Fatiha Suresi Arapça Okunuşu Ve Anlamı! Fatiha Suresi Türkçe Oku Dinle Ve Türkçe Meali, Faziletleri
Fatiha Suresi Arapça Okunuşu Ve Anlamı! Fatiha Suresi Türkçe Oku Dinle Ve Türkçe Meali, Faziletleri
Kur'an-ı Kerim'in ilk suresi ve en faziletlisidir. İlk sure olduğu için “başlangıç” anlamına “ Fâtiha ” adını almıştır. Mekke döneminde nazil olup, yedi ayetten oluşmuştur. Bu sure beş vakit namaz kılarken her rekatta okunmaktadır. Elhamd, Fâtiha sûresi nin Türkçe’deki en meşhur adı olarak ise dikkat çekmektedir. Fatiha Suresi okunuşu ve Türkçe meali ile ilgili araştırmalar yapanlar doğru adresteler. Fatiha Suresi okumak, ezberlemek, anlamı öğrenmek ve dinle seçeneğine ulaşmak için doğru yerdesiniz
Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in ilk suresidir. Mekke devrinin ilk yıllarında tamamı bir defada inmiştir. Fatiha, açmak, açıklığa kavuşturmak, sıkıntı ve meşakkati gidermek, başlamak anlamındaki ''feth'' kökünden türemiştir. Her namazda okunan bu sure aynı zamanda Kur'an'ın en faziletli suresidir. Elhamd, Fâtiha sûresinin Türkçe'deki en meşhur adı olarak ise dikkat çekmektedir. Fatiha Suresi Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı okumak için ayrıntıları inceleyebilirsiniz. Fatiha Suresi oku ve dinle seçeneğinin yanı sıra faziletleri, meali hakkında da ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte Fatiha Suresi okunuşu, anlamı, meali ve faziletleri!
FATİHA SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU
- Bismillahirrahmanirrahim
- Elhamdulillâhi rabbil'alemin
- Errahmânir'rahim
- Mâliki yevmiddin
- İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în
- İhdinessirâtal mustakîm
- Sirâtallezine en'amte aleyhim
- Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn
FATİHA SURESİ TÜRKÇE ANLAMI
- Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
- Hamd, Alemlerin Rabbi
- Rahman, Rahim
- Hesap ve ceza gününün maliki Allah'a mahsustur.
- Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
- Bizi doğru yola,
- Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.
FATİHA SURESİ FAZİLETLERİ
Bir yoruma göre Bakara sûresi Fâtiha sûresinin açıklaması dır; başta Âl-i İmrân olmak üzere diğer bütün sûreler de Bakara sûresinin tefsiridir. Nitekim Fâtiha'da Allah'tan hidayet istenir; onu takip eden Bakara sûresi, bu kitabın müttakileri hidayete erdirmek amacıyla gönderilmiş olduğunu bildiren âyetle başlar. Fâtiha'nın Kur'an'ın bir özeti olduğu kabul edilirse onun bütün Kur'an sûreleriyle ilişkili bulunduğunu düşünmek mümkün olur. Ancak Kur'an'ın Fâtiha'dan, Fâtiha'nın besmeleden, besmelenin de başındaki "bâ" (ب) harfinden ibaret olduğu yolundaki rivayet ve iddialar muhtemelen Bâtınîlik ve Hurûfîlik tesirleriyle ortaya çıkmıştır. Bunlar, Kur'an âyetlerinin ahkâmını küçümsemeye yönelik amaçlar taşımasından kaygı duyulan ve ciddiye alınmaması gereken beyanlardır. Fâtiha'nın yedi kısa âyetten oluşmasına rağmen konusunun önemi ve mâna zenginliği bakımından Kur'an'ın en faziletli ve muhtevalı sûresi olduğu gerçeği, bu sûreyi Kur'ân-ı Kerîm'in tamamı yerine ikame etme ve diğer bütün sûreleri gereksiz görme gibi bir kanaate götüren böyle bir Hurûfî-Bâtınî anlayışı haklı çıkarmaz.
Fâtiha'nın Kur'an'daki en büyük sûre olduğu, Tevrat ve İncil'de bir benzerinin bulunmadığı, Bakara sûresinin son âyetleriyle birlikte "iki nûr" diye anıldığı ve geçmişte hiçbir peygambere benzerinin verilmediği, şifa niyetiyle okunduğu takdirde tesirinin görüleceğine dair hadisler vardır (bk. Müsned, III, 450; Dârimî, "Feżâʾilü'l-Ḳurʾân", 12; Buhârî, "Tefsîr", I/1, 15/3, "Feżâʾilü'l-Ḳurʾân", 9, "Ṭıb", 34; Müslim, "Selâm", 66; Ebû Dâvûd, "Ṭıb", 19; Nesâî, "İftitâḥ" 26). Fâtiha'nın faziletiyle ilgili rivayetlere hadis mecmuaları yanında tefsir kitaplarında da geniş yer verilmiştir. Bu sûrenin her türlü hayırlı faaliyetlerin başında veya sonunda, çeşitli vesilelerle tertip edilen meclislerde, merasimlerde, kabirlerde vb. yerlerde dua niyetiyle okunması zamanla Müslümanlığın en köklü şiârlarından biri haline gelmiş, ayrıca hemen bütün tekke ve tarikatların ezkâr ve evrâdı içinde mutlaka Fâtiha'nın da yer alması hususu tasavvuf geleneğinde kesintisiz olarak sürdürülmüştür.