BIST9.716,77%-0,05
USD32.5459%0.03
EURO34,9917%0.05
ALTIN2.436,76%0.02
Gündem

Bir fotoğraf yetti, ucu bucağı yok! Tanklar gidiyor

Dağlık Karabağ'daki gözlem noktalarını tamamlayan Rusya, Türkiye ile Azerbaycan topraklarında kurulacak merkeze ilişkin görüşmelerde sona gelindiğini açıkladı. Ermenistan sokaklarına inen siyah maskeli polisler gerilimi zirveye çıkardı, Azerbaycan tarafında ise bayram var. Rus analistin yayınladığı tank görüntüsü büyük ses getirdi.

Abone OlGoogle News
21 Kasım 2020 12:16

Dağlık Karabağ'da diz çöküp 10 Kasım anlaşmasını imzalayan Ermenistan Ağdam'dan çekilirken, zafer kazanan Azerbaycan ordusu gövde gösterisiyle bölgeye girdi.

Uluslararası medya Azerbaycan tanklarının Ağdam'a ilerleyişini canlı yayınlarla verdi, böylece 27 yıllık işgal resmen sona ermiş oldu.

Tankların geçişini izleyen Azerbaycanlılar, BBC muhabirine "Gece saat 4'ten beri buradayız. Kalplerimiz patlıyor. Ağdam'ı görmek istiyoruz. Havayı soluyalım" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ise yüzlerce kişi ellerinde bayraklarla Ağdam'ın kurtarılmasını kutladı, bazıları Ermenistan'a göndermelerde bululanan pankartlar taşıdı.

Ağdam'a giden yolların mayınlardan temizlendiğini bildiren Azerbaycan Savunma Bakanlığı, kentin simgesi Cuma Camii'ne bayrak çekildiğini açıkladı.

Associated Press (AP) haber ajansının Cuma akşamı servis ettiği fotoğraflar, Ağdam'ı terk eden sivillerden bazılarının Ermenistan yetkilileri tarafından Ağdere'deki bir okula yerleştirildiğini gösteriyor.

Dağlık Karabağ'da Karabağ'da Rus barışı koruma birliğinin konuşlandırılması tamamlandı. 23 gözlem noktası kuran Rus ordusu, 1960 asker ve 552 aracı bölgeye yerleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Laçin koridoru ve Dağlık Karabağ'ın Rus barış güçlerinin tam kontrolü altında olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, Ermenistan ile Hankendi'yi bağlayan Laçin koridorunun 28 kilometresi patlayıcılardan temizlendi.

Moskova ayrıca, savaş sırasında Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'ın iç bölgelerine kaçanlardan 4 bin 436'sının söz konusu koridoru kullanarak geri döndüğünü bildirdi.

Rusya'nın açıklamasında en dikkat çekici bölüm, Azerbaycan'da ateşkes ve tüm askeri operasyonların izlenmesi için ortak bir Rus-Türk merkezi kurulmasına ilişkin görüşmelerde sona gelindiği oldu.

Rusya lideri Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da ortaya çıkan tabloyu "İnsani çabalarımız ve yardımlarımız hem Ermenistan hem de Azerbaycan halklarına fayda sağlamalıdır" sözleriyle değerlendirdi.

Savaşın kaybedilmesiyle Dışişleri, Savunma, Acil Durumlar ve Çalışma bakanlarının istifa ettiği Ermenistan'da ise, kelimenin tam anlamıyla ortalık toz duman.

Başbakan Nikol Paşinyan'ın derhal koltuğunu bırakmasını isteyen muhalif göstericiler bir kez daha başkent Erivan'da sokağa çıktı, polisle karşı karşıya geldi.

Reuters haber ajansının Erivan'dan geçtiği karelerde, siyah maskeli polislerin istifa talebinde bulunan göstericileri gözaltına aldığı görüldü.

Bu görüntüler Ermenistan'da yeni bir tartışmayı ateşledi, Ermeni İnsan Haklarından Sorumlu Komisyon Üyesi Arman Tatoyan maskeli polislerin kullanılmasının reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan'da muhalefet partilerinin temsilcileri, anlaşmanın imzalandığı 10 Kasım'dan bu yana Erivan'da hükümet karşıtı protestolar düzenliyor ancak Paşinyan istifa çağrılarını kabul etmiş değil.

BBC, Başbakan Paşinyan'ın Erivan'da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şovgu ile bir araya geldiğini duyurdu. Rus ve Ermenistan medyasında görüşmenin içeriğine ilişkin bir haber bulunmuyor.

44 gün süren çatışmada binlerce askerini kaybeden Ermenistan ordusu, yüzlerce tank, top ve zırhlı aracını da cephe hattında bırakıp kaçtı.

Azerbaycan, Ermenistan'dan ele geçirdiği tanklar ve topları trenlere yükleyerek başkent Bakü'ye götürüyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndaki görevinden istifa eden General Movses Hakopyan ise, savaş sırasında Ermenistan ordusunun nükleer başlık takılabilen Rus yapımı İskender füzesini kullandığını itiraf etti.

Movses Hakopyan, “Ermenistan ordusu, Dağlık Karabağ’daki çatışmalar sırasında İskender füzelerini kullandı, nerede kullanıldığına dair bilgi veremem" dedi.

Paşinyan yönetimi ve orduya birçok eleştiri getiren general, savaşta Rus silahlarını kullanamadıklarını da söyledi. Ermenistan başsavcılığı, Hakopyan’ın açıklamalarına dair soruşturma başlatıyor.

Ermenistan'da gerçekleştirilen bir anket ise, Ermenilerin Dağlık Karabağ'ı tamamen kaybetmesinin önüne son anda geçen Rusya'ya bakışı ortaya koydu.

Ermenilerin neredeyse yüzde 85'i Rusya'yı ülkelerinin müttefiki olarak görüyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 84'ü Rusya'ya karşı 'iyi bir tavırları' olduğunu söyledi.

Anket, Ermenistan'da yaşayan her beş kişiden dördünün Moskova'dan askeri ve siyasi yardım almaya hazır olduklarını gösterdi. Yüzde 9,4'lük bir oran ise Rusya'dan hoşlanmadığını dile getirdi.

Ankete katılanların yüzde 62,3'ü Rusya'yı Ermenistan için dost ülke olarak nitelendirdi. İkinci sırada yüzde 39,9 ile Fransa, üçüncü sırada ise yüzde 6,4 ile İran yer aldı. Katılımcıların yüzde 5,8'i Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 1,2 Gürcistan ve yüzde 0,6 Almanya'yı dostu ülkeler listesinde saydı.

Rusya lideri Vladimir Putin, hafta içinde yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın yenilgi anlaşmasını reddetmesi halinde bunun ‘intihar’ olacağını söylemişti. Dağlık Karabağ'ı Ermenistan dahil kimsenin tanımadığını hatırlatan Putin, "Karabağ’ın nihai statüsü belirlenmedi. Bugün var olan statükonun devam etmesi konusunda anlaştık. Bundan sonra ne olacağına gelecekteki liderler, gelecekte bu süreçte yer alacaklar karar verecek" demişti.

Ermenistan'ı alt üst eden anlaşmaya göre, Dağlık Karabağ'daki çatışma hatlarına ve Laçın koridoruna 1960 Rus barış gücü askeri yerleştirildi. Türkiye ve Rusya ayrıca Azerbaycan topraklarında tesis edilecek bir barış gözlem merkezinde birlikte yer alacak,

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü sabah saatlerinde Ermenistan'ın ateşkes ihlaliyle başladı. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyordu. Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar