BIST9.079,97%3,10
USD32.3656%0.07
EURO34,9561%-0.18
ALTIN2.325,38%0.21
Gündem

Son dakika haberi: Erdoğan'la görüşen Sarrac'tan Libyalılara tarihi çağrı!

Son dakika haberi: Darbeci Hafter, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısını kabul etmişti.Ateşkesin ardından Hafter'in ordusu vatandaşın mülklerini yağmalamaya başladı. UMH, darbeci Hafter'e bağlı güçlerin gece yürürlüğe giren ateşkesi defalarca ihlal ettiğini duyurdu. İhlalin ardından darbeci Hafter sert bir şekilde uyarıldı.Başkan Erdoğan'la görüşen UMH Başbakanı Sarrac'tan Libyalılara önemli çağrı geldi.

Abone OlGoogle News
13 Ocak 2020 15:23

Son dakika haberi: Hafter güçlerinin ateşkesi kabul etmesinin ardından gözlerin çevrildiği Libya'da sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye ve Rusya'nın Libya'ya yönelik ateşkes çağrısını kabul eden Hafter güçleri, 24 saat geçmeden ateşkesi ihlal etti. Darbeci Hafter'e bağlı güçler vatandaşların evlerine baskın düzenleyerek yağmaladığı ortaya çıktı. Yaşanan bu olaylarından ardından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor.

LİBYA BAŞBAKANI SARRAC'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: BÖYLE DEVAM EDERSE....

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Feyyaz Sarrac, Başkan Erdoğan'la görüşmesinin ardından Libya Devlet Televizyonunda açıklamalarda bulundu.



LİBYALIALRA TARİHİ ÇAĞRI!

Sarrac, ateşkeş anlaşmasına ilişkin, ''Tüm Libyalıları yeni bir sayfa açmaya, bölünmeden vazgeçmeye, barışa ve istikrara doğru ilerlemeye çağırıyorum. Barış anlaşmasının ihlali durumunda, askeri operasyonları sürdüreceğiz'' ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'la İstanbul'da önemli bir görüşme gerçekleştirmişti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU RUSYA'DA!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya görüşmeleri için Rusya'ya gitti. Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Libya’da barış ve istikrarı sağlama çabalarımız kapsamında Moskova’dayız.''ifadelerini kullandı.



HAFTER'E ÇOK SERT UYARI!

Son yapılan açıklamada ise UHM'den Hafter'e çok sert uyarı geldi. Yapılan çaıklamada, ''Defaatle şunu tekrarlıyoruz. Kuvvetlerimiz, kendilerinin başlatmadığı bir saldırıda ateşkesi kabul etmiş olsa da sözünde durmayan ve ihaneti meslek edinenlere kesinlikle güvenmeyecektir." ifadeleri yer aldı.

'DEFALARCA İHLAL ETTİ'

UMH Sözcüsü Muhammed Kanunu, hükümet güçlerinin yürüttüğü Burkan el-Gadab operasyonunun basın merkezinde yayımlanan açıklamasında, Hafter güçlerinin, başkent Trablus'un güneyindeki Salahaddin ve Vadi er-Rabi bölgelerinde ateşkesi defalarca ihlal ettiğini belirtti.

Kununu, Hafter milislerinin, vatandaşların evlerine baskın düzenlediğini ve mülklerini yağmaladığını ifade etti.

'ŞİDDETLE KARŞILIK VERECEĞİZ'

Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, dün akşam sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini açıklamıştı.

'TÜRK İHA'SI DÜŞÜRDÜK'

Darbeci Hafter'in başını çektiği ordu, Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu. Bu bilgi, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından doğrulanmadı.



MISIR'DAN AÇIKLAMA: DESTEKLİYORUZ

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, Libya'da ilan edilen koşulsuz ateşkesi memnuniyetle karşılıyor ve kardeş ülke Libya'da akan kanın durmasını sağlayacak herkese desteğini ifade ediyor."denildi.

Berlin'de hazırlığı süren Libya konferansı kapsamındaki siyasi süreç ile Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin siyaset, ekonomi ve güvenlik konularındaki çabalarına geri dönülmesinin önemine vurgu yapılan açıklamada; Mısır'ın, Libya ve komşu ülkelerin birliğini ve toprak bütünlüğünü koruyan kapsamlı bir çözüme destek verdiği ifade edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta yaptıkları ortak basın açıklamasında, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Dengov, Rus Ria haber ajansına yaptığı açıklamada, Serrac ve Hafter’in yakın zamanda müzakerelerde bulunmak üzere Moskova’ya gelebileceğini belirtti.

Libya’da ateşkes imzalanma olasılığına işaret eden Dengov, "Görüşmelerde Libya’daki krizin çözümü ele alınacak, ateşkes imzalanması olasılığı ve böyle bir anlaşma metninin detayları müzakere edilecek." ifadelerini kullandı.

Serrac ile Hafter’in baş başa görüşüp görüşmeyeceğinin ise henüz belli olmadığını dile getiren Dengov, "Serrac ve Hafter Rus yöneticilerle ve ayrıca Rusya ile iş birliği yapan Türk heyetiyle ayrı ayrı görüşecek. Büyük olasılıkla Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır temsilcileri de müzakerelerde gözlemci olarak yer alacak." diye konuştu.
 

MSB'DEN AÇIKLAMA: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ!

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Libya'daki ateşkesin yakından takip edildiği bildirildi.

CEZAYİR: MEMNUNİYET KARŞILIYORUZ

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Libya ateşkesini memnuniyetle karşılayan Cezayir, tüm tarafları ateşkese bağlı kalmaya ve en kısa zamanda diyalog sürecine yeniden başlamaya çağırmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bölge istikrarını tehdit etmeye başlayan Libya krizinin sona erdirilmesi için diyalog dilinin öncelenmesinin gerektiği vurgulandı.

HAFTER GÜÇLERİ SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ülkenin doğusundaki darbeci lider Halife Hafter'e bağlı güçlerin, ateşkese rağmen Trablus'a düzenlediği saldırıda bir kişinin öldüğünü duyurdu.

UMH Sözcüsü Muhammed Kununu, Burkan el-Gadab Operasyonu Basın Merkezi'ndeki açıklamasında, Hafter güçlerine ait uçaksavarların, ateşkesi ihlal ederek Trablus'un güneyindeki Ayn Zara bölgesinde bulunan UMH'ye bağlı güçlere saldırı düzenlediğini, saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

UMH güçlerinin ateşkes konusunda Operasyon Komutanlığı emirlerine bağlı kaldığını vurgulayan Kununu, "Eller tetikte. Saldırılara on misliyle karşılık verilecektir." diye konuştu.

LİBYA HALKI ANKLAŞMAYI SEVİNÇLE KARŞILADI

Libya’da Türkiye ve Rusya’nın çağrısıyla sağlanan ateşkese ümitle yaklaşan Libyalılar, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bundaki rolünü takdirle karşıladı.
 

Ülkenin doğusunda milis lideri Halife Hafter’in 10 aydır devam eden saldırıları, dün geceye kadar şiddetini artırarak devam etti. Başkent Trablus semaları, güçlü patlama sesleriyle yankılandı.

Hafter tarafının belirlenen süreye dakikalar kala, ateşkese bağlı kalacağını açıklamasının ardından Trablus’ta ateşkes, havai fişek gösterisiyle kutlandı, trafikte araçlarıyla seyreden vatandaşlar ise kutlamalara korna çalarak eşlik etti.

 

Trablus'taki bazı sürücülerin korna çalarak konvoy yaptıkları, bazı mahallelerde de havai fişekler atıldığı görüldü.

HAFTER ATEŞKESİ KABUL ETTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Libya'nın doğusundaki darbeci lider Hafter, başkente yönelik 4 Nisan'da başlattığı saldırıya devam edeceklerini ve ateşkes çağrısına uymayacaklarını açıklamıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden dakikalar sonra, Hafter güçleri ateşkes kararını kabul ettiklerini bildirdi.

 

KAYNAK: HABER7 / AJANSLAR Yedi Gündem Abone Ol

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar