Enerji İş Sendikası, 1 Mayıs'ta meydanlarda!
Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy ve sendika üyeleri Kartal'da görev başında hayatını kaybeden işçileri andı. Altunsoy, Beşiktaş'ta eğlence merkezinde çıkan yangında hayatını kaybeden 29 işçiyi hatırlatarak "CHP'li belediyenin emekçinin İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirleri karşısında suspus kaldığını görmekteyiz" şeklinde konuştu.
Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy ve sendika üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul'un Kartal ilçesinde, görevi başında hayatını kaybeden işçileri andı.
Beşiktaş'ta meydana gelen yangında işçilerin yaşamını yitirmesine neden olan ihmaller hakkında gerekli cezaların verilmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Altunsoy, "Sayısal olarak bir çırpıda söylediğimiz 29 can, 29 aile, geride bıraktığı evlatları ve hayalleri asla ve asla geçiştirilebilir, sümen altı edilebilir bir vaka değildir. İşkolumuz dahilinde olmasa da iş kazası olmanın ötesinde bir iş cinayeti olarak gördüğümüz acı hadisenin takipçisi olacağımızı başta şehit işçilerimizin yakınları olmak üzere tüm kamuoyuna arz ederiz" diye konuştu.
Genel Başkan Altunsoy, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Saygıdeğer emekçi dostlarım, kıymetli yol arkadaşlarım ve 1 Mayıs İşçi Bayramı münasebetiyle bizlere bir ses bir nefes olma gayesi ile burada bulunan değerli basın mensupları, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
İşçinin, emekçinin bayramı 1 Mayıs İşçi Bayramı'na kavuşmanın mutluluğu içerisinde olmakla birlikte işçi sınıfının gücünü ve dayanışmasını kutluyoruz. Her ne kadar İşçi Bayramı bir kutlama, bir bayram günü olarak anılıyor olsa da, bugün burada acı gerçekleri konuşmak için toplanmış bulunduğumuzu bilmenizi isterim.
Öncelikle geride bıraktığımız 28 Nisan 2024 Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'ü tekrar hatırlatarak, her gün, ihmaller ve İş Sağlığı güvenliği önlemlerinin yetersizliği yüzünden birçok işçinin hayatını kaybettiğinin altını çizmek isterim"
"BU YILKİ İŞÇİ BAYRAMI'NDA BEŞİKTAŞ'TAYIZ"
"İşçiler olarak her günü emeğimizle geçiriyoruz" diyen Altunsoy, "Uluslararası Çalışma Örgütü, her yıl 'İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları' raporunda, üye ülkelerin iş kazaları ve meslek hastalıkları verilerini yayınlıyor. 12 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan verilere göre ülkemiz, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor. SGK istatistikleri incelendiğinde ise yılda 4yüzbinin üzerinde iş kazasının kayıt altına alındığı görülecektir. Bu sayılara göre her saatte bir 48'den fazla iş kazasının yaşandığı söylenebilir. Ki bu verilere kayıt dışı çalışan, işverence sindirilen iş kazası bildirimi yapılmayan emekçiler dahil değil…
Son 10 yılda 3 katına çıkan iş kazası sayısı bizleri; günümüzde işçi bayramının kutlama yapılacak, süslü cümleler kurulacak birgün olmadığı düşüncesine sevketti. Günümüz şartlarında 1 Mayıs mayıs bizim için, işçi cinayetleri ve iş kazaları ile alakalı acı gerçeklerle yüzleşmek için önemli bir fırsattır. İşçiler olarak, her günü emeğimizle geçiriyoruz. Ancak, bu emek sıklıkla göz ardı ediliyor, değersizleştiriliyor ve kötü çalışma koşulları altında değerlendiriliyor. İşte bu yüzden bugün, bu gerçekleri göz önüne alarak, işçilerin haklarını ve yaşadıkları zorlukları daha fazla dile getirmek istiyoruz. Bu sebeple bu yılki işçi bayramında BEŞİKTAŞ’tayız" ifadelerini kullandı.
ALTUNSOY, BEŞİKTAŞ'TA YAŞANAN YANGINA DEĞİNDİ
Mahmud Altunsoy, Beşiktaş'ta yaşanan yangında hayatını kaybeden 29 işçi hakkında şunları söyledi:
"Yakın bir tarihten işçi kazasına örnek vermek gerekirse 2 Nisan 2024 tarihinde Beşiktaş’taki bir gece kulübünde çıkan bir yangın sonucu hayatını kaybeden 29 işçi kardeşimize Allahtan rahmet diliyorum. Ekmek parasını kazanmak saiki ile evinden çıkıp çalışmaya giden işçi kardeşlerimiz yanarak şehit olmuştur. Bu elim hadise bizleri ve tüm işçi camiasını derinden sarsmıştır. Bu ve buna benzer olayların tekrarını yaşamamak için burada toplandık. bugün yaşanan bu acı olayı anarken bu acı verici olayın müsebbiplerininde hesap vermesi gerekir. Beşiktaştaki bu hadisenin temelinde ihmaller zinciri yatmaktatır. Beşiktaş belediyesi söz konusu gece kulübüne 2011 yılından itibaren verdiği 5 adet ayrı yenileme ruhsatında güncel itfaiye raporu İSTEMEDİĞİ, ARAMADIĞI VE DAHİ İNCELEMEDİĞİ ortaya çıkmıştır.
Cumhuriyet Halk Partili belediye, partisinin emekçi işçi sosyal dayanışma gibi söylemleri karşısında sermayenin yanında olduğunu ve bu yakınlığın dirsek temasından da öteye gittiği, emekçinin İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirleri karşısında suspus kaldığını görmekteyiz. Söylemleri ile eylemleri çelişen bu zihin daha kaç emekçi arkadaşımızın canına mâl olacaktır. Sayısal olarak bir çırpıda söylediğimiz 29 can, 29 aile, geride bıraktığı evlatları ve hayalleri asla ve asla geçiştirilebilir, sümen altı edilebilir bir vaka değildir. İşkolumuz dahilinde olmasa da iş kazası olmanın ötesinde BİR İŞ CİNAYETİ olarak gördüğümüz acı hadisenin takipçisi olacağımızı başta şehit işçilerimizin yakınları olmak üzere tüm kamuoyuna arz ederiz. Arzumuz; adaletin tesisi ile şehit olan işçi kardeşlerimizin ailelerinin yüreklerine biraz da olsun su serpilmesidir. Sorumluların hukuk devleti nezdinde hesap vermesi yegane mücadelemizdir. Bu trajik olay ve buna benzer olayların tekrar yaşanmaması için sadece işverenin ve işletmecilerin sorumluluğu yeterli olmayacaktır. Bizde toplum olarak iş güvenliği için gerekli önlemleri almalı ve bu alanda çalışmalar yürütmeliyiz.
Tekraren söylemek gerekirse; Bugün, acı gerçekleri göz önünde bulundurarak, süslü püslü cümleler kurmak yerine, bu kayıpları ve yaşanan adaletsizlikleri konuşacağımızı, her konuda olduğu gibi bu konuda da işçi dostlarımızın sesi olacağımızı bilmenizi isterim. İşçi bayramını anmak, aynı zamanda bu kayıplara ve haksızlıklara dikkat çekmek için bir fırsat olmalıdır"
"İŞ KAZALARINDA KAYBETTİĞİMİZ ENERJİ EMEKÇİLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ"
Enerji İş Genel Başkanı Mahmutd Altunsoy, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:
"Bu nedenle, bugünü anarken, gerçeklerle yüzleşmeli ortada olan adaletsizliğin farkına varmalı ve bu konularda daha fazla farkındalık oluşturmalıyız. Bu sebeple ENERJİ İŞÇİLERİ SENDİKASI olarak 1 Mayıs işçi bayramında kutlama değil 2 Nisan Perşembe günü Beşiktaş’ta hayatını kaybeden işçi dostlarımıza yönelik anma programı gerçekleştiriyoruz.
Karşılaştığımız bu acı iş kazaları varken, bugün 1 Mayıs adına düzenlenen her türlü kutlama ve eğlence organizasyonları, mitingler, buluşmalar hiçbir kıymeti harbiyesi olmayan programlardır. Biz de bu vesileyle, başta Beşiktaşta’ki iş kazasında can veren şehit işçi kardeşlerimiz olmak üzere, Erzincan İliç’te maden faciasında kaybettiğimiz emekçilerimiz, tersanelerdeki iş kazalarında yaşamını yitiren emekçiler ve özellikle iş kazalarında kaybettiğimiz enerji emekçilerimizi rahmetle anıyoruz. 1 Mayıs’ı bir kutlama ve bayram havasına kavuşturmak için biz ENERJİ İŞÇİLERİ SENDİKASI olarak elimizden gelen tüm gayret ve çabayla çalışma koşullarının iyileştirilmesi hususunda çalışacağımızı, iş sağlığı ve güvenliği noktasında tavizsiz ve etkin denetimler için mücadele edeceğimizi bilgilerinize sunarız.
Son olarak emek ve dayanışma mücadelesine hasredilmiş bir gün olması vesilesiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’müzün bir milad olarak iş kazalarının azaldığı, tedbirin önemlilik arz ettiği yeni bir çalışma dönemine vesile olmasını dilerim.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar