BIST9.685,49%1,73
USD33.9146%37.5470
EURO37,5891%44.4547
ALTIN2.809,65%0.78
Dünya

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi yarın Türkiye'ye geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin yarın Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor. Ziyarette İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Orta Doğu'da artan gerilim ele alınacak. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek.

Abone OlGoogle News
03 Eylül 2024 10:35

Türkiye ve Mısır arasında yeni dönem... 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde önemli bir ziyaret gerçekleşecek.

YARIN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin yarın Ankara'da olması beklenirken bu ziyaret Sisi'nin ilk Türkiye ziyareti olacak.

Ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle gerçekleşecek.

GAZZE'DEKİ SON DURUM

Sisi, Beştepe'de resmi törenle karşılanacak ve iki liderin baş başa görüşmesinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları masada olacak.

Görüşmede Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye yaptığı insani yardımların artırılmasına dönük çabalar konuşulacak.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, İran'ın misilleme beklentisi ve Orta Doğu'da artan gerilim de iki liderinde gündemindeki başlıklar arasında yer alıyor.

İLK TOPLANTI

Ziyaret kapsamında, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi, Cumhurbaşkanları başkanlığında ilk toplantısını yapacak.

Türkiye ve Mısır arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda iş birliğinin artırılması konuşulacak.

Savunma alanındaki anlaşmalar da iki liderin gündem başlıkları arasındaki konular arasında yer alıyor.

Turizm, ulaştırma ve enerji gibi alanlarda işbirliğini geliştirecek yeni adımların atılması ve anlaşmaların imzalaması bekleniyor.

İLİŞKİLERDEKİ KOPMA NOKTASI DÜZELTİLDİ

Gelecek sene 100. yılını kutlayacak olan Türkiye-Mısır diplomatik ilişkileri, 2013’te kopma noktasına gelmişti.

Sisi, Mısır’ın seçimlerle iş başına gelen ilk lideri olan Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle devirmiş ve daha sonra devlet başkanı olarak yerine geçmişti.

O dönem Mursi ile kapsamlı ilişkiler geliştirmek isteyen ve bunu “Ankara-Kahire ekseni” olarak tanımlayan Türkiye, Sisi’nin darbesine en sert tepkiyi veren ülkelerin başında geldi ve bu tutumunu uzunca bir süre devam ettirdi.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yıl 14 Şubat'ta Kahire’ye yaptığı ziyaret sonrasında ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı.

Mısır'dan cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'ye son ziyareti, 2012'de dönemin Mısır lideri Muhammed Mursi gerçekleştirmişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar