BIST9.006,55%0,68
USD34.289%0.05
EURO37,2356%0.01
ALTIN3.070,12%-0.03
Ekonomi

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Okumadan imzalayanlar bin pişman olacak

Kira zamlarında yüzde 25'lik sınır uygulaması sona erdi. Yeni dönemde kira artışı enflasyon oranına göre belirlenecek. Peki ev sahipleri ve kiracılar sözleşme yaparken nelere dikkat etmeli? Avukat Zafer İşeri 'Tam bir el bombası' diyerek uyardı.

Abone OlGoogle News
13 Temmuz 2024 15:11

Kira sözleşmeleri, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek için büyük önem taşır. Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte, kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ve tahliye taahhütnamesi düzenlemenin detayları uzmanlar tarafından açıklandı. Bu maddeleri okumadan imzalayanlar bin pişman olacak... İşte detaylar...

Son iki yılda artan kira anlaşmazlıkları ve dava süreçleri, kira sözleşmelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Avukat Zafer İşeri, katıldığı bir canlı yayınında kira sözleşmeleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

1. YAZILI SÖZLEŞMENİN GÜCÜ

Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir, ancak hukuki anlaşmazlıklar durumunda ispat güçlüğü çekilmemesi için yazılı yapılması önerilir. Ayrıca, yazılı sözleşme olmadan bazı temel hizmetlerin sağlanması güçleşebilir.

2. KİRA DÖNEMİ VE ÖDEME DETAYLARI

Sözleşmede kira dönemi, ödeme başlangıç tarihi ve kira bedelinin açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ödeme detayları, sözleşme tarafları arasında herhangi bir anlaşmazlık çıktığında önemli bir referans noktası oluşturur.

3. İMZA KİMLER TARAFINDAN ATILMALI?

Kiralanacak ev eğer aile konutu ise eşlerden birinin imzası yeterlidir.

Ancak öğrenci evleri gibi paylaşımlı konutlarda, tüm kiracıların imzası, sözleşmenin tüm bireyler için bağlayıcılığını sağlar.

4. TAŞINMAZIN DURUMU VE DEMİRBAŞLAR

Sözleşme, taşınmazın ve demirbaşların mevcut durumunu açıkça belirtmelidir. Bu, ileride çıkabilecek ihtilafların önüne geçilmesinde kritik bir role sahiptir.

5. ZAM ORANININ BELİRLENMESİ

Zam oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalamasını geçmeyecek şekilde belirlenmeli. Bu oran, kira sözleşmesinin yenileme dönemlerinde de göz önünde bulundurulmalıdır.

6. DEPOZİTO BEDELİ SÖZLEŞMEDE OLMALI

Kira sözleşmelerinde ödenen depozito ücretleri de sözleşmede yer almalı. Depozito bedeli kira sözleşmesi bittiğinde, taraflar eğer tahliye konusunda anlaşmışsa tahliye tarihindeki güncel kira bedeline oranlanmalıdır.

Ancak sözleşmede "depozito bedeli güncel değere göre ödenmeyecek ve aynen ödenecektir" şeklinde bir madde varsa, güncel bedel ödenmez.

7. TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NASIL DÜZENLENMELİ?

Tahliye taahhüdü ile kira sözleşmesinin aynı gün imzalanması durumunda bu taahhütnamenin geçerliliği bulunmuyor. Tahliye taahhütnamesinin boş olarak hazırlanması da mümkün. Eğer kiracı bunu boş olarak imzalasa dahi geçerliliği bulunuyor.

8. GEÇ ÖDEMEYE CEZA YOK

Kiracı kira bedelini geç öderse, yasal faiz uygulanabilir fakat fazladan ceza şartı konulamaz. Ayrıca, kiracılar emlak vergisi gibi giderleri ödemek zorunda değildir.

9. SÖZLEŞMEDE KEFİL VE GARANTİ ŞARTLARI

Kira sözleşmelerinde kefil koşulu aranabilir. Müteselsil kefalet durumunda, kefil, borçtan doğrudan sorumlu tutulabilir.

10. KİRA ELDEN ÖDENMEMELİ

Elden yapılan ödemelerde, ödemenin yapıldığına dair yazılı bir belge alınmalıdır. Aksi halde, kiracı ödediği kira bedelini ispatlayamaz ve bu durum kötü niyetli ev sahipleri tarafından sorun yaratabilir.

EV SAHİBİ YOKLUĞU VE İMZA ATMA KONUSU

İl dışında bulunma ya da emlak danışmanı gibi aracıların olması durumunda doğrudan ev sahibinin imzasını almak söz konusu olmayabilir. Böyle durumda imza atacak kişiler kiraya verecek kimsenin yetkisi olup olmadığını denetlemelidir. Mutlaka yetkili kişilerle imza süreci yürütülmelidir.

ZAM ORANLARI NASIL OLMALI VE HESAPLANMALI?

Kira sözleşmesi hazırlanırken kira artış oranı belirtilmişse bu her evrede geçerlidir. Kira sözleşmesinde tarafların kararlaştırdığı zam oranına göre periyodik artışlar yapılır. Mevzuat bunun TÜFE'yi geçemeyeceğini söyler. 12 aylık ortalamaya bakılır ve bu yolla uzun yıllar problemsiz şekilde ilerlenebilir.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NASIL OLUR?

Eğer kiracı bir yazılı belge ile belli sürede taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etmişse, mahkeme sürecine gerek olmadan doğrudan belge İcra Müdürlüğüne verilip tahliye prosedürü başlatılıp hızlıca tamamlanır.

Ancak kira sözleşmesi ile aynı tarihte taahhütname imzalanmışsa yargı bunu geçersiz kılar. Tahliye taahhütnamesinin düzenleme tarihinin ileriye atılması ya da boş bırakılması gibi gerçeğe aykırı durumlar kiracının aleyhine kabul edilir.

Bu nedenle kiracılar, kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesi düzenlerken dikkatli olmalı ve tüm maddeleri okuyup anlayarak imzalamalıdır. Bu şekilde, olası anlaşmazlıkların ve hukuki sorunların önüne geçilebilir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar