BIST9.086,25%0,07
USD32.3782%0.10
EURO34,9785%-0.11
ALTIN2.325,68%0.23
Sağlık

Koronavirüse dair çarpıcı araştırma: En az 6 ay görülmüyor! “Bulgularımız 51 milyonu aşkın insanı sevindirmeli”

İngiltere’de koronavirüse yakalanmış sağlık çalışanları arasında yapılan araştırma sonucu, Kovid-19’a ikinci kez yakalanmanın 6 aydan önce olası görünmediği belirlendi. Araştırmaya ilişkin açıklamada bulunan bir profesör de “Bulgularımız dünya genelinde Kovid-19’a yakalanan 51 milyonu aşkın insanı sevindirmeli.” ifadelerini kullandı.

Abone OlGoogle News
21 Kasım 2020 14:53

İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ikinci kez yakalanmanın 6 aydan önce olası görünmediği belirtildi.

“Bulgularımız 51 milyonu aşkın insanı sevindirmeli”

Oxford Nuffield Halk Sağlığı Departmanı’ndan profesör David Eyre, “Bulgularımız dünya genelinde Kovid-19’a yakalanan 51 milyonu aşkın insanı sevindirmeli. Çünkü artık pek çok kişinin kısa süreliğine de olsa yeniden Kovid-19’a yakalanmayacağından eminiz” dedi.

Bununla birlikte, yeniden enfekte Kovid-19 vakaların, virüse karşı bağışıklık süresinin kısa süreli olduğunu düşündürüyor ve insanların hastalığı yenmesinin çok kısa bir süre ardından yeniden hastalanacağı konusunda endişelendiriyor.

6 ayın ardından sadece 89 kişide görüldü

Ancak, virüsle yakın temas halinde bulunan sağlık çalışanları arasında yapılan çalışmada, yeniden enfeksiyon vakalarının oldukça nadir olduğu belirtildi.

Çalışma kapsamında, Nisan ve Kasım ayları arasında Kovid-19 hastası olan 11 bin 52 sağlık çalışanı takibe alındı. 6 ayın ardından sadece 89 kişinin yeniden koronavirüs semptomları gösterdiği aktarıldı.

Eyre, “Kovid-19’a yakalanmak, insanların çoğu için onları en az 6 ay boyunca yeniden hastalanmaktan koruyor, antikor testi pozitif çıkan hiçbir katılımcıda yeni semptomatik enfeksiyon görmedik” dedi.

“Koronavirüse karşı koruyuculuğunun sağlanması için bağışıklığın süresi önemli”

Bununla birlikte, pandemiye karşı geliştiren aşı çalışmalarında sona gelindi. Pfizer/BioNTech aşısının 6 ülkeden 43 bin kişiyi içeren son aşama klinik deneylerinin sonuçlarından yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı görüldü.

Ancak aşı ve ilaçlarının Kovid-19’a karşı koruyuculuğunun sağlanması için bağışıklığın ne kadar sürdüğünün bilinmesi gerekiyor. Oxford’un çalışması daha önce İngiltere Koronavirüs Konsorsiyumu tarafından yapılan araştırmayı da destekliyor. Konsorsiyum tarafından bu ayın başında yapılan çalışmada, koronavirüse karşı geliştirilen hücresel bağışıklığın ilk enfeksiyonun ardından uzun bir süre boyunca devam ettiğini, 6 ayın ardından antikor sayısı düşüş görse de T hücreleri seviyelerinde anlamlı bir kayıp görülmediği açıklanmıştı.

“En az 1 yıl güvende olacaklarına inanıyorum”

Bununla birlikte BioNTech’in kurucu üyesi Profesör Doktor Uğur Şahin, geçtiğimiz haftalarda Guardian’a verdiği demeçte, üç hafta arayla iki enjeksiyonla uygulanan aşıyı alanların en az bir yıl koronavirüse karşı bağışıklık kazanacağını umduğunu belirterekş, “Şu ana kadar sadece koronavirüse karşı kazanılan bağışıklığın süresine ilişkin dolaylı ipuçlarımız var. Kovid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir. En az bir yıl güvende olabileceğimizi hayal edebiliyorum. Ancak Kovid-19 aşılarının her yıl ‘yenilenmesi gerekebileceğini göz ardı edemeyeyiz”  ifadelerini kullanmıştı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar