Bebekler ne zaman emekler?
Bebeğin fiziksel gelişim basamaklarında emekleme önemli bir adımdır. Bebeğin fiziksel gelişiminin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için fiziksel gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlıyor olup olmadığını takip etmek önemlidir.

Bebeğin fiziksel gelişim basamaklarında emekleme önemli bir adımdır. Bebeğin fiziksel gelişiminin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için fiziksel gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlıyor olup olmadığını takip etmek önemlidir. Bebeğin emeklemeye başlaması da fiziksel gelişiminin ve kaslarının gelişiminin sağlıklı bir şekilde geliştiğinin göstergesidir, ancak her bebeğin emeklemediği bazı bebeklerin emeklemeden yürümeye başladığı da unutulmamalıdır.
Emeklemeye başlamak bebeğe hareket alanı sağlar, çevresini keşfetmesi için fırsat tanır ve bebeğin bağımsızlaşmaya başlamasının ilk adımıdır.
Bebeğin emeklemesi için hangi becerileri kazanmış olması gerekir?
Emeklemeye başlamak için bebeğin bazı fiziksel beceriler kazanmış olması gerekir. Bebeğin dengesini kurabiliyor olması, başını dik tutabilmesi, karın, sırt, kol ve bacak kaslarının güçlenmiş olması gerekir. Bebeğin bu kaslarının güçlenmesi için doğumdan itibaren yapılan egzersizler, bebeğin hareketleri, başını kaldırma, ayaklarına dokunma, sağa sola dönme çabaları bu kasları güçlendirir.
Bebekler kaç aylıkken emekler?
Bebekler kaçıncı ayda emekler sorusu pek çok ebeveynin merak ettiği sorular arasında yer alır. Yaklaşık 4 aylıkken destekle oturmaya başlayan bebek 6. ayda desteksiz oturabilmeye başlar ve bu emeklemeye hazır olmaya başladığının göstergelerinden biridir.
Vücut kasları ve motor becerileri hazır olan bebek yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ayda emeklemeye başlamayan bebek için endişelenmeye gerek yoktur. Her bebeğin gelişim seyri ve hızı farklıdır. Bebeğin emekleme çalışmaları 6. ayda başlayabileceği gibi 10. ayda da emekleme başlayabilir. Bazı bebekler emeklemeden yürümeye başlar.
Bebekler nasıl emekler?
Emekleme önce el ve bacaklar üstünde durma şeklinde başlamak yerine sürünme, kollarını kullanarak kendini çekme, bacaklarıyla kendini itme şeklinde de başlayabilir.
Kol kasları bacak kaslarından daha güçlü olan bebek ilk zamanlarda kollarıyla kendini öne çekerek hareket etmeye başlayabilir, hareket etme becerilerini keşfederken ileri doğru yürümek yerine geri geri ilerleyebilir, otururken poposu üzerinde ileri geri kendini sürükleyebilir ve çeşitli metotları deneyebilir. Bu deneme yanılma çalışmalarından sonra bebek gereken becerileri geliştirir ve emeklemeyi öğrenir.
Emekleme nasıl teşvik edilir?
Bebeğin emeklemeye başladığı dönemde bebeğe çok müdahale etmemek ve bebeği kısıtlamamak önemlidir. Bu süreçte bebeğin yerde vakit geçirmesi, sürünerek ve dönerek etrafında dikkatini çeken yerlere ulaşması, bedenini keşfetmesine fırsat vermek gerekir. Oyunlarla bebeği emeklemeye teşvik etmek ve cesaretlendirmek emeklemeyi öğretmek için işlevsel bir yoldur. Bebeği yüz üstü oyun halısına yatırarak ulaşamayacağı bir uzaklığa sevdiği bir oyuncağını koyarak ona ulaşmak için hareketlenmesini sağlamak eğlenceli bir yöntem olacaktır. Bebeğin kaslarını güçlendirmek için el ve kollarını hareket ettirerek yapılan egzersizle ve masajlar da bebeğin emeklemeye hazırlanmasına yardımcı olur. Emekleyen bebeğe gülümsemek onu emeklemek için yüreklendirir.
Emekleme döneminde nelere dikkat edilmelidir?
Emeklemeye başlayan bebek artık çok daha hareketli olacak ve daha çok keşfetmek isteyecektir. Bu nedenle bebeğin ulaşabileceği yerlerdeki bebeğe zarar verebilecek nesnelerin kaldırılması, ortamın bebek için güvenli hale getirilmesi gerekir. Prizlerin saklanması veya kapatılması, çekmecelerin kilitlenmesi ve zeminde bebeğin yutabileceği küçüklükte nesnelerin olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Evin hijyenine dikkat etmek, bebeğin hareket alanını kısıtlayan şeyleri kaldırmak ve sürekli denetlemek önemlidir.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar