BIST9.722,09%0,80
USD32.5695%0.01
EURO34,9295%0.22
ALTIN2.426,39%0.13
Dünya

Türkiye'de gözaltına alınan Uygur aktivist hakkında soru önergesi

Türkiye'de gözaltına alınan Uygur aktivist Abdülşükür Abdülbasit hakkında TBMM'ye soru önergesi verildi.

Abone OlGoogle News
25 Kasım 2020 15:36

Türkiye'de gözaltına alınan Uygur aktivist Abdülşükür Abdülbasit hakkında TBMM'ye soru önergesi verildi.

İYİ Parti kurucuları arasında yer alan Antalya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Feridun Bahşi, soru önergesini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Abdülbasit'in neden gözaltına alındığına ve Çin'e iade edilip edilmeyeceğine dair sorulara yer veren önerge 24 Kasım tarihli.

Türkiye'de faaliyet gösteren Uygur aktivistlerden olan Abdülbasit'in ailesinin de Çin hükümeti tarafından hapse atıldığı, babasının ise hapiste öldürüldüğü ifade ediliyordu.

Kırım Haber Ajansı (QHA), Abdülbasit'in Sefaköy’deki evine 20 Kasım 2020 gecesi saat 00.00-01.30 saatleri arasında yapılan polis baskınıyla tutuklandığını, polisin İhsan’ın evini "terör örgütüne üye olduğu" şüphesiyle 1 buçuk saat boyunca aradığını belirtti.

Öte yandan, Abdülbasit'in avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan, Abdülbasit'in evraklarında iddia edildiği gibi IŞİD mensubu olmaya dair herhangi bir suçlama bulunmadığını, medya organlarının olayı çarpıtarak Abdülbasit'i "DEAŞ mensubu" gibi gösterdiğini ifade etti.

Avukat Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"İhsan beyin sürekli oturma izni var. Hiçbir suç kaydı yok. İhsan bey devamlı olarak İstanbul Valiliğine gidip gelen, sürekli göz önünde olan biri. Benim düşüncem bu olay tamamen ailesi için yaptığı barışçı eylemlerden dolayı Çin lobisinin baskılarından kaynaklanan göz dağı vermek için yapılmış bir işlem. Kendisinin burada resmi olarak iş yeri var, eşi ve çocuğuyla ikameti var. Türkiye’ye 2016 yılında gelmiş ve Türkiye’den başka hiçbir ülkeye gitmemiş biri. Atfedilen suçlara hiçbir dayanak olmadığı halde maalesef yarın tekrardan geri gönderme merkezine gönderecekler. Ben avukatı olarak serbest bırakılması için Sulh Ceza Hakimliğine gerekli itirazlarda bulunacağım."

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar