Asgari ücrette ilk rakam belli oldu! Pazarlık bu rakamdan başlayacak

Önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon beklentileri kritik bir rol oynayacak. Komisyon toplantısında, enflasyon tahminlerine dayalı olarak ilk kez masaya konulacak rakamın belli olduğu ve pazarlığın bu rakam üzerinden başlayacağı bildirildi.

Ocak ayında belirlenen asgari ücret 2024 yılı için net 17.002 TL, brüt ise 20.002 TL olarak açıklanmıştı. 2024 yılı boyunca milyonlarca çalışan bu rakam üzerinden maaş aldı ve bu rakam birçok ekonomik göstergeyi de etkiledi. Asgari ücretin belirlenmesinde önemli etkenlerden biri enflasyon olacak. Geçmişte de asgari ücret artışları, gerçekleşen enflasyonun üzerinde yapılmıştı. Bu yıl ise komisyon, Aralık ayında toplandığında henüz kesinleşmiş bir yıllık enflasyon verisi olmayacağı için tahminler ve beklentiler üzerinden hareket edecek.

MASADAKİ RAKAMLAR ŞEKİLLENECEK

Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonunun yüzde 41,50 olarak öngörülmesi, asgari ücret hesaplamalarında dikkate alınan bir gösterge oldu. Ayrıca Merkez Bankası'nın piyasa katılımcılarıyla yaptığı anketler, enflasyon tahminlerini yüzde 41,50 ile yüzde 45 arasında şekillendirdi.

İLK RAKAM 24.057 TL

Bu tahminlere göre, asgari ücret pazarlığında ilk konuşulacak rakamın 24.057 TL olacağı tahmin ediliyor. Eğer enflasyon beklentileri doğrultusunda bir artış yapılırsa, asgari ücretin bu seviyenin üzerinde olması bekleniyor. Yüzde 45 artış olması durumunda ise asgari ücretin net 25 bin TL’yi geçmesi olası.

NASIL BELİRLENECEK?

Asgari ücret, her yıl Aralık ayında toplanan bir komisyon tarafından belirleniyor. Bu komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri yer alıyor. Toplantılarda enflasyon, geçim endeksleri ve ekonomik veriler dikkate alınarak pazarlıklar yapılıyor. Komisyonun kararı, sadece maaşları değil, aynı zamanda borçlanmaları, primleri ve ödenekleri de etkiliyor. Pandemi sonrası dönemden farklı olarak, 2024 yılı için asgari ücret yıllık olarak belirlendi ve yıl içinde bir ara zam yapılmadı. Ocak 2024 itibarıyla asgari ücret net 17.002 TL’ye çıkarılmıştı. Asgari ücretle ilgili yeni rakamlar, Aralık ayında yapılacak toplantılar sonrasında kesinleşecek ve 2025'te uygulanacak yeni ücret belirlenecek.