BIST8.990,43%2,09
USD32.3289%0.11
EURO35,0738%0.01
ALTIN2.294,20%0.73
Dünya

AB'den şaşırtan Doğu Akdeniz açıklaması

Yunanistan tarafının provokasyonu sonrası Doğu Akdeniz'de tansiyon yükseldi. Her fırsatta Atina yönetiminin yanında açıklamalar yapan Avrupa Birliği bu kez şaşırttı. Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan'a Doğu Akdeniz için Türkiye ile diyalog çağrısı yaptı.

Abone OlGoogle News
31 Ağustos 2020 15:40

Türkiye'nin Akdeniz'in doğusundaki meşru faaliyetleri sonrası başta Fransa olmak üzere Yunanistan'ın yanında açıklamalar yapan Avrupa Birliği (AB) bu kez Atina yönetiminin arkasında duran sözler yerine diyalog çağrısı yaptı.

"Türkiye'nin barışçıl bir çözüm bulmasını bekliyoruz"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili yapılan açıklama yaptı.

"Tansiyonu yükselten adımlar yerine Türkiye ile diyaloğa ihtiyaç var" denilen açıklamada AB Komisyonu Türkiye için "Türkiye'nin barışçıl bir çözüm bulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Merkel'in küstah açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın provokasyonları sonrası Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginlikle ilgili açıklama yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşen Merkel, açıklamasında "Tüm AB ülkeleri Yunanistan'ı desteklemek zorunda" ifadelerini kullanmıştı.

Akdeniz'de 4'lü tatbikat

Öte yandan Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa ve İtalya 26-28 Ağustos tarihlerinde ortak deniz ve hava tatbikatı gerçekleştirmişti.

Akıllarınca Türkiye'ye gözdağı veren 4 AB ülkesine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Fransız askeri uçaklarının, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya'yla birlikte gerçekleştirilen tatbikat bahanesiyle Kıbrıs'a inmesi ve bu uçakların geçici veya sürekli olarak Ada'ya konuşlandırılmasının, 1960 Antlaşmaları'na aykırı olduğunu" vurgulamıştı.

Aksoy, açıklamasının devamında şunları söylemişti:

"Kıbrıs Adası'nın garantörü olmayan Fransa, bu tutumuyla, Doğu Akdeniz'deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkü'nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır"

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar