BIST9.079,97%3,10
USD32.3654%0.07
EURO35,0739%0.16
ALTIN2.324,97%0.20
Dünya

Ahundzade: Şeriat kanunlarına dayalı bir sistem kuracağız

Taliban lideri Ahundzade, Ramazan bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Abone OlGoogle News
21 Mayıs 2020 01:52

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Taliban liderleri uzun süredir her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarının öncesinde benzeri mesajlar yayınlıyor.

Ahundzade, mesajında birçok dikkat çekici konuya değindi.

Taliban'ın resmi internet sitesinde "Muhterem Emiru'l Mü'minin, Şeyhu'l Hadis Mevlevi Heybetullah Ahundzade'nin Ramazan Bayramı Münasebetiyle Yayınladığı Tebrik Mesajı" başlığıyla yayınlanan mesajda şu ifadeler yer aldı:

"40 senelik fedakarlıkların meyvesi"

"1- Cihadımızın gayesi Allah'ın rızasını kazanmak, ülkemizi özgürleştirmek ve İslami bir sistem kurmaktır. Halk ve mücahitler tarafından bu büyük amaç için yapılan fedakarlıklar, çekilen güçlük ve sıkıntılar herkesin malumudur. Bu nedenle, bu hedeflere erişmek ve onları korumak, fitnelerin ve tehditlerin önüne geçmek için, tüm vatandaşlarımızı, bilhassa İslam Emirliği'nin yetkililerini ve cephedeki mücahitleri bu amaçlara dikkat etmeye, saflarını sağlamlaştırmaya, birlik ve itaati korumaya ve idari yapıyı düzenlemeye çağırıyorum.

2- İslam Emirliği tüm Afganlar için ortak bir ev olduğundan ve 40 senelik fedakarlıklarımızın ve arzularımızın meyvelerini toplamak için mücadele ettiğinden vatanımızdaki tüm alimler, dini liderler, muallimler, kabile liderleri, yazarlar, şairler, akademisyenler ve etki sahibi kimseler İslami bir sistemin, barışın, ıslahın, birleşik ve egemen bir Afganistan'ın inşası için dayanışma içerisinde olmalıdır.

Talebelerinizi, dostlarınızı ve toplumu hakikat hakkında aydınlatmak, onurlu tarihimiz hakkında bilgilendirmek, her türlü taassup, önyargı, nifak, ahlaki fesat ve mübarek dinimize, milli birliğimize ve egemenliğimize zarar veren diğer şeylerle savaşmak konusunda tüm kapasitenizi kullanmalısınız. Bu kayda değer şahsiyetler Afganistan'ın İslami kimliği, cihat, hak için mücadele ve gelecek nesillere ilham verme için daha da fazla biçimde çalışmalı, ki vatanımızda İslami ve milli değerlerimizi müdafaa etme ruhu takviye edilsin ve daha da güçlensin.

Diğer ülkelerle siyasi ilişkiler

3- İslam Emirliği'nin bölge ve dünya ülkeleriyle siyasi ilişkileri geçmişe kıyasla büyük oranda genişledi ve İslam Emirliği'nin diğerlerine karşı duruş ve politikasını açıklaması temelinde güven inşa edildi. Politikamız temelinde, İslam ülkeleriyle kardeşçe ilişkiler, komşularımızla komşuluk ilişkileri kurmak, tüm bölge ve dünya ülkeleriyle, karşılıklı bölgesel ve küresel ekonomik refah, güvenlik ve ortak yaşama dair gerekliliklerin yerine getirilmesi amacıyla yapıcı ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Diğer ülkelerin de buna mukabelede bulunarak benzer adımlar atmasını umuyoruz.

Şeriat kanunlarına dayalı yeni sistem
4- İşgalin sona ermesinin ardından kurulacak müstakbel siyasi sisteme dair çekinceleri olan taraflara ve şahıslara dair İslam Emirliği bir kez daha herkesi temin eder ki tekelci bir politikası olmayacaktır. Toplumun her erkek ve kadın mensubu temel haklarına sahip olacaktır, hiç kimse bir mahrumiyet ve adaletsizlik hissetmeyecektir ve toplumun refah, dayanıklılık ve gelişimi için gerekli olan tüm çalışmalar, ilahi şeriat kanunları ışığında ele alınacaktır.

5- Kendilerine yabancı istihbarat teşkilatları tarafından verilen planlarla menfur gayeler ve güç peşinde koşan bazı çevreler ülkede dilsel, kabilevi, mezhebi ve diğer başlıklarla nefret ile taassubu yaymak istemekte. Bu şekilde ülkemizi tehdit eden ve birliğimizi tehlikeye atanlar anlamalılar ki Afgan milleti ve İslam Emirliği böylesi girişimlere müsaade etmeyecektir.

Tıpkı geçmişte vatanımızı böylesi tehlikelerden kurtardığı gibi, inşallah halen bu kapasiteye sahiptir. Bu sebeple bu tarz faaliyetlerde bulunanların yaklaşımlarını gözden geçirmeleri ve bu gibi şeytani fiiller ve fikirlerle millete sıkıntı vermekten kaçınmaları gerekir.

ABD ile anlaşma
6- Amerika Birleşik Devletleri ile tarihi bir anlaşmanın imzalanması ve sonuç olarak işgalin sona ermesi, İslam Emirliği ve tüm mücahit Afgan milleti için, şayet samimi şekilde uygulanırsa, tüm taraflara fayda sağlayacak fevkalade bir başarıdır.

İslam Emirliği, Amerika ile imzalanan anlaşmaya bağlıdır ve diğer tarafa da kendi taahhütlerini yerine getirme ve bu tarihi fırsatı boşa harcamamayı tavsiye eder. Anlaşmanın uygulanması Amerika ile ülkemiz arasındaki savaşın sona ermesi ve vatanımızda barışın ve İslami bir sistemin teşkili için güçlü bir vasıtadır.

Amerikalı yetkililere de tavsiyem, kendileri ile bizim aramızdaki bu uluslararası olarak tanınmış karşılıklı anlaşmaya engel olmak, ertelemek ve sonunda sabote etmek isteyen hiç kimseye imkan vermemeleridir. Anlaşmanın metni açıktır ve her iki millet için de faydalı bir çerçeve sunmaktadır, problemin çözümü için bu tamamen uygulanmalıdır.

Uygulama aşamasıyla devam edelim ki sizin güçlerinizin ülkeden çekilmesinin yolu açılsın ve Afganistan ile bölgede barış ve güvenlik kök salsın.

7- Mahkumlar Kabil idaresinin zindanlarında sert ve zorlu şartlarda bitap düşmektedir. İnsani örgütler ve çeşitli hayır grupları ve şahsiyetler bu bağlamda sorumluluk hissetmeli, mahkumların hızlıca ve güvenli bir biçimde serbest bırakılması için tüm gerekli adımları atmalıdır.

Genel af
8- Muhalif saflarda duran herkese, düşmanlıklarından vazgeçmeyi seçmeleri halinde, genel bir af ilan etmiş haldeyiz. Herkesi düşmanlıklarını sona erdirip bu aftan yararlanmaya, milyonlarca şehit, yaralı, sakat, yetim, dul ve ıstırap çeken Afgan'ın arzusu olan İslami bir yönetimin tesisi önünde engel teşkil etmemeye çağırıyoruz.

9- İslam Emirliği, ülkedeki sivil kayıplar konusunda içten bir şekilde endişe duymaktadır ve bu sebeple, siviilerin güvenliği ve korunması için özel bir komisyon görevlendirmiştir. Ki savaşlar sırasında mücahitlerden zarar görmesinler. Ve Allah muhafaza, şayet böyle bir olay yaşanacak olursa, mesele tamamen soruşturulsun ve suçlular cezalandırılsın.

Ancak, sivillerin ve evlerinin karşı tarafın hava saldırıları ve topçu atışlarında kasten hedef alınması rahatsız edicidir. Bu doğrultuda tüm dahili ve harici taraflara insani bir zeminde, sivil kayıplarının önlenmesi için etkili adımlar atma çağrısında bulunuyoruz.

Koronavirüs salgını
10- Koronavirüs küresel bir salgın. Allah subhanehu ve teala, onun dinine, doğaya ve insani normlara karşı zulümler zirveye ulaştığında, insanlığı böylesi sıktıntılara tabi tutar. Allah'tan bağışlanma dilemeli, amellerimizi yeniden gözden geçirmeli, Allah'ın emirlerini ihlal etmeye son vermeli ve hayatlarımızı İslam'ın gösterdiği şekilde yaşamalıyız. Ki bu ölümcül azap ve imtihandan kurtulabilelim.

Mevzubahis hastalığı kontrol edebilmek için İslam Emirliği Sağlık Komisyonu'na, insanlara tıbbi imkanlar sağlamak ve hiçbir şeyi sakınmamak suretiyle ellerinden gelen en iyi şekilde çaba sarf etme talimatı verilmiştir. Genel olarak halka tavsiyemiz ise kendilerini bu hastalıktan korumak için alınan tüm hukuki ve tıbbi tedbirlere uymalarıdır, ki böylece, Allah muhafaza, kendilerine hiçbir zarar dokunmasın.

Tüm uluslararası sağlık kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini bu hastalıklar savaşma konusunda vatandaşlarımıza yardım etmeye ve onları mevcut tüm vasıtaları sağlamaya çağırıyoruz. İslam Emirliği, yardım maddelerini taşıma ve şeffaf şekilde dağıtma hususunda sivil toplum örgütlerine her türlü desteği sağlamaya hazırdır.

11- Tüm İslam Emirliği mücahitlerine bu kritik zamanda halka merhamet, empati ve kibarlıkla davranmaları, onlar için sıkıntı ve rahatsızlık sebebi olmamaları, kibirli ve acımasız davranmamaları, gücü ve kaynakları halka zarar vermek için istismar etmemeleri, herhangi bir imtiyaz, ihtiras ve büyüklük hissine kapılmamaları, her Afgan'ı kardeş olarak görüp onlara saygı duymaları talimatını verioyrum.

Son olarak, bu mübarek gün ve gecelerde hatırlatmak isterim ki, ülkemizin tüm insanları koronavirüs salgını, yoksul ve muhtaçlar için iş imkanlarının azlığı sebebiyle ağır sorunlar yaşamaktayken, iş adamlarımız ve varlıklı kardeşlerimiz yoksullara merhamet göstermeli, şehitlerin ailelerine, yetimlere, dullara ve akrabalarına özel bir özen göstermeli, ihtiyaç sahibi kimseden anlayış ve yardımlarını esirgememelidir."

*Söz konusu açıklamada kullanılan dil ve ifadeler, akademik çalışmalara orijinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır. Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir. (Mepa News) 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar