BIST9.915,62%2,05
USD32.509%-0.09
EURO34,7760%-0.56
ALTIN2.438,67%0.10
Gündem

Uluslararası ajanslar fotoları az önce geçti, nükleer savaş… Konvoy göründü

3 bin 488 kilometrelik yeryüzünün en uzun sorunlu sınırında yine askeri birlikler göründü, uluslararası haber ajansları fotoğrafları servis ediyor. Yaz mevsimi başında savaşın eşiğine gelen nükleer iki güç arasında yine kılıçlar çekildi.

Abone OlGoogle News
01 Eylül 2020 12:55

Dünyanın zirvesindeki gerginlik bitmek bilmiyor, Pazartesi günü resmi açıklamalarla yükselen tansiyon bir gün sonra sınırda askeri birliklerin görünmesiyle yine doruk noktasına ulaştı.

Hindistan, Himalayalar'ın batısında bulunan Ladakh'ta Çin'in provokatif askeri eylemler yaptığını Pazartesi sabah saatlerinde duyurdu.

Açıklamaya göre, Çin'in 29 Ağustos gecesi Pangong Tso Gölünün güney kıyısındaki faaliyetlerinin ardından Hint askerleri harekete geçti.

Pekin yönetiminin varılan anlaşmayı ihlal ettiğini savunan Yeni Delhi'ye yanıt, saatler sonra Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, Çin ordusunun iki ülke arasındaki kontrol hattına uyduğunu belirterek askerlerin kesinlikle sınırı geçmediğini kaydetti.

Çin ve Hindistan'ın yerel komutanları sınırda krizin çözümü için bir araya gelirken, gerilimin düşmediğini gösteren emareler bugün ortaya çıktı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Keşmir bölgesindeki Srinagar ile Ladakh arasındaki yolda ilerleyen askeri konvoyların fotoğraflarını dünyaya geçti.

Himalayalar'a tırmanan konvoyda onlarca askeri araç dikkat çekiyor, Hint askerlerinin koronavirüse karşı maske taktığı göze çarpıyor.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesini savaşın eşiğine getiren çatışma, 15 Haziran tarihinde Galwan Vadisi'nde gerçekleşti. Sınırda en az 20 Hint askeri öldü, Çin tarafı ölümlerle ilgili açıklama yapmadı.

Silah bulundurmanın yasak olduğu sınır hattında iki tarafın askerleri kavgaya tutuştu, Çin ordusu Hint birliklerine çivili sopalarla saldırdı..

4.267 metre yükseklikteki engebeli bir arazide kavga eden bazı askerlerin, sıfırın altındaki sıcaklıklarda, yamaçlardan, hızla akan Galwan Nehri'ne düştükleri belirtiliyor.

Hint ve Çin orduları arasında aynı bölgede Mayıs ayında da kavga çıkmıştı. Ancak Haziran'daki çatışma 45 yılın ardından ilk ölümlere yol açtı.

İki ülke askerleri arasında 5 ve 9 Mayıs tarihlerinde Pangong Gölü ve Kuzey Sikkim'de yumruk yumruğa kavga yaşanmış, görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

100 kadar askerin yaralandığı olayların ardından, Çin tartışmalı Ladakh sınır bölgesindeki hassas noktalara binlerce asker gönderip çadırlar kurdu.

Haziran ayının başına gelindiğindeyse, tarafların çatışmasına dair çatışmaya dair Pangong Gölü kıyısında çekilmiş yeni görüntüler ortaya çıktı.

Hindistan topraklarına yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki gölün kıyısında alınan kayıtta, Hindistan'ın Halk Kurtuluş Ordusu askerinin Çinli askeri dövüp Çin'e ait zırhlı aracı parçaladığını görüldü.

Bu video Twitter'da yayınlandıktan sonra, Çin kaynaklı bazı sosyal medya hesapları da, kanlı ve bilinci kapalı Hintli askerlerin iple bağladığını gösteren bir fotoğraf yayınladı. Fotoğrafta, Çin'a ait asker üniforması giyen güvenlik güçlerinin yüzlerindeki koruyucu maskeler dikkat çekiyordu. Bu da fotoğrafın corona virüs salgını sırasında çekildiğini ve yakın tarihli olduğunu kanıtlıyordu.

Sınır hattında son olarak 1975'te ateş açılmış ve dört Hint askeri öldürülmüştü. O günden bu yana hiç silah ateşlenmedi. Bunun kökeninde ise 1996'da sınır çizgisinin iki kilometre yakınında ateşli silah kullanılmasını yasaklayan antlaşma yatıyor.

İki ülke arasındaki sınır hattı iyi işaretlenmiş değil ve topografik değişikliklerle kayabiliyor. Hindistan, Çin'i Galwan Vadisi'ne binlerce asker yollamakla ve 38 bin kilometre kare toprağını işgal altında tutmakla suçluyor. Sorunu çözmek için son 30 yılda yapılan birkaç tur görüşmeden ise sonuç çıkmadı.

Çin'le Hindistan arasındaki tartışmalı Himalayalar sınırında ilkbaharda tırmanan gerginlik, iki ülkenin bölgeye binlerce asker sevk etmesi ve tahkimat yapmasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı.

Hindistan bir süre önce Fiili Kontrol Hattı'na yakın bölgelerde Hindistan ordusunun manevra kabiliyetini artıracak bir dizi altyapı projelerine girişmiş, yeni yollar ve uçak pistleri inşa etmeye başlamıştı. Ancak bu askeri inşaatlara corona virüs salgını nedeniyle ara verildi.

Bu projelere yanıt vermek için Çin bölgeye asker takviyesi yaparken, Hindistan haber kanalı NDTV, sınırdan yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki bir Çin askeri üssünün uydu görüntülerini ekrana getirdi. Görüntülerde, askeri üste geniş çaplı inşaat faaliyetlerinin yürütüldüğü ve savaş uçakları için bir pistin de inşa edildiği öne sürülüyordu.

2017'de iki ülke Çin'in tartışmalı bir bölgede yol genişletme çalışması nedeniyle çatışmaya girmişti. Hindistan, Ağustos 2019'da da Ladakh'ı tartışmalı Keşmir bölgesinden ayrı bir federal bölge ilan etmiş, bu adımı kınayan ülkeler arasında Çin de yer almıştı.

Hindistan ve Çin geçmişte yalnızca bir kere, 1962'de savaştı. Çin ordusu birliklerinin komşu ülkenin kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan savaşta, Hindistan bir yenilgi aldı. 4 bin 250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaş sonunda iki taraftan toplam 2 binden fazla asker yaşamını yitirdi. Ateşkes anlaşması imzalayan taraflar, savaş öncesi sınırlarına döndü.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasında, son 30 yıl içinde sınır ihtilaflarını çözmek için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Hindistan, Çin'in Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekare toprağını işgal ettiğini savunuyor.

Pekin yönetimi ise, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) geçen yılın başlarında yayınladığı bir rapor, Çin'in dünyanın en gelişmiş silah sistemlerine sahip olduğunu göstermişti.

Pentagon'un istihbarat faaliyetlerini yürüten Savunma İstihbarat Dairesi'nin (DIA) raporuna göre Çin, bazı alanlarda rakiplerini geçti. Raporda, Çin kısmen ülke pazarına girecek yabancı şirketlere teknolojik sırlarını verme zorunluluğu getiren yasaları sayesinde son yıllarda askeri alanda büyük ilerleme kaydetti.

Raporda, şu ifadeler yer aldı: "Mümkün olan her yolla teknolojiye erişen Çin, donanma tasarımları, orta ve uzun menzilli füzeler ve hipersonik silahlar da (ses hızından defalarca daha hızlı olan ve füze savunma sistemlerine yakalanmayan füzeler) dahil olmak üzere bir dizi teknolojide lider konumuna yükseldi.

Teknoloji erişimine çoklu yaklaşık sayesinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu şimdi bazı en modern silah sistemlerine sahip. Hatta bazı alanlarda dünya lideri."

DIA'nın raporunda, "Hava, deniz, uzay ve siber uzaydaki askeri kabiliyeti, Çin'i bölgede iradesini dayatabilecek konuma getirdi" ifadesi yer alıyor. İstihbarat raporunda, Çin'in bölgesel ve küresel hedefleri vurabilecek, radara yakalanmayan orta ve uzun menzilli savaş uçakları geliştirdiğini, bu uçakların 2025'e kadar operasyonel hale gelebileceği belirtiliyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar