NoSQL ve SQL arasındaki farklar neler ?

SQL veritabanları ilişkisel iken, dolayısıyla adı ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS), NoSQL veritabanı ilişkisel değildir. SQL veritabanları tablo tabanlıdır, NoSQL veritabanları ise belge tabanlı, grafik veritabanları, geniş sütun depoları veya anahtar-değer çiftleridir. Yapılandırılmış sorgu dili aslında SQL'in (Structured Query Language) adını aldığı yerdir. NoSQL DB'de, sorgulara odaklanmak ve belge toplamadır. Bu bazen Yapılandırılmamış Sorgu Dili (UnQL) olarak adlandırılır. UnQL sözdizimi bir veritabanından diğerine değişir.

SQL veritabanında veriler, bir dizi satırdan oluşan tablolar biçimindedir, oysa NoSQL'deki verilerin uyması gereken standart şema tanımları yoktur. NoSQL DB'ler dinamik şemaya sahipken, SQL veritabanları önceden tanımlanmış şemadan oluşur.

NoSQL DB'ler yatay olarak ölçeklenebilirken SQL DB'ler dikey olarak ölçeklenebilir. NoSQL DB'leri ölçeklendirmek için, kümedeki DB sunucularını yük dengeleme için artırmak gerekirken, SQL DB'leri ölçeklendirmek için, sunucudaki CPU, SSD, RAM ve diğer donanımların gücünü artırmalısınız. Bu, ölçeklenebilirlik önemli bir husussa, NoSQL'in en iyi seçenek olduğu anlamına gelir.

SQL, bildirim temelli bir sorgu dili olduğu için etkileşime izin verir. DB, dahili olarak bir algoritma oluşturduktan sonra sonuçları çıkarır. NoSQL ile, yordamsal bir sorgu tekniği olan MapReduce, yalnızca ne istediğinizi bilmenizi değil, aynı zamanda yanıtı nasıl üreteceğinizi tam olarak belirtmenizi gerektirir. Verilerle artan etkileşim, ürün geliştirmeye yardımcı olacak yeni öngörüler sağlar.

SQL uzun süredir kullanılıyor bu neden standart hale getirildiğini açıklıyor. Bazı satıcılar arabirimlerine lehçeler eklese de, çekirdek standartlaştırılmıştır ve JDBC ve ODBC gibi ek özellikler kararlı ve geniş çapta kullanılabilir SQL depo arabirimleri sağlar. Bu, SQL sistemlerinde uygulamaların tasarlanması, izlenmesi, incelenmesi, araştırılması ve oluşturulmasına yardımcı olacak bir operatör ve yönetim araçları ekosistemine olanak tanır.

Bu, SQL programcılarının ve kullanıcılarının UI bilgilerini ve API'lerini farklı arka uç sistemlerinde yeniden kullanabileceği ve böylece uygulamaların geliştirme süresini kısaltabileceği anlamına gelir. Standardizasyon, bildirimsel üçüncü taraf ETL (Extract, Transform, Load) araçlarına izin vermesi açısından da önemlidir. Bu araçlar, sistemler arasında ve veritabanları arasında veri akışı yapmanızı sağlar.

SQL DB'ler, karmaşık sorgu ve yoğun ortamlar için daha uygundur. Bunun nedeni, NoSQL'in yüksek düzeyde karmaşık sorguları gerçekleştirmek için standart bir arayüze sahip olmaması ve NoSQL üzerindeki sorguların SQL sorguları kadar güçlü olmamasıdır.

NoSQL DB'ler , hiyerarşik veri depolama için daha uygun olanlardır. Bunun nedeni, NoSQL'in JSON verilerine benzer anahtar-değer çifti depolama yöntemini izlemesidir. Bu, NoSQL'i büyük veriler için en iyi seçenek haline getiriyor, çoğu SQL satıcısı, JSON tipi desteğin yanı sıra XML belge desteğini de eklemiştir.

Ortalama işlemler için NoSQL kullanmak mümkün olsa da, SQL, yoğun işlem tipi uygulamalar için en iyi seçimdir. Bunun nedeni, NoSQL'in karmaşık işlem uygulamaları ve yüksek trafik ile yüklendiğinde yeterince kararlı olmamasıdır. SQL, veritabanı kararlı olduğu ve verilerin bütünlüğünü ve atomikliğini vaat ettiği için iyi bir uyum sağlar. 

Bunun nedeni çoğunlukla NoSQL'in SQL kadar uzun süredir ortalıkta olmamasıdır.

SQL DB'lerinde, Atomiklik, Tutarlılık, İzolasyon ve Dayanıklılık (ACID) özelliklerine vurgu yapılır. Öte yandan, NoSQL DB'ler Brewers Tutarlılığı, Kullanılabilirliği ve Bölme (CAP) teoremini izler.

SQL veritabanları ücretli ya da açık kaynaklıdır, oysa NoSQL'ler açık kaynaklıdır. Bu, paradan tasarruf etmek istiyorsanız NoSQL'in daha iyi bir seçim olduğu anlamına gelir.

Popüler SQL veritabanları örnekleri Oracle, MySQL, MS-SQL, Sqlite ve Postgres iken, NoSQL'in popüler örnekleri MongoDB, HBase, Redis, BigTable, RavenDb, CouchDb, Cassandra ve Neo4j'dir.