BIST9.771,16%-1,67
USD33.9842%37.6602
EURO37,7037%44.6157
ALTIN2.728,39%-0.66
Ekonomi

Yeni doğal gaz gemisi geliyor... Karadeniz'den müjde: Yeni lokasyon keşfettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rize açığında yeni bir lokasyon keşfettiklerini söyledi. Ayrıca Bakan Bayraktar, yeni doğal gaz gemisinin hafta başı geleceğini ifade etti. İşte detaylar...

Abone OlGoogle News
26 Temmuz 2024 12:10

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Yeni doğalgaz gemisinin ilk görüntüleri ekrana gelirken Bakan Bayraktar, "Önümüzdeki hafta başı geliyor." dedi. Yeni keşiflerle ilgili de bilgi veren Bakan Bayraktar, "Rize açığında yeni lokasyon keşfettik. Yeni keşiflerimiz ve yeni sondajlarımız olacak." ifadelerini kullandı.

İşte Bakan Bayraktar'ın özel açıklamaları: "2 milyon varil doğalgaz ve petrol ihtiyacımız var. İhtiyacımızın 8'de 1'ini üretiyoruz. Önce Karadeniz ve Akdeniz gazı devreye alınacak. Karadeniz ve Akdeniz sonrası hedef Ege'dir.

YENİ GEMİ MÜJDESİ

Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi esas itibarıyla bizim doğalgazda Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimimizi artırmak için planlamalarımızın içinde yer alan bir ünitedir. Açıkçası şu anda hem petrolde hem doğalgazda önceliğimiz mevcut bulduğumuz sahalarda gerek Gabar'da gerek Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi en hızlı şekilde arttırmak. Bununla alakalı Sakarya'da şu anda günlük 5,5 milyon metreküp olan ve yaklaşık 2,4 milyon haneye yetecek kadar gazı ürettiğimiz mevcut sahada üretimi her geçen gün arttırmak. İlk fazda 2025 yılının ilk çeyreği için 10 milyon metreküplük bir üretim hedefi var. Yeni platformla bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız.

GÖRÜNTÜLER İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI

Bu platformun kendisi 10 milyon metreküp üretecek. Devasa bir deniz üssü. Adeta sanayi tesisi gibi platformda üretimi yapacağız. Boyu 300 metre yani yaklaşık olarak 3 futbol sahası kadar genişliği se 56 metredir. Üzerinde birçok ünite yer alıyor. Deniz tabanından gazı yukarı alıp orada işlediğimiz tekrar deniz tabanından karaya kadar bastığımız bir sistem üzerinde bulunuyor. Sistem direkt olarak BOTAŞ'ın hattına bağlanacak. Oradan da bütün vatandaşlarımızın kullanımına verilecek. Gemi önümüzdeki hafta başı Singapur'dan yola çıkacak yaklaşık 2 aya yakın bir seyir süresi olacak. Gemi Afrika Kıtası'nı dolaşarak Akdeniz'e Cebelitarık'tan girip ondan sonra ülkemize gelecek. Marmara'da bir tersanede birkaç aylık işleri olacak. Geminin aktivasyonu olacak ve Filyos'a geçiş yapacak. 20 yıl boyunca orada gaz üretimi yapacak. Orada sabit olarak görevine devam edecek.

TÜKETİM REKORU KIRILDI

Ana hedefimiz bulunmuş rezervlerin üretime dönüşmesidir. Önceliğimiz keşif yaptığımız potansiyeli çok yüksek olan noktalardan üretimi arttırmak ama bunun yanında ülkemizin ihtiyaçları çok büyük. Salı günü saat 14,45'te Türkiye tarihinin en yüksek elektrik tüketimi gerçekleşti. 60 bin megavatlık tüketim oldu. Türkiye'nin talebi artmaya devam ediyor. Mevcut olduğumuz rezervlerin yeni keşiflerle desteklenmesi gerekiyor. Gaz ve petrolde aramacılıkta başka hedefimiz daha farklı sahalarda işlerimizi yürütmek ve keşiflere imza atmak.

YENİ KEŞİF MÜJDESİ

Üretim programının el verdiği ölçüde yeni keşif kuyuları yeni sondajlarımız olacak. Lokasyonlardan bir tanesi Rize açıklarında bir yer. Batı Karadeniz'de de Sinop açıklarında şu anda tespit ettiğimiz sondaja hazır olan lokasyonlar var. Gemi programı el verdiği ölçüde ara ara bu sondajları yapıp yeni keşifleri milletimize müjde olarak vermek isteriz. Bu yıl içerisinde Batı Karadeniz'de keşif amaçlı sondaj çalışmamız olacak. Hedeflerimize ulaşmak için 4 gemimizin aktif şekilde çalışması gerekiyor.

TÜRKİYE DOĞALGAZDA MERKEZ ÜLKE OLACAK

Bu hedefe çok yakınız. Gerekli altyapıyı inşa ettik.

NÜKLEER ENERJİDE HEDEF NE?

Trakya'da büyük ölçekli santral inşası düşünüyoruz. Enerjide kapasiteyi arttıracağız."

ENERJİDE FİTİLİ BERAT ALBAYRAK ATEŞLEMİŞTİ

Enerjide bağımsızlığa giden yol, dönemin Enerji ve Tabii ve Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın kararlı adımları ile açılmıştı. Türkiye, Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde 'Milli Enerji ve Maden Politikası'yla yeni bir stratejik vizyon ortaya koymdu. O dönemde hızlı bir şekilde sondaj gemilerinin Türkiye'ye kazandırılması ve bu gemilerin arama faaliyetlerine başlaması noktasında çalışmalar gerçekleştirilmişti. İlk olarak 2017 yılında Fatih Sondaj Gemisi envantere alınmıştı. Bu vizyonla, Türkiye, enerjide bağımsızlık fitilini ateşlemişti. Karadeniz'de 710 milyar metreküplük dev doğal gaz keşfi gerçekleştirmişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar