BIST9.693,46%1,77
USD32.5849%0.17
EURO34,7859%0.29
ALTIN2.501,15%0.67
Doğa

Alıcısını bekliyor... Yerli Reishi mantarı üretildi

Düzce Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında kurulan GETAT tarafından Mikoterapi kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda Reishi Mantarı olarak tanınan Ganoderma lucidum miseli üretilerek satışa sunuldu.

Abone OlGoogle News
13 Kasım 2020 17:48

Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETAT) Tıbbı Mantar Üretim Merkezi’nde tamamen yerli Reishi mantarı miseli üretildi.

biyoteknolojik yöntemler ile ıslah edildi

GETAT Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ve Öğretim Görevlisi Selime Semra Erol tarafından yürütülen çalışmada 2018-2019 yıları arasında Düzce’de farklı lokasyonlardan toplanan G.lucidum mantarı örnekleri Düzce üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) Tıbbi Mantar Ar-Ge Laboratuvarı’nda biyoteknolojik yöntemler (Doku Kültürü ve Genetik Melezleme) ile ıslah edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tamamen yerli G. lucidum çeşidi DÜGETAM Tıbbi Mantar Gen Bankasına eklendi. Ar-Ge çalışmaları sonucu elde edilen G. lucidum miseli Merkezimiz Ür-Ge çalışmaları kapsamında DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisi’nde çoğaltılarak pilot üretimi gerçekleştirildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisi bünyesinde tamamen yerli izolatlardan üretilen tescile aday türlerin denemelerinin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Merkezin Tıbbı Mantar Üretim Tesisi bünyesinde üretilen tamamen yerli mantar misellerinin satışının başladığını ve üniversitenin ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında anlaşmalı üreticiler için yüzde 20 iskonto uygulanacağı bilgisini verdi.

Reishi mantarı mantarının kullanım alanları

Reishi Mantarı, Çin’de Ling Zhi olarak bilinen; Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst., 2000 yılı aşkın bir süredir, Çin ve Japon halkları tarafından sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kullanılan, özellikle karaciğer bozuklukları, kanser, bronşit, artrit ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak tercih edilen önemli bir tıbbi mantardır. Ganoderma lucidum, odunsu yapıda gıda olarak doğrudan tüketilmeyen ancak; içerdiği etken maddeler nedeni ile ticari değeri yüksek bir mantar türüdür.

“Diş macunu, kahve ve çay, kozmetik kremler gibi birçok ticari ürünün hammaddesidir”

Yapılan açıklamada “Günümüzde ek diyet ürünleri içinde sınıflandırılan, Reishi mantarından elde edilen ekstrakte ürünler, insanların diyetlerinin bir parçası olarak daha sağlıklı bir yaşam için sunulmakta. Geniş bir kullanım alanı olan mantar; diş macunu, kahve ve çay, kozmetik kremler gibi birçok ticari ürünün de hammaddesini oluşturmaktadır. Türkiye Ganoderma lucidum, gelişimi için uygun ekolojik koşullara sahiptir. Reishi mantarı ülkemizde çok geniş lokasyonlarda doğal olarak yetişmekte. Ağustos-ekim ayları arasında ormanlarda sıkça karşılaşılan tür; doğal yapısı gereği ticari hammadde ihtiyacı için yetersiz kalmaktadır ve ülkemizde kültürü yaygın değildir. Ticari olarak satışta olan gıda takviyeleri ve geleneksel tıp ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılan mantarlar başta Malezya olmak üzere yabancı ülkelerden ithal edilmektedir” denildi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar