BIST9.079,97%3,10
USD32.3376%0.14
EURO35,1078%0.11
ALTIN2.300,43%1.01
Dünya

Koronavirüsü engelleyen tek maske belli oldu

Japon bilim insanları, yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını ve bulaşmasını engellemek için kullanılan maskeleri karşılaştırdı.

Abone OlGoogle News
27 Ağustos 2020 15:22

Yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısı 24 milyonu geçerken Japon bilim insanları virüsün bulaşmasını engelleyen maskeleri karşılaştırdı.

Japon bilim insanları saniyede 415 kuadrilyon hesaplama yapabilen "Fugaku" isimli süper bilgisayarı kullanarak 3 farklı maske türü üzerinde farklı senaryolar denedi.

DAHA AZ DAMLACIĞI DIŞARI SALIYOR

Nikkei Asian Review'da yer alan haberde, Fugaku'nun yaptığı incelemeler sonucunda kullan-at tarzında üretilen tıbbi maskelerin en koruyucu ve etkili maske olduğu tespit edildi. İncelemede pamuk ve polyesterden yapılma maskelerden daha güvenli olduğu tespit edilen cerrahi maskelerin kişi öksürdüğü zaman daha az damlacığı dışarı attığı belirlendi.

Bu tür maskelerin poliproplen isimli maddeden üretildiği ve bu sayede ucuza çok sayıda hazırlanabildiği aktarıldı.

Duke Üniversitesi'nde bu ayın başında yapılan bir araştırmada bandana türü maskelerin bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, damlacıkların bulaşmasını en iyi engelleyen maskenin N95 tipi maske olduğunu duyurmuştu.  Uzmanlar 11 ve 12 numaralı maskelerin koruyucu bir özelliği olmadığını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

Duke Üniversitesi'nde bu ayın başında yapılan bir araştırmada bandana türü maskelerin bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, damlacıkların bulaşmasını en iyi engelleyen maskenin N95 tipi maske olduğunu duyurmuştu. Uzmanlar 11 ve 12 numaralı maskelerin koruyucu bir özelliği olmadığını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

PAMUK MASKELER ÖKSÜRÜK TESTİNİ GEÇEMEDİ

Japon hükümetine bağlı çalışan Riken Enstitüsü'nde yapılan araştırmada, cerrahi tipi maskelerin, öksürüklerin neredeyse hepsini tutmayı başardığı fakat pamuk ve polyester maskelerde bu oranın yüzde 80 olduğu belirtildi.

DAMLACIKLAR YÜZÜN YANLARINDA KAÇABİLİR

Kobe şehrinde yapılan incelemelerde ve bilgisayar modellemelerinde cerrahi maskelerde, maske ile yüzün arasında kalan köşelerdeki açıklıklardan damlacıkların kaçabildiği belirtildi. Yapılan açıklamada cerrahi maskelerde hava damlacıklarının salınma oranı yüzde 10 olarak belirlenirken polyester ve pamuklu maskelerde bu oranın yüzde 40 olduğu kayıtlara geçti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar