BIST9.805,68%0,86
USD32.5043%-0.19
EURO34,9595%0.30
ALTIN2.430,42%0.30
Dünya

Azerbaycan Polad Aslanov'u neden ceza evinde tutuyor?

Azerbaycan'da yolsuzluğu ortaya çıkaran gazeteci Polad Aslanov hala cezaevinde. Seymour Hazi hukuksuzca ve kumpasla tutuklanan Polad Aslanov için şimdi 'adalet' aranıyor.

Abone OlGoogle News
01 Eylül 2020 10:55

Seymour Hazi: "Başka biriyle geldiler, reddedildiler"

Bakü Ağır Suçlar Mahkemesi, Devlet Güvenlik Servisi'nin (SSS) Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'ni (PFPA) bölmek için attığı adımları görüştü. Olay, 6 Ağustos'ta Heberman.com web sitesinin yüksek vatana ihanetle suçlanan başkanı Polad Aslanov'un davasında meydana geldi.

Javid Musazadeh, Yargıç Faig Ganiyev başkanlığındaki duruşmada tanık olarak sorgulandı. Bir zamanlar APFP Gençlik Komitesi'nin bir üyesiydi ve daha sonra partiden ayrıldığında Raziijinglayev'e katıldı. Colleenlayev yeni partisine milletvekili olarak atandı. Yaklaşık bir yıl sonra, o veijinglayev bir sorun yaşadı ve istifa etti.

Mahkemede tanık olarak ifade veren Musazadeh, Aslanov ile bir çayevinde yaptığı görüşmede baş editörün kendisine İran özel servisleriyle işbirliği yaptığını ve bu nedenle aylık maaş aldığını söylediğini iddia etti.

P.Aslanov, yalan söylediğini, kendisiyle tesadüfen bir kez görüştüğünü ve o toplantıda J.Musazadeh DTC için çalıştığını kabul etti: “Askerlikten döndüğümde gazeteci İkram Rafigoğlu'nun davası sürüyordu. DTX tarafından tutuklandı. Mahkemede olanlarla ilgili web sitemizde bir rapor yazıyordum. Dayanat Babayev mahkemeden ayrıldığında aradı ve görüşmek istediğini söyledi. Tanıştık. Deyanat yolda ısrar etti, "Hadi parkı geçelim." İstanbul kafeye vardığımızda Cavid Musazadeh ve orada çay içen bir başka kişiyi gördük. Cevid Musazade, Deyanat'ı birlikte çay içmeye davet etti ve Deyanat bana teklif etti. Oruçlu olduğumu, zayıf olduğumu ve gideceğimi söyledim. Sebat ısrar etti. Şimdi, analiz ettiğimde, aslında tüm bunların bir tesadüf olmadığını anlıyorum. Orada oturdular ve beklediler. Dayanışma da bilerek oradan aldı. "

Aslanov'a göre, o toplantıda kendisine Akkord ile ilgili internet sitesinde yayınlanan bir yazının yayınlanması için 1.000 manat teklif edilmişti. Yazıyı yayınlamayı kabul etmedi, ancak siteyi noter tasdikli olarak 5.000 manat karşılığında satabileceğini söyledi: “Siteyi size satarım, sonra site ve makale sizindir, ne yaparsanız yapın. Bu sırada Cavid Musazadeh, “Sen de konuşkan değilsin. Bir süre önce, yüksek rütbeli DTC memurlarının talimatı üzerine hapishanede Seymour Hazi'ye gittim ve ona anlatılanları anlattım. Teklif, Ali Karimli'nin partisinden uzaklaşmak, onun için ayrı bir parti oluşturmak ve onu o partinin başına getirmekti. Seymour aynı fikirde değildi. Hadi, akıllı ol, gönderini sil, paranı al. " Katılmıyorum. Deyanat bile sinirlendi ve oradaki gönderiyi silmeyi kabul etmediğim için bana küfretti. Tuzak kurduklarını fark ettim ve ayağa kalktım. "

Musazade, Aslanov'un açıklamasını yalanlamadı. Aslanov, toplantı sırasında Bakü Şehri İcra Gücü eski başkanı Hajibala Abutalibov ve yardımcısının web sitesinden bir makale silmeye çalıştığı bir ses kaydını dinlediğini de sözlerine ekledi.

P. Aslanov da bunu doğruladı: “Evet, dediklerini yapmıyorum dedim. O toplantıda İran'dan para aldığımı söyleseydim, bu insanlar sesimi kaydederlerdi ve tutuklanmamın ertesi günü DTC bunu yayınlardı ... "

APFP Başkan Yardımcısı Seymour Hazi, Ağustos 2014'ten Ağustos 2019'a kadar tutuklandı.

S. Hazi, Meydan TV'den gelen bir soruya yanıt olarak J. Musazadeh'in kendisine parti kurma teklifiyle geldiğini doğruladı: “Başka biriyle geldi. Reddettiler ve gittiler ... "

Aslanov, 12 Haziran 2019'da tutuklandı. Ceza Kanunun 274. Maddesi (vatana ihanet) - İran özel servislerine casusluk yapmak ve devlet sırlarının devri - suçlanıyor. Soruşturma sonunda Aslanova, Ceza Kanunu'nun 134. maddesi (öldürme veya ağır yaralama tehdidi) kapsamında suçlandı. Dayanat Babayev'i öldürmekle tehdit ettiği iddia ediliyor.

Aslanov suçlamalardan herhangi birini reddediyor. Yazı işleri müdürü, DTX çalışanlarının hacıları götüren şirketlerden rüşvet alma emriyle cezalandırıldığını söylüyor.

Eşi Gulmira Aslanova'ya göre P. Aslanov 5 Ağustos'tan beri açlık grevinde. 5 Ağustos'tan itibaren sadece su alıyor. Tutuklandığından beri DTX gözaltı merkezinde tutuluyor. 7 Ağustos'ta Bakü Tutukevi'ne nakledildi. Kıtlığın 5. günü. Onun hakkında hiçbir bilgi alamıyorum. Çok endişeliyim. Durumunu ve sağlığını bilmiyorum. "

Aslanova'ya göre, 8 Ağustos'ta eşi için Bakü Ön Yargılama Gözaltı Merkezine kıyafet ve su götürdü, ancak kabul edilmedi. Cezaevine yeni getirildiği için karantinaya alındığı belirtildi: “Durumu hakkında bilgi alamadım. Çok endişeliyim. Polad Aslanov'un kardiyovasküler hastalığı var, sadece 45 kilo ağırlığında ve anemik.

G. Aslanova, Ombudsmanlık Bürosuna ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi Bakü ofisine kocasının durumu hakkında bilgi verdiğini vurguladı.

Aslanov, sağlık sorunları nedeniyle uzun süre askere alınmasa da Nisan 2018'de ani bir telefon görüşmesi aldı. Askerliğini Nisan 2019'da tamamladı. İki ay sonra tutuklandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar