BIST9.524,59%-0,06
USD32.5505%0.07
EURO34,7418%0.16
ALTIN2.487,53%1.03
Gündem

Tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da! Mehmetçik, Azerbaycan için emir bekliyor

Azerbaycan’ın operasyonları karşısında hezimete uğrayan Ermenistan, işgal ettiği bölgelerden çekilmeye devam ederken Mehmetçik de TBBM’den onay alan tezkere sonrası bölgeye intikal için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emrini bekliyor.

Abone OlGoogle News
22 Kasım 2020 10:13

Azerbaycan ordusu tarafından sahada büyük bir yenilgi alan Ermenistan, işgal ettiği bölgelerden tek tek geri çekiliyor. Mehmetçik, Dağlık Karabağ’da Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde aktif görev yapmak için gün sayıyor. İntikal için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı bekleniyor.

“Hazırlıklarımız tamam”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK komuta kademesiyle Türk Havacılık Uzay Sanayii'ni (TUSAŞ) ziyaret etti. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar ve komutanlar, projelere ilişkin bilgi aldı. Mehmetçiğin gerek yurtiçi gerek sınır ötesinde görevlerini büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla yapmaya devam ettiğini dile getiren Akar, Azerbaycan'a asker gönderilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan Türkünün başarısının tahkimi için gerekenleri yaptıklarını belirten Akar, "Azerbaycan ile ilgili tezkere de çıktı. Hazırlıklarımız tamam. Bu tezkerenin gereği olarak en kısa sürede Mehmetçik, Azerbaycan'daki görevlerinin başına gidecek. Bununla ilgili olarak da özelikle Kara Kuvvetlerimiz çalışmalarını tamamladı. Onların nakliyesiyle ilgili Hava Kuvvetlerimiz de hazır" dedi.

Mehmetçik emir bekliyor

Mehmetçik'in Azerbaycan görevi kapsamında tüm detaylar çalışılırken, intikalin başlatılması için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı bekleniyor. Hazırlıklar, Türkiye ve Azerbaycan nezdinde bölgede ateşkesin kontrolü, Azerbaycan ordusunun işgalden arındırdığı reyonlarda güvenliğin sağlanması ile sistemin tesisinde ihtiyaç duyulan destek doğrultusunda geniş kapsamlı bir planlama dahilinde yapıldı. Bu doğrultuda Azerbaycan'a yeterli gücün gönderileceği, bu gücün de Rusya'nın kuvvetine benzer bir güç olacağı değerlendiriliyor. TSK unsurları; keşif ve istihbarat unsurları, özel birlikler ile mobil ve hafif zırhlı araçlar ile hafif silahlardan teşkil edildi. İşgalden temizlenen sıcak temas hattına yakın noktalarda konuşlanması beklenen Türk askeri gücünün, gerektiğinde Rusya ile işbirliği dahilinde söz konusu olaylara müdahale yetkisi de olacak. Rus barış gücünün yoğun olarak gözlem noktalarında konuşlandığı, Laçin, Şuşa, Kelbecer gibi bölgelerde Türk ve Azerbaycan ordusu tarafından gözlem noktalarının tesis edilmesi bekleniyor.

Personelin yanında keşif İHA'ları da görev alacak

Tezkere kapsamında Azerbaycan'a gönderilecek askeri birlik içerisinde, Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'nde görev alması planlanan personel ve sistemler bulunmuyor. Ortak merkezin tesisine ilişkin yürütülen çalışmalar henüz tamamlanmadı. Halen Rus heyetle ortak merkezin yapısı, personel sayısı gibi konular üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Bu merkezde de askeri ve sivil (diplomatik unsurlar dahil) personelin yanı sıra Türkiye'nin keşif İHA'larının da aktif görev alması bekleniyor. Türkiye ve Rusya arasında Ortak Gözlem Merkezi kurulmasına ilişkin heyetler arası çalışmalar, Rus heyetin Ankara'ya gelmesiyle 13 Kasım'da başlatılmış, 2 gün devam eden çalışmalara, tekrar bir araya gelmek üzere ara verilmişti. O tarihten sonra yeniden bir araya gelinmese de temaslar sürdü. Rus heyetle yüz yüze görüşmelere ilişkin yeni bir tarih bulunmazken, buna ihtiyaç duyulmaksızın kararların üst düzeyde alınabileceği belirtiliyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar