BIST9.142,40%0,69
USD32.3846%0.12
EURO35,0269%0.01
ALTIN2.326,34%0.26
Gündem

Dünya pandemi dönemini böyle atlattı

Dünyanın dört bir tarafında heyecanla izlenen Türk dizileri pandemi sürecinde de Kafkasya ve Orta Doğu’da yakından takip ediliyor. Türk dizileri Bosna Hersek, Kosova ve Sırbistan’dan Şili, Arjantin, Meksika ve Brezilya’ya kadar dünyanın her yerinde en çok izlenenler listesine girdi. En çok izlenen Türk dizilerinin başında ise Diriliş Ertuğrul geldi.

Abone OlGoogle News
03 Temmuz 2020 15:30

Türkiye’nin tanıtımına ve bilinirliğine dünyanın dört bir tarafında katkı sağlayan Türk dizileri, turizm, sağlık ve inanç diplomasisi alanlarında da Türkiye’yi öne çıkarıyor. Diriliş Ertuğrul, Vatanım Sensin gibi Türk dizileri sayesinde Türkiye’nin tarihi ve inanç değerleri yanı sıra yaşam biçimi de farklı toplumlar tarafından öğreniliyor. Kovid-19 izolasyonu döneminde de Türk dizileri dünyada büyük ilgi gördü.

En çok izlenen Diriliş Ertuğrul

Türk dizileri kültürel, tarihsel, dinsel ve dilsel anlamda Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu’da yakından takip ediliyor. Türk dizileri, yurt dışında en çok KKTC’de izleniyor. Başta Diriliş Ertuğrul Kovid-19 salgını döneminde Pakistan’da hafta içi her gün yayınlandı. Bosna Hersek, Kosova ve Sırbistan’dan Şili, Arjantin, Meksika ve Brezilya’ya kadar dünyanın her yerinde Türk dizileri en çok izlenenler listesine giriyor. Ortadoğu ve Arap Yarımadası’nda Türk dizileri dublajlı olarak yayınlanıyor. İstanbul’daki yaşamı ekranlara taşıyan popüler diziler, Türkiye’ye gelen Arap turist sayısını artırıyor. Türk dizilerine en yoğun talep gelen coğrafyalardan biri de Latin Amerika.

Kalıplaşan Türkiye algısı değişiyor

Yayınlandıkları ülkelerde Türkiye’ye yönelik kalıplaşmış yargıları değiştiren Türk dizilerinin Orta Doğu’daki etkisi üzerine Katarlı gençlerle yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekiyor. Araştırmaya göre dizilerin Türkler ve Türkiye’deki yaşam tarzı, doğal güzellikler ve İstanbul hakkındaki fikirleri pozitif yönde etkilediği sonucuna varıldı.

500 milyon dolar katkı

Türk dizilerinin ekonomik boyutu da dikkat çekiyor. 2013’te 150 milyon dolar olan ihracat hacmi, 2017’de 350 milyon dolara, 2018’de de 500 milyon dolara erişti. Televizyon kanalları ve dijital platformlarda her yıl en az 50 yeni dizi yayınlanıyor. Küresel dizi ihracında Türkiye, ABD’nin ardından 2. sırada yer alıyor. 146 ülkede izleyicisiyle buluşan Türk dizileri 700 milyon kişiye ulaşıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar