BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0304%0.04
ALTIN2.324,91%0.19
Gündem

Arada 200 metre yol vardı, tarihi anlar yaşanıyor! Bugün süre doluyor!

20 Ekim tarihinde ateşkesi reddeden Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Aliyev'in masaya getirdiği Şuşa şartı nedeniyle silahların susmadığını söyledi. Savaşta hezimete uğrayan Ermenistan bugün stratejik koridordan da çekiliyor. Rus barış güçleri ise işgalci Dağlık Karabağ yönetiminin başkenti Hankendi'de sahra hastanesi kurdu.

Abone OlGoogle News
30 Kasım 2020 14:47

Dünyanın gözü bir kez daha bugün Dağlık Karabağ'a çevrildi, 44 gün süren savaşı kaybeden Ermenistan'a verilen süre bugün gece yarısı itibariyle doluyor.

Dağlık Karabağ'daki 23 noktaya yerleşen Rus barış gücü askerleri hafta sonu trenle Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi, daha sonra Hankendi'ye hareket etti.

Azerbaycan'ın Berde kentindeki istasyonda trenden TIR'lara nakledilen konvoylarda, zırhlı araçlar, özel ekipmanlar ve diğer lojistik teçhizatlar var.

Çatışma hatlarına yerleşen 1960 Rus barış gücü askeri yerleşirken, Şuşa çevresindeki otoyolun üç kilometresi yine Rus ekipler tarafından mayınlardan temizledi.

Mayın aranan yerler arasında, Şuşa'nın girişinde Türk ve Azerbaycan bayraklarının asıldığı tepe de vardı.

Rus Özel Kuvvetler Tıp Birliği ise, dünyada hiçbir ülkenin, hatta Ermenistan'ın bile tanımadığı Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye bir sahra hastanesi kurdu.

Hastanenin fotoğraflarını yayınlayan Rusya Savunma Bakanlığı, sağlık ekibinin yaklaşık 40 hastaya bakım sağlayabileceği bilgisini verdi.

Rus ekibinde, aralarında askeri cerrahlar, terapistler ve epidemiyologların da yer aldığı 60'tan fazla tıp uzmanı bulunuyor.

Rus barış güçleri ayrıca çatışmalar sırasında Dağlık Karabağ'dan kaçan Ermenilerin geri dönmesini de sağlıyor. Resmi açıklamaya göre şimdiye kadar 23 bini aşkın Ermeni Hankendi'ye döndü.

GECE 00.00'DA SÜRE DOLUYOR

Savaştan zaferle ayrılan Azerbaycan Ağdam ve Kelbecer'den sonra bugün stratejik önemi yüksek Laçın'ı 28 yıl sonra geri almış olacak, işgal tarihe gömülecek.

Ermenistan sınırındaki Laçın koridorunda kent merkezinin yanı sıra 1 kasaba ve 125 köy var. Laçın koridoru aynı zamanda Ermenistan ve Dağlık Karabağ'ı bağlayan tek yol.

Sosyal medyada yayınlanan bir görüntüde ise, Kelbecer'in iadesinden sonra ortaya çıkan yeni sınırda Azerbaycan ve Ermenistan askerleri görülüyor.

Ermenistan sınır muhafızlarının kontrol noktasına yaklaşık 200 metre mesafede bulunan Azerbaycan askerleri tekbir getiriyor.

Savaştaki hezimet ve ateşkes anlaşması nedeniyle istifa çağrıları yapılan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, 20 Ekim tarihinde silahların susmasını neden kabul etmediğini açıkladı.

Resmi Facebook sayfasında konuşan Paşinyan, 19 Ekim'de Dağlık Karabağ'ın işgalci lideri Arayik Harutyunyan'ın kendisine savaşı durdurma teklifinde bulunduğunu söyledi. Paşinyan teklifin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradı.

Putin, Ermenistan Başbakanı'na statü meselesini ertelemesini, bölgeleri iade etmesini ve Rus barış güçlerini konuşlandırmasını söyledi.

Paşinyan ve Putin arasındaki temasın ardından Rusya lideri Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Aliyev Putin'den Şuşa'nın mutlaka iade edilmesini istedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Şuşa şartı nedeniyle ateşkesi reddettiğini aktardı, anlaşmayı kabul etmemesinin Putin'i şaşırttığını da ileri sürdü.

Paşinyan geçen hafta ise bölgeye yerleşen Rus barış güçlerinin beş yıldan fazla Dağlık Karabağ'da kalabileceğini söylemişti: "Karabağ sorunu uzun süredir devam eden bir çatışma olduğu için Rus barış güçlerinin kalışının 5 yılla sınırlı kalacağını düşünmüyorum."

44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında ağır kayıplar veren Ermenistan ordusunun kaç askerinin öldüğü gizemini korurken, son gelen rakamlar şok etkisi yarattı. Halen çok sayıda askerin kayıp olduğu biliniyor, Ermenistan 8 bin askerin ölümünü konuşmaya başladı. CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi prestijli medya kuruluşlarına muhabirlik yapan Neil Hauer, rakamın 10 bin bile olabileceğinin konuşulduğunu aktarıyor.

Rus uzmanlar, savaşın kaderini değiştiren Şuşa'da yol kenarlarına yığılmış ceset fotoğraflarını hatırlatıp Ermenistan'ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesinin nedenini vurguluyor.

Ermenistan'da Kasım ayında gerçekleştirilen bir anket ise, Ermenilerin Dağlık Karabağ'ı tamamen kaybetmesinin önüne son anda geçen Rusya'ya bakışı ortaya koydu. Ermenilerin neredeyse yüzde 85'i Rusya'yı ülkelerinin müttefiki olarak görüyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 84'ü Rusya'ya karşı 'iyi bir tavırları' olduğunu söyledi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar