BIST9.695,66%0,53
USD32.5159%-0.12
EURO34,7971%-0.19
ALTIN2.426,60%-0.14
Ekonomi

KYK affı geldi mi:KYK borçları silindi mi?

İşte 5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemenin tüm detayları...

Abone OlGoogle News
02 Aralık 2019 15:04

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın ardından yaklaşık 5 milyon vatandaşın sorunu olan KYK borçlarının silinmesine yönelik çalışmanın detayları belli oldu. 2020 yılında hayata geçirilmesi planlanan KYK borç yapılandırması ile birlikte faizlerin silinmesi, taksit sayısının artırılması gibi seçenekler üzerinde duruluyor. 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

KYK borçlarına ilişkin gençlerin talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir çalışma başlattı. 2020 yılı için gençler için yeni bir düzenleme hazıralanacağı müjdesini veren Bakan Albayrak, KYK borçların ödeyemeyen üniversite gencinin sayısının 5 milyona ulaştığını belirtti. Faizlerin silinmesi ve yeni taksit seçenekleri üzerinde çalışma yürütüldüğünü belirten Albayrak, düzenleme ile yeni paketin 2020 yılında faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.

KYK BORÇLARINI İŞ BULAMAYANLAR ERTELEYEBİLECEK

KYK borçlarına ilişkin üniversite mezunu gençlerine sesine kulak veren Bakan Albayrak, yeni mezun olmuş ve iş bulamamış gençlerin borçlarını erteleyebileceğini duyurdu.
Bilindiği üzere öğrenim süresi boyunca alınan öğrenim kredilerinin geri ödemeleri, mezun olduktan iki yıl sonra TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışları göz önünde bulundurularak eşit taksitlerle başlıyor.
Yeni düzenleme ile birlikte ise bu süre zarfında hernüz işe giremeyen gençler, KYK borçlarını birer yıl ara ile erteleyebilecek.

YENİ DÜZENLEME İLE KYK BORÇLARI NASIL YAPILANDIRILACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafında 2020 yılında KYK borçlarına ilişkin hayata geçirilecek yeni düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamada KYK borçları silinecek mi? sorularına da tercüman oldu.

Bakan Albayrak'ın yaptığı açıklama ya göre KYK borçlarına ilişkin planlan formüller hakkında şunları belirtti;

- İlk olarak 2020 yılında KYK borçlarına ilişkin hayata geçirilecekdüzenlemede düşük faizler düşürülecek veya silinecek.
- İkinci aşamada ise taksitlerin sayıları arttırılarak ödeme güçlüğünün önüne geçilecek.

KYK BORÇLARI TAMAMEN SİLİNECEK Mİ?

Üniversite mezunlarının KYK borçlarının ana paralarının tamamen silinmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "anaparanın silinmesi kesinlikle söz konusu değil" şeklinde açıklama yaptı.

KYK BORÇLARI HANGİ ŞARTTA SİLİNİYOR?

Öğrenim veya katkı kredisinden borcu bulunan gençlerin tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu almaları durumunda ve vefat etmeleri durumunda borçları tamamen siliniyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar