BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Gündem

Önce zile basıyor, sonra telefonla arıyor, gelen olmazsa… Cezası 3150 TL

Koronavirüs salgınında izolasyonu ihlal edenleri denetleyen ekiplerle birlikte dolaştık. Denetimde bazı vatandaşların sorumluluk gereği evlerinden çıkmadıklarını gördük. Ama bazı kişilerin de izolasyon için konuldukları yurttan firar ettiklerini öğrendik.

Abone OlGoogle News
20 Eylül 2020 09:49

koronavirüs salgını kapsamında izolasyonda veya karantinada olması gerekenlerin kurallara uymaması ve dışarı çıkmaları üzerine İçişleri Bakanlığı genelge yayımladı. “İzolasyon Tedbirleri” konulu genelge kapsamında oluşturulan mahalle denetim ekipleri, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerini de alarak, izolasyondaki vatandaşları evlerinde ziyaret ediyor.

Mahalle denetim ekipleri arasında okul müdürü, muhtar, imam ve öğretmenlerden oluşan dokuz kişi yer alıyor. Evleri ziyaret eden ekipler önce zile basıyor, ardından telefonla iletişime geçtikleri hastayı ya balkon ya da pencereye çağırıyor.

Herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını soran ekipler, ziyaretlerde evlerinde bulunamayan vatandaşlar hakkında ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na muhalefet suçundan 3 bin 150 lira ceza ve adli işlem uyguluyor.

Milliyet olarak, İstanbul’un Sancaktepe ilçesi Eyüpsultan Mahallesi’ndeki denetim ekipleri ile izolasyondaki vatandaşların evde olup olmadıklarına dair denetimlere katıldık.

Bu kapsamda mahalledeki ilk durağımız Kovid-19 testi pozitif olan H.E. ve temasta bulunduğu annesi. Mahalle muhtarının telefonla aradığı H.E. cama çıkarak iyi olduğunu söyledi. Kapısının önünde temizlik ve hijyen kiti bırakılan genç H.E., evin altında olan arabasının üzerindeki lekeyi görünce muhtara “Dışarıya çıkamıyorum, arabamın üzerindeki beyaz leke nedir bir bakar mısınız” diye sordu.

Muhtar, arabanın üzerindeki lekenin kireç olduğunu söyledi ve temizledi. Herhangi bir ihtiyacı olmadığını belirten H.E. ve temaslısının izolasyon şartlarına uydukları gözlendi.

İkinci durağımız ise bir pozitif ve üç temaslısı olan dört kişilik aile. Eşi ve çocuklarıyla yaşayan H.B. isimli kadın, Kovid testi pozitif çıkınca tedbir kapsamında iki çocuğu ve eşiyle karantinaya alındı.

Apartmanın kapısına gelindiğinde H.B. balkona çıkarak iyi olduğunu söyledi. Üçüncü adreste ise Kovid-19 testi pozitif çıkan yaşlı H.İ. vardı. Telefonla aranan H.İ. cama çıkarak evde olduğunu ancak ilaçlarının bittiğini belirterek, “14 gün geçti ama dikkat etmeye devam ediyorum. Kalp ilacım bitti. Evden çıkamıyorum” dedi.

Bunun üzerine muhtar, Vefa Destek Grubu’ndan yetkililere ulaştı. H.İ.’nin adresini atarak, hangi ilacın alınması gerektiğini bildirdi. Hijyen setini camdan sarkıttığı sepetle alan H.İ. denetim ekiplerine teşekkür etti. Ayrıca H.İ.’nin ilaçlarının da akşam saatlerinde teslim edildiğini öğrendik.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar