BIST8.987,71%2,06
USD32.329%0.11
EURO35,0502%-0.06
ALTIN2.282,93%0.24
Dünya

Dünya'da alarm var: Korkutucu uyarılar peş peşe geliyor

Bulaştığı kişi sayısı 61 milyonu aşan koronavirüs pandemisi, dünyaya diz çöktürmeye devam ederken, Danimarka'dan sonra altı Avrupa ülkesi ve ABD'de de görülen Cluster-5 virüsü paniğe yol açmaya devam ediyor.

Abone OlGoogle News
26 Kasım 2020 12:10

Yüzyılın kabusu koronavirüs salgınındaki yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açmaya devam ediyor. Danimarka'dan sonra altı Avrupa ülkesi ve ABD'de de görülen Cluster-5 virüsüne dair yeni bilgiler ortaya çıkarken uzmanların korkutucu uyarıları peş peşe geliyor.

Dünyaya diz çöktüren koronavirüs salgını, önlenemez şekilde yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 61 milyona yaklaştı.

ABD'nin başı çektiği listede Hindistan ve Brezilya'yı salgının yeni merkez üssü Fransa takip ediyor. Fransa'da günlük pozitif sonuç veren testlerin sayısı 60 binlerden 16 bine düşmüş olsa da ülkede panik sürüyor. Diğer Avrupa ülkeleri de aldıkları önlemlere rağmen Kovid-19'un yayılmasının önüne geçemiyor.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısı 61 milyona yaklaşırken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 421 bini aştı. İyileşenlerin sayısı ise 42 milyona yaklaştı.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD ve Hindistan'da enfeksiyonlardaki önlemez artış sürerken, Avrupa'da da ikinci dalga etkisi sağlık sistemini tehdit eden ciddi boyutlara ulaştı. Uzmanlar Avrupa için üçüncü dalga uyarısı yapmaya başladı bile.

Danimarka'dan yayılan mutasyona uğramış virüs şok etkisi yaratırken, uzmanlar uyarı üzerine uyarı yaparak dünyanın ikinci bir kaosla daha mücadele etmesinin çok zor olacağının altını çiziyor.

AB'ye bağlı bir sağlık ajansı, vizon popülasyonları arasında koronavirüs bulaşmasının, virüsün insanlara geçmeden önce hızla mutasyona uğramasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bu tür mutasyonlar, virüsün daha bulaşıcı ve daha ölümcül hale gelmesi, üstelik de yeniden enfeksiyon riskini artırması veya ileriye dönük aşıları etkisiz hale getirme riskini de beraberinde getiriyor.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'daki çiftliklerde ortaya çıkan vakaların ardından vizon çiftliklerinde bulunan yaklaşık 17 milyon hayvanın öldürülmesine karar verilmişti. Ancak dehşet bununla sınırlı kalmadı.

Ülkeden gelen ürkütücü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Danimarka'da koronavirüs itlafının bir parçası olarak öldürülüp gömülen ölü vizonlar mezarlarından çıkmaya başladı.

Vizonların cansız ve çürümekte olan cansız bedenleri, gazla dolduğu için gömüldükleri sığ çukurlardan toprağın üzerine çıkmaya başladı.

Milyonlarca vizonun itlaf edildiği bölge olan batı Jutland'da polis, yetkililerin enfeksiyon riski olmadığı konusunda ısrar etmeleri üzerine hayvanları yeniden gömmek için alelacele olay yerine gitti.

Ulusal polis sözcüsü Thomas Kristensen devlet televizyonunua yaptığı açıklamada, "Vücutlar çürürken gazlar oluşabilir" dedi ve bunun cesetlerin genişlemesine sebep olabildiğini söyledi.

Yerel medya, hayvanların göllere ve yer altı su rezervlerine çok yakın gömüldüğünü ve bu da içme suyu kaynaklarının kirlenmesi korkusuna yol açtığını bildirdi.

Danimarka Su Kurulu'ndan Susan Münster, Danimarka gazetesi Jyllands Posten'e yaptığı açıklamada, "Bunun sonuçlarını kimse tam olarak bilmiyor gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Endişe verici bulduğumu itiraf etmeliyim."

Politikacı Leif Brogger de aynı gazeteye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yetkililer çevremizle oynuyor ve onu çöplük olarak kullanıyor."

Danimarka Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu alışılmadık olayın "çürüme sürecine bağlı geçici bir sorun" olduğunu belirtilerek, bölgenin "hayvanlar ve insanlar için olası sorunlardan kaçınmak için" bir çit kurulana kadar günde 24 saat izleneceğini aktardı.

Ortaya çıkan yeni fotoğraflar ve videolar, Danimarka'da sosyal medyayı heyecanlandırdı. Danimarkalılar, sosyal medyada olayla ilgili yorum yaparken "vizon zombiler" ifadesini kullandılar, ve 'yakında bununla ilgili filmler çekecekler' diyerek şakasını yaptılar.

POLONYA'YA DA SIÇRADI 

Polonya'da da vizon çiftliğinde çalışan 18 kişide koronavirüs tespit edilmesi hem ülkede en dünyada endişe yarattı. Sağlık yetkilileri ve veterinerler ilk araştırmalarında, çiftlik çalışanlarına koronavirüsün hayvanlardan bulaştığı kanaatinde olmadıklarını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ABD, İtalya, Hollanda, İspanya, Polonya, Fransa ve İsveç'teki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda da koronavirüs çıktığını resmen açıkladı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), koronavirüsün vizonlar ve insanlar arasında yayılmasını engellemek için yeni bir kılavuz yayınladı. ECDC'nin dün açıkladığına göre, kürk çiftliğinde meydana gelebilecek enfeksiyonlar, 'virüsün vizonlarda daha hızlı mutasyona uğrayabileceği' anlamına geliyor.

Virüsün zamanla değişikliğe uğraması ve mutasyonların ortaya çıkması normal kabul ediliyor. Ancak virüsün insanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçişi özellikle endişe verici bulunuyor.

Danimarka'da şimdiye dek 214 kişinin çiftlikte bulunan vizonlarla ilişkili SARS-CoV-2 varyantlarına sahip olduğu belirlenmişti. Bunlardan 12'si benzersiz bir varyasyona sahipti. 'Cluster 5' olarak adlandırılan bu virüsün, hem vizon hem de insanlarda nötralize edici antikorlara karşı orta derecede azalmış bir duyarlılığa sahip olduğuna inanılıyor.

Danimarka'da bulunan en az 216 kürk çiftliğinin koronavirüs ile enfekte olduğuna inanılıyor. Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'da yeni tip virüs 200'ü aşkın insana ve diğer hayvanlara bulaştı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, mutasyona uğramış virüsün, geliştirilmekte olan Covid-19 aşılarının etkinliği için tehlike oluşturduğunu açıkladı.

Başbakan Frederiksen, "Durum çok çok ciddi. Virüs vizonlarda mutasyona uğradı ve insanlara geçti. Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar. Kendi nüfusumuza karşı büyük bir sorumluluğumuz var, ancak şu anda bulunan mutasyonla, dünyanın geri kalanı için de daha büyük bir sorumluluğumuz oluştu” dedi.

Resmi olarak 'Cluster-5 virüs' olarak adlandırılan yeni koronavirüsün görüldüğü vizonların itlafına Danimarka'da kasım itibariyle başlandı. AP ve Reuters'ın dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, itlaf edilen hayvanların kepçelerle dev çukurlara gömüldüğü görülüyordu.

AP haber ajansı, Holstebro kenti yakınlarındaki askeri alanda gerçekleşen operasyonu Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yürüttüğünü, Danimarka ordusunun ise destek verdiğini bildiriyor.

Yalnızca İskandinav ülkesi Danimarka'da 17 milyon vizonun itlaf edileceği belirtilirken, Polis Şefi Thorkild Fogde, mutasyona uğrayan virüsü yok etmek amacıyla ülke genelinde binden fazla çiftlikte bulunan 17 milyon vizonun hızlı bir şekilde itlaf edileceğini aktarıyor.

Danimarka Ticaret Bakanı Simon Kollerup ise, vizon çiftliği sahiplerine ekonomik destek sağlanacağını duyurmuştu. Öte yandan Danimarka hükümeti, ülkedeki tüm vizonları öldürme kararının yasal bir dayanağı olmadığını açıkladı ve bunun için halktan özür diledi.

Beş ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi corona virüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin üç yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi corona virüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.

Humane Society International'dan Joanna Swabe, "Kürk fabrikaları hayvanlara karşı acımasız olmasının yanı sıra, zoonotik hastalıkların yayılması için uygun ortam sağlıyor" deyip ekliyor:

"Özellikle vizon kürkü çiftlikleri koronavirüsler için rezervuar görevi görerek insanlara bulaşabilen patojenleri kuluçkaya yatırıyor. Dünyanın kürk çiftçiliğine son vermesi için artık oldukça ikna edici argümanlarımız bulunuyor."

İngiliz hükümetinin ziyaretçi yasağı kararı, bu şekilde alınan seyahat kısıtlaması kararlarından farklı gelişti. Karar, önceki örneklerinin aksine, Cumartesi sabaha karşı 4'te, yürürlüğe girmeden yalnızca iki saat önce duyuruldu.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, kararın Danimarka sağlık yetkililerinin yayılma ile ilgili endişelerini açıklamaları sonrası hızla alınması gerektiğini söyledi.

Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, birkaç ay içinde yeryüzündeki tüm ülkelere yayıldı ve hayatı geriye dönülemez şekilde değiştirdi.
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar