Vegan ne demek? Vegan olmanın faydaları ve zararları neler?
Bitkilere dayalı bir beslenme şekli olan vegan, ilk başlarda görülmese de uzun vadede sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilecek özelliklere sahip. Peki , vegan olmanın özellikleri neler? Veganlar hangi yemekleri yemezler?
Özellikle son yıllarda yaygın bir yaşam tarzı biçimine dönüşen Veganlığın, merak edilen özellikleri ve neden olunduğu hakkında bilgiler vereceğiz..
Vegan beslenmek ne demek?
Vegan beslenmek, et ve et üzerinden gelen ürünleri yemeyen kişilere söylenir. Bu olay, zamanla oluşan bir durumdur. Kişi, kendi iradesiyle vegan olmayı seçer.
Veganlar hangi ürünleri yemezler?
Veganlar, hayvansal olan tüm gıdaları yemezler. Yani veganlar tüm hayvansal gıdalardan uzak duran bir çeşit beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Veganların yemediği ürünler; tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat ve bal gibi ürünleri yemezler.
Vegan beslenmenin zararları neler?
* Protein eksikliği
* B12 eksikliği
* Gereğinden fazla kuru bakliyat ve sebze tüketmek
1- Protein eksikliği
Yetersiz protein alımına bağlı olarak aminoasitlerde eksiklik görülebilir ve kas kayıpları yaşanabilir. Güç kaybına sebep olabilir. Uzun vadede bu minerallerin düşmesine bağlı olarak kas kemik ağrıları, kansızlık gözlenebilir.
2- B12 eksikliği
Veganların yemediği gıdalardan dolayı oluşturduğu eksiklikler nedeniyle B12 vitaminini mutlaka ilaç halinde almaları gerekiyor. Çünkü veganlar, Yumurta, balık ve peynirde bulunan B12 vitaminini tüketemiyorlar. B12 vitamini, vücudun sinir ve kan hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
3- Gereğinden fazla kuru bakliyat ve sebze tüketmek
Kuru bakliyatlar büyük bir protein kaynağı olmalarına rağmen her öğünde tüketildikleri takdirde sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabilir. Benzer şekilde, çok fazla sebze tüketmek, midede şişkinliğe yol açar.
Vegan beslenmenin faydaları neler?
- Böbrek ve safra taşı oluşma riski daha azdır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.
- İnsülin direncini azaltır.
- Lif açısından zengin bir diyet olduğundan sindirim sistemi sağlığını da olumlu etkiler.
- Antioksidan yönünden zengindir.
- Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için vitamin ve mineral alımı yüksek düzeyde sağlanır.
- Doymuş yağ ve kolesterol alımı olmadığı için kalp sağlığını korur.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar