BIST9.312,13 %-0.10
USD38.2591%0,16
EURO43,7440 %-0.63
ALTIN4.164,73 %-1.06
Gündem

Milli İstihbarat Akademisi'nden İstihbarat Çalışmaları

Milli İstihbarat Akademisi (MİA), ‘Türkiye’de İstihbarat Çalışmaları’ başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’nin istihbarat çalışmalarında kendi kavramsal ve kuramsal çerçevesini oluşturma potansiyeli vurgulanırken; istihbaratın güvenlik pratikleriyle sınırlı kalmadığı artık tarih, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi sosyal bilim disiplinleriyle bütünleşerek akademik bir alan haline dönüştüğü ifade edildi.

Abone OlGoogle News
14 Nisan 2025 13:26

MİA tarafından yayımlanan raporda, istihbaratın günümüzde yalnızca devletler arası rekabetin bir aracı olmaktan çıkarak, devlet dışı aktörler, terör örgütleri, uluslararası şirketler ve hatta bireyler arasında da stratejik bir enformasyon alanına dönüştüğü vurgulandı. Dijitalleşme, yapay zeka ve büyük veri gibi teknolojik gelişmelerin, istihbaratın üretim ve kullanım biçimlerini dönüştürdüğü ifade edildi. Bu çerçevede, istihbaratın farklı aktörler tarafından farklı hedeflerle kullanılıyor olması, konunun yalnızca güvenlik perspektifiyle değil; fen ve mühendislik, sosyoloji, hukuk ve siyaset bilimi gibi disiplinlerin katkısıyla çok boyutlu olarak ele alınmasını gerekli kıldığına işaret edildi.

Raporda, istihbarat çalışmalarının başlangıçta mesleki eğitim kapsamında ele alındığı; ancak disiplinlerarası etkileşim, tarihte yaşanan istihbarat vakaları ve savaşların doğasında yaşanan değişimle birlikte akademik perspektifin bir ihtiyaç haline geldiği belirtildi. Ayrıca, bilgi toplama tekniklerindeki dijital dönüşüm ve çok kutuplu dünyanın doğurduğu rekabet ortamının, özgün akademik çerçevelerin geliştirilmesini zorunlu hale getirdiği vurgulandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından 2012 yılında uluslararası konferans ile başlatılan akademik açılımın, Türkiye’nin stratejik hedefleri doğrultusunda nasıl şekillendiğinin altı çizildi. Bu dönem, Türkiye’nin dış politikadaki aktif rolü, bölgesel otonomi arayışı ve stratejik açılımlarının ivmelendiği bir süreç olarak dikkat çekiyordu. Ayrıca, Türkiye’nin terörizmle mücadelesinde yeni bir evreye geçtiği, Suriye, Irak, Libya ve Somali gibi bölgelerdeki operasyonel faaliyetlerinin arttığı vurgulandı. Raporda, Türkiye’nin sinyal istihbaratı, siber güvenlik ve istihbarat teknolojileri alanındaki önemli atılımlarına da değinildi. Bu atılımların, Türkiye’nin küresel ölçekteki stratejik gücünü pekiştirdiği ifade edildi. Türkiye’nin sahadaki deneyimlerinin, akademik bir temele oturtulmasının, bu alandaki bilgi üretiminin artırılması ve ulusal stratejilere uygun bir doktrin oluşturulması açısından büyük önem taşıdığının altı çizildi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar