Neden kepek ekmek tüketmeliyiz? Kepek ekmeğinin faydaları nelerdir?

Uzman görüşlerine göre kepek ekmeği sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynamaktadır. Genelde diyet listelerinde karşımıza çıkan kepekli ekmek aslında sadece zayıflamak isteyenlerin değil, herkesin tercih etmesi gereken sağlıklı karbonhidratlar arasındadır. Sanılanın aksine kepek ekmeği de beyaz ekmekle aşağı yukarı aynı miktarda kalori içerir ancak bağırsakları çalıştırıp iştahı keseceği için kilo vermeye yardımcı olur. İşte kepek ekmeği hakkında merak edilenler…

KEPEKLİ EKMEĞİN FAYDALARI

Kepekli ekmeğin tüketimi günümüzde hâlâ tartışma konusudur ancak birçok uzman kepek ekmeği tüketiminin faydalı olduğunu söylemektedir. Beyaz ekmek ve türevlerinin hem katkı maddesi içermesi hem de tip-2 diyabete yol açma ihtimali olması sebebiyle uzmanlar kepekli ekmeğin tüketimini önermektedir.

Yüksek besin değerine sahip olan ve 100 gramında yaklaşık 200 kalori bulunan kepek ekmeğinin başlıca faydaları şunlardır:

Kepek ekmeği, tam tahıllar grubunda yer almaktadır. Bu sebeple içerisinde bolca E ve B vitaminlerini bulundurur. Besleyicidir.
Posa ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu zenginlik kepek ekmeğine tok tutucu bir özellik katar.
Çiğnemesi zor bir ekmektir. Uzun süre çiğnendiği için tokluk hissi verir.
Bağırsaklarda oluşan kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Şeker hastalarının, bağırsak ve mide problemleri yaşayanların tüketmesi önerilir. Metabolizmayı hızlandırır.
Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Tansiyonu düşürerek tansiyon dengesini korur.
Sindirimi kolaylaştırır.
Kan üretimini destekler.
Yağlanmanın önüne geçer.
Kan şekerini dengeler.
Damar yapısını korur.
Tükürük salgısını arttırarak gereksiz besin alımına engel olur.
Midede kaldığı süre uzundur. Hızlı acıkmayı engeller.
Sindirim sistemini hızlandırdığı için kabızlık probleminin önüne geçer.
Kepeğin içinde bulunan fitik asit; kalsiyum, çinko ve demir elementlerinin gereğinden fazla emilmesine engel olur.

KEPEKLİ EKMEK İLE NORMAL EKMEK ARASINDAKİ FARK

Kepek ekmeğini normal ekmekten ayıran en büyük fark yüksek doğal karbonhidrat seviyesidir. Beyaz ekmek katkı maddesi içerir ve düşük karbonhidrat seviyesine sahiptir. Bu durum beyaz ekmeğin tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmesine ve daha hızlı bir şekilde açlık hissi yaratmasına sebep olur.

Kepek ekmeği ise doğal ve yüksek karbonhidrat seviyesine sahiptir. Aynı zamanda uzun süre çiğnenmesi gereken kepek ekmeği uzun süreli tokluk hissi yaratır. Kepek ekmeğini beyaz ekmekten ayıran diğer önemli noktalar:

Besin değeri yüksektir.
Vitamin ve mineral içeriği oldukça zengindir.
Uzun raf ömrüne sahiptir, kolay bozulmaz.
Kalori miktarı beyaz ekmekten düşüktür.

KEPEKLİ EKMEK ZAYIFLATIR MI?

Kepek ekmeği, yüksek miktarda lif ve posa içerdiği için özellikle diyet yapan kişiler tarafından tercih edilir. Bu durum da kepek ekmeği zayıflatır mı ve kepekli ekmek kilo yapar mı sorularını beraberinde getirir.

Metabolizmayı hızlandırdığı için diyet listelerinde vazgeçilmez olan kepek ekmeği, doğru tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olabilir ancak eğer yanlış ve fazla tüketilirse kilo artışına da sebep olabilmektedir.

Zayıflatıyor düşüncesiyle bol miktarda kepek ekmeği yemek oldukça yanlıştır. Kepek ekmeği günde kaç dilim yenmeli sorusuna verilecek en doğru cevap ise günde en fazla 6-8 dilim tüketilebilir olacaktır. Bu miktarın fazlası hızlı bir şekilde kilo almaya sebep olabilir.