Hangi vakitlerde namaz kılınmaz? Namazın kılınmayacağı vakitler
Namaz ne zaman kılınmaz? Namazın kılınmayacağı vakitler Müslümanlar tarafından merak edilmekte. Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v) miraca yükseldiği o kutlu gecede namaz Müslümanlara farz kılınmıştır. Peygamberimiz (a.s) namaz için, “Gözümün Nuru” demiştir. Namaz Müminin miracıdır. Namazı olan yolda kalmaz. Namaz beş vakit olarak farz kılınmıştır. Peki Hangi vakitlerde namaz kılınmaz? İşte namazın kılınmayacağı vakitler.
Namaz kılmanın nehyedildiği vakitler hadislerle sabittir. Ebû Saîd El Hudrî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)’ı şöyle derken işittim: Sabah namazı kılındıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz yoktur. İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur. (Ebû Dâvud)
Yine Amr Bin Anbese'den şöyle rivayet edilmiştir: Dedim ki; ey Allah’ın Resûlü, zamanlar arasında biri diğerinden faziletli olanı var mıdır? buyurdu ki: Gecenin son bölümü daha faziletlidir. Bu bölüm fecir doğuncaya kadar makbuldür. Sonra güneş doğuncaya kadar namaz kılma. Güneş doğarken kalkan gibi durdukça namazdan geri dur; ta ki yükselip ışık saçsın. Çünkü güneş şeytanın iki boynuzu arasından doğmaktadır ve kâfirler o esnada güneşe secde ederler.
Sonra namaz kıl; çünkü artık güneş tam görünür ve yapılan ibadet makbul olur. Direğin gölgesi kendi misline varıncaya dek kıl, sonra bırak; çünkü o vakitte cehennem kızdırılmaktadır. Sonra güneş zevale erdiğinde ikindiye kadar kıl. Sonra namazı bırak; çünkü güneş şeytanın iki boynuzu arasından batmakta ve kâfirler ona secde etmektedirler. (El Müsned)
Es-Semerkandî namazın mekruh olduğu vakitler hakkında şöyle bir açıklama yapar; Namazın mekrûh olduğu vakitler 12 tane olup bunlardan 3 tanesi bizzat vakit ile alakalı iken diğerleri ayrı bir sebeptendir. Vakit ile bağlantılı olanlar şunlardır: • Güneş doğup bir mızrak (yaklaşık 40-45 dakika) yükselene kadar, • Güneşin yükselip tam tepeye geldiği zeval ânı, • Güneşin sararmasından ve gözleri kamaştırmaz bir hale getirmesinden itibaren batış zamanına kadar olan vakit. (Tuhfetü'l-Fukaha I, 105)
Hanefîlere göre; aralarında ayrım yapmaksızın bu vakitlerde namaz kılmak tahrîmen mekruhtur. Bu namazın farz, nezir, nafile, cenaze ve kaza namazları olup olmaması arasında bir fark yoktur. Ancak o günün ikindi namazı güneş battığı esnada kılınabilir. (El Mevsılî I, 55)
Şafi mezhebine göre ise; yukarıdaki 3 vakitte namaz kılmak mekruhtur. Aynı şekilde sabah ve ikindi namazlarından sonraki vakitlerde namaz kılmak da mekruhtur. Bununla birlikte Şafilere göre bu vakitlerde namaz kılmak mutlak bir şekilde mekruh değildir. Şu durumlar istisna edilmiştir;
• Cuma günü: Cuma günü güneşin tepe noktasında bulunduğu istiva vaktinde namaz kılmak mekrûh değildir. (El-Fıkhü'l Menhecî I, 108) Bu istisna, Katâde’nin rivayet ettiği şu hadise dayanır: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam), Cuma günü dışında gündüzün ortasında namaz kılmayı kerih görmüş ve şöyle demiştir: Cuma günü dışında cehennem alevlendirilir. (El Beyhakī, Es-Sünenü'l-Kübrâ)
• Sebebi bulunan namazlar: vaktin başında kılınmayan farz namazları, küsûf namazı, tahiyyetü'l-mescit namazı, abdest sünnetini yerine getirmek için kılınan namaz, şükür secdesi gibi namazlar, bir sebebe dayandıkları için bu vakitlerde eda edilebilir. Aynı şekilde küsuf namazı, yağmur duası namazı, cenaze namazı ve tavaf namazının kendilerini gerektiren sebepleri vardır.
• İmamın her iki bayram namazından önce ve sonra nafile kılması… İbn Abbas 'tan rivayet edildiğine göre: "Hz. Peygamber (a.s.) bayram günü iki rekât namaz kıldırdı. Bu namazdan önce ve sonra her hangi bir namaz kılmadı.
Bayram günü güneş yükseldikten sonra, imamdan başkasının bayram namazından önce her hangi bir nafile namaz kılması mekruh değildir. Çünkü namaz kılmanın mekruh olmasını gerektiren sebepler bulunmamaktadır.