gidermenize yardımcı olur. Boyun tutulması durumunda yapabileceğiniz hareketler ise şunlardır;

  • Yürüyüş
  • Bisiklete binme
  • Yoga

Bunların dışında boyun kaslarınızı esnetmeye ve rahatlatmaya yardımcı olacak hareketler şunlardır;

  1. İlk harekette başınızı nazikçe öne eğin. Bu esnada çenenizi göğsünüze dayamaya çalışın. Ardından başınızı geriye doğru yavaşça kaldırın. Bu egzersizi 10 kere uygulamaya özen gösterin.
  2. İkinci harekette ise başınızı önce sağa ardından sola doğru yatırın. Bu egzersizi 5 sağ, 5 sol olacak şekilde 10 kere tekrar edin.
  3. Son egzersizde ise başınızı sağa ve sola 10 defa nazikçe çevirin. 10 kere tekrarlamanız yeterlidir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar