BIST9.716,77%-0,05
USD32.5135%-0.17
EURO34,9343%0.23
ALTIN2.435,07%0.49
Gündem

Bamsı Beyrek'in Bayburt’taki mezarına ziyaretçi akını

Kuruluş Osman dizisinde sevilen karakterlerden Bamsı’nın mezarı Bayburt’ta bulunuyor. Bamsı'nın mezarı ziyaretçi akınına uğruyor...

Abone OlGoogle News
04 Haziran 2020 15:34

Diriliş Ertuğrulbaşlayan ve Kuruluş Osman dizisiyle devam eden tarihi olaylar ve kişiliklere ilgi artarken, özellikle Türk dünyasının bilge kişiliği Dede Korkut ve dizideki Bamsı Beyrek’in mezarlarının bulunduğu Bayburt ta  cazibe merkezi oldu.

Dede Korkut hikayelerinin canlılığını koruduğu Bayburt’ta Türkiye Türkçe’sinde anlatılan hikayelerden BeğBöğrek’in (BamsiBeyrek)  en çok varyantı Bayburt’ ta tespit edildi. Hikayelerde Bayburt , “Parasarın Bayburt Hisarı” adıyla geçerken, BeğBöyrek’ in mezarı Bayburt Kalesindeki “Zindan”’ ın tam karşısındaki Duduzar Tepesi’nde ziyaret edilebiliyor.  Bayburt’un 2 km. doğusunda bulunan Erenli Köyü’nün batısında , şehirden bakıldığında görülen bir tepe üzerindeki yapı Dede Korkut Hikayelerinde geçen en önemli kişilerden biri olan Bey Böyrek’e ait . Halk arasında ziyaret olarak da bilinen bu mezar ve sonradan ilave edilen dikdörtgen şeklinde bir taş binadan oluşuyor.

Dede Korkut’ un mezarı ise Masat Köyü’nde. Bayburt Valiliği Dede Korkut adına her yıl şenlik düzenlerken, şölene Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Balkar – Karaçay, Dağıstan, Kazakistan ve bağımsızlığını ilan eden diğer Türk Cumhuriyetlerinden çok sayıda katılım gerçekleşiyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar