BIST9.771,16%-1,67
USD33.9842%37.6602
EURO37,7037%44.6157
ALTIN2.728,39%-0.66
Gündem

Önce bakımevi sonra yeni yuva! Sokak hayvanları kanun teklifi kabul edildi

Sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifi, Meclis Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Hayvanlara ötanazi yapmak yasak olacak ancak hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilecek.

Abone OlGoogle News
24 Temmuz 2024 08:55

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, kanunun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

REHABİLİTE TESİSLERİ

Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

KARAR VETERİNERİN

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner gözetiminde yapılacak.

KAYNAK AYIRMAYAN BAŞKANA HAPİS CEZASI

Hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi halinde hayvan başına uygulanan ceza, 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek. Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut olanları iyileştirmekle yükümlü olacak. Kedi ve köpek sahipleri, 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme almak zorunda olacak.

SOKAĞA BIRAKMAK YASAK!

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınıyor. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar