BIST9.124,51%0,49
USD32.3739%0.09
EURO34,9892%-0.08
ALTIN2.325,09%0.20
Gündem

‘Türkiye’yi zapt etmek giderek zorlaşıyor, yakında kıskaca alacak! Manşetten verdiler, kasırga kopuyor!

Türk kargo gemisini Akdeniz'de arayan Alman askerlerin Ankara'nın devreye girmesiyle araçtan inmesi ve sonrasında yaşananlar, dünya medyasında geniş yer buldu. İsrail'den ABD'ye, Almanya'dan İngiltere'ye birçok ülkede haber manşetten verilirken, Alman basını "Türkiye'yi zapt etmek giderek zorlaşıyor" diye yazdı.

Abone OlGoogle News
24 Kasım 2020 12:01

İstanbul'dan demir alan 16 bin tonluk Roselina-A adlı yük gemisi, Libya'nın Misrata kentine doğru ilerlerken Pazar günü Akdeniz açıklarında durduruldu.

Bir Yunan komutanın idaresindeki Avrupa Birliği'nin İrini Operasyonu'na bağlı Alman askerler, Türk kargo gemisine helikopterden iniş yaptı.

Türkiye'den izin almadan gemiyi aramaya çalışan Hamburg Fırkateyni'nde görevli askerler, gemi personeli ve kaptanı zorla gözaltına aldı.

Alman donanma askerleri gemide silah arandığı iddiasıyla tüm kargoları açtı, yine uluslararası hukuk ihlal edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Pazar öğleden sonra başlayan aramanın Pazartesi sabahı 09.38'de bittiğini duyurdu, olaya çok sert tepki gösterdi.

Günün ilerleyen saatlerinde Ankara'daki Avrupa Birliği, Almanya ve İtalya temsilcileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi.

Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, personelin arama yapmak üzere gemiye çıktığını fakat Türkiye'nin AB nezdinde olayı protesto etmesi üzerine aramayı tamamlamadan ayrıldığını savundu.

Doğu Akdeniz'de bir kez daha şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açan olay, beklendiği gibi dünya medyasında geniş yer buldu:

Washington Post: Türkiye, Almanya'yı Libya'ya giden geminin aranması nedeniyle protesto ediyor. Ankara Avrupa Birliği, Alman ve İtalyan diplomatları dışişleri bakanlığına çağırdı.

Al Jazeera: Avrupalı diplomatlara nota veren Türkiye izinsiz faaliyet ve güç kullanmayı protesto ediyor, Almanya her şeyin protokollere uygun ilerlediğini söylüyor.

Alman Frankfurter Allgemeine: Ankara Pazar günü Libya'ya giden gemiyi arayan Alman donanma askerlerini durdurdu. Türkiye şimdi de Alman ve Avrupalı diplomatları dışişleri bakanlığına çağırıp nota verdi.

Deutsche Welle: Ankara'dan AB, İtalya ve Almanya'ya protesto notası. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Libya açıklarında Alman fırkateyni tarafından durdurulan Türk bandıralı gemiye ilişkin bir açıklama yaptı.

BBC: Türkiye'den Libya’ya giden bir yük gemisinin Pazar gecesi Yunanistan’ın güneybatısında, Avrupa Birliği’nin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeiting: Akdeniz'de dostça olmayan yaklaşımlar. Alman donanması Libya yolundaki bir Türk gemisini aradı. Bu Birleşmiş Milletler'in silah ambargosuna riayet etmekle ilgili.

Tagesschau: Türkiye Alman ordusunun Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah ambargosunu kontrol etmesini zorla durdurdu.

Bild: Türkiye, Libya önlerinde Alman ordusunun kontrolünü durdurdu. Ankara, Alman denizcilerin bir gemiyi aramasını 'izinsiz' bularak eleştiriyor.

Neue Osnabrücker Zeitung: Alman donanma askerlerinin engellenmesi büyük bir skandal. Ankara'yı zapt etmek giderek zorlaşıyor. Türkiye, Libya'ya çoktan beridir ayak basmış durumda... Görünen o ki; Türkiye yakında Avrupa'yı kıskaca alacak.

Haaretz: Türkiye Avrupa Birliği, Almanya ve İtalyan temsilcileri gemi arama girişimi nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Financial Times: Almanya Libya yolundaki Türk gemisinde denetlemeyi durdurmaya zorlandı. Ankara ve Avrupa Birliği arasında tansiyon yükselecek.

Euronews: Almanya Savunma Bakanlığı, arama yapılan Türk gemisinde yasak malzeme bulunamadığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında şu ifadeler yer almıştı: "Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar