BIST9.703,84%0,61
USD32.5218%-0.10
EURO34,7941%-0.20
ALTIN2.421,09%-0.37
Gündem

ABD'den 'savaş' çıkışı!NATO ve Irak'tan son dakika asker açıklaması

Son dakika haberi: ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan İran gerilimiyle ilgili açıklama geldi. Pompeo, ''Trump'ın aldığı karar hukuka uygun. Askeri ve ekonomik adımlar atabiliriz. 2020 yılı İran için kötü geçecek.'' ifadelerini kullandı. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken, NATO kararını dünyaya duyurdu, Irak Başbakanı ise ABD askerleriyle ilgili son dakika açıklaması yaptı. Esper'den jet yanıt geldi.

Abone OlGoogle News
08 Ocak 2020 13:38

Son dakika haberi:ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo DIşişleri Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Pompeo burada "Kasım Süleymani'nin Bağdat'a diplomatik bir misyon çerçevesinde gittiğine inanan var mı? Doğru değil. Bu yalanları daha önce de duyduk" dedi.



'2020 YILI İRAN İÇİN KÖTÜ GEÇECEK'

Pompeo, Pompeo ayrıca ''askeri ve ekonomik adımlar atabiliriz. 2020 yılı İran için kötü geçecek.'' ifadelerini kullandı.

"EĞER İRAN KÖTÜ BİR SEÇİM YAPARSA..."

Pompeo açıklamasının devamında "ABD'nin tüm olası hedefleri değerlendirmeden geçiriliyor. Atacağımız her adım uluslararası yasalara uygun olacak. Eğer İran kötü bir seçim daha yaparsa Trump geçen hafta olduğu gibi kararlı ve ciddi karşılık verecek" ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI MİKE POMPEO

ZARİF İDDİALARINI GEÇİŞTİRDİ

Pompeo, ABD'nin İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e Birleşmiş Milletlere (BM) gelmesi için vize vermediği iddialarını, "Bireysel olarak vize konularını konuşamayız. Dolayısıyla Dışişleri Bakanı Zarif'in ABD'ye seyahati konusunda ekleyecek çok bir şeyim yok." diyerek geçiştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan ABD-İran kriizyle ilgili önemli açıklama:

NATO ASKERLERİN YERİNİ DEĞİŞTİRDİ

NATO, Irak'taki askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu.

500 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

2018'de Irak hükümetinin talebi üzerine başkent Bağdat'ta kurulan NATO'nun Irak eğitim misyonunda farklı müttefiklerden yaklaşık 500 personel görev yapıyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta tekrar faaliyet göstermesini engellemeyi amaçlayan misyona, 29 NATO üyesinin yanı sıra ortak ülkeler Avustralya, İsveç ve Finlandiya katkı sağlıyor.

IRAK BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA: ABD ORDUSUNDAN MEKTUP ALDIK

Irak Başbakanı ABD ordusundan Irak'tan çekileceklerine dair bir mektup aldıklarını açıkladı.

İSPANYA ASKERLERİNİ KUVEYT'E KAYDIRDI

İspanya, NATO misyonu kapsamında Irak'ın başkenti Bağdat'ta görev yapan 13 İspanyol askerinden 10'unu güvenlik gerekçesiyle Kuveyt'e kaydırdı.

Söz konusu gelişmenin, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından yaşananlar kapsamında NATO'nun Irak'taki personelinin bir kısmını geçici olarak ülke içindeki ve dışındaki farklı yerlere yerleştirme kararıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.

KANADA DA ASKERLERİNİ ÇEKTİ

Kanada Genelkurmay Başkanı Jonathan Vance, Irak'taki 500 askeri personelin geçici olarak Kuveyt'e gönderileceğini açıkladı.

Kanada Genelkurmay Başkanı Jonathan Vance yaptığı açıklamada, Kanada'nın Irak'ta bulunan 500 askeri personelinin güvenlik önlemleri kapsamında geçici olarak Kuveyt'e gönderileceğini bildirdi. Vance, askerlerin ailelerine yazılan mektupta, "Orta Doğu'dan gelen haberler birçoğunuz için endişe verici" ifadelerini kullandı.

ESPER'DEN YENİ AÇIKLAMA: ABD, IRAK'TAN ÇEKİLMİYOR

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD ordusunun Irak'tan çekileceğine dair mektuba ilişkin, "Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak'tan çekilmiyor." dedi.

SÜLEYMANİ'YE TERÖRİST TANIMLAMASI

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi "terörist" olarak niteleyen Esper, Süleymani ile Bağdat Havaalanı'na ABD hava saldırısında öldürülen Haşdi Şabi lideri Ebu Mehdi El Mühendis için, "Süleymani, Bağdat'ta kanlı elleriyle yakalandı. Bir terörist, ABD'ye yönelik başka saldırılar düzenlemek için kuvvetlerini senkronize etmek üzere bir araya geliyor." ifadelerini kullandı.

Mark Esper, ABD'nin müttefiklerinin Süleymani'nin ortadan kaldırılmasını olumlu karşıladığını ve bunu İran'a karşı bir "zafer" olarak nitelediklerini, ancak İran ile gerginliğin düşürülmesi çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Esper, "Gerginlik İran tarafından başlatıldı ve biz buna sadece tepki verdik. Şu anda istediğimiz ise gerginliğin düşürülmesidir." dedi.

ABD HEDEFLERİNİ VURABİLECEĞİ NOKTALARA BALİSTİK FÜZELER KONULDU

ABD'li 2 yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin Orta Doğu'da bulunan bütün askeri üsleri kırmızı alarma geçti. Kaynakların verdiği son dakika bilgisine göre, Süleymani'nin ölümünden sonra İran ABD hedeflerini vurabilecek noktalara İHA ve balistik füzeler konuşlandırmaya başladı. ABD'nin bölgedeki bütün üslerindeki savunma sistemlerini aktif hale getirdiği belirtildi.

Konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermeyi reddeden kaynaklar, İran'ın olası bir saldırıyı engellemek veya direkt olarak ABD hedeflerini vurmak için bunu yapıyor olabileceğini belirtti.

 

 

KAYNAK: AJANSLAR/ HABER7 Yedi Gündem Abone Ol

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar