BIST9.079,97%3,10
USD32.3459%0.17
EURO35,0893%0.05
ALTIN2.310,43%1.44
Ekonomi

Vatandaşı çıldırtan ücretlerle ilgili kritik adım

Çok sayıda düzenlemeye rağmen uzun yıllardır çözüme kavuşamayan kart ve kredi kullanımları sonrasında bankaların vatandaştan haksız yere aldığı komisyon ve ücretlerle ilgili dikkat çeken bir adım atıldı....

Abone OlGoogle News
26 Şubat 2020 14:55

Meclis'ten geçip Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa'da çok kritik bir değişiklik yer aldı.

Tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemler alarak ekonomik çıkarlarını koruyup, zararlarını tazmin etmek için yürürlükte olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesinde değişiklik yapıldı.

Söz konusu değişiklik; uzun yıllardır gündeme gelen ve bir çok düzenlemeye de konu olan bankaların kredi kullanımı ve kart hizmetlerinde müşterilerinden aldığı ekstra ücretleri kapsıyor.

BDDK'DAN ALINIP MERKEZ'E DEVREDİLDİ

Kanuna eklenen yeni maddeyle, tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda olan tüm yetkiler, Merkez Bankası'na verilmiş oldu.

Kanuna eklenen yeni maddeyle, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesi şu şekilde değiştirilmiş oldu;

Tüketiciden; kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemez.

TÜKETİCİYİ KORUYACAK ŞEKİLDE DÜZENLENECEK

Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak bu Kanunun ruhuna uygun olarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar