
3 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?
Hamilelik 3. haftada belli olur mu? Gebeliğin 3. haftasında neler yaşayacaksın? 3 haftalık bebeğin gelişimi ne durumda?
İçinde büyümekte olan embriyo henüz çok küçük. Hatta sadece bir grup hücreden oluşur, ancak bu hücreler çoğalmakta ve hızla büyümektedir. Gelişmekte olan hücre topuna zigot denir. Zigot, hücrelerin bölünmesi devam ederken rahim yolundan geçer ve rahme ulaşır.
Embriyo bir toplu iğne ucu büyüklüğündedir. Elbette hücre grubu henüz bir cenin ya da bebek görünümünde değildir. Bu ilk haftası boyunca embriyo yaklaşık 0.150 mm’dir.
Gebelikte 3. hafta belirtileri arasında;
Mide bulantısı ve kusma,
Kokulara karşı hassasiyet,
Ağızda metalik tat,
Aşerme veya tiksinme,
Aşırı uyku hali,
Sık idrara çıkma gibi 1.ve 2. haftada da sıraladığımız erken hamilelik belirtileri vardır. Fakat bu belirtilerin hiç birini henüz yaşamıyor da olabilirsin. Bunların yanı sıra 3 haftalık gebelik belirtileri olarak bazı kadınlar yumurtlama dönemlerinde hafif kramp veya ağrı hissedebilir ya da vajinal akıntılarında artış olabilir.
Hamilelikte Kanama
Hamilelik sırasında kanama her kadında endişeye yol açar fakat hamilelik döneminde kanama olması her zaman anormal bir durum değildir. Bazı araştırmacılar hamilelik dönemde her 5 kadından birinin ilk trimesterde kanama yaşadığını göstermektedir.
3 Haftalık Hamilelikte Folik Asit Kullanımı
Folat, folasin veya B9 vitamini olarak da isimlendirilen folik asit, hamileliğin ilk aylarında beslenme düzeni içinde özel bir yere sahiptir. Araştırmalar hamilelikte folik asit almanın bebekte oluşabilecek nöral tüp kusurlarını önlemeye veya azaltmaya yardım ettiğini gösterir.
Bu kusurlardan bazıları spina bifida (omuriliği ve sinirleri açıkta bırakarak omurgada bir boşluk oluşması), anensefali (beynin ve omuriliğin doğuştan olmaması) ve ensefaloseldir (beynin kafatasında bir boşluğa doğru çıkıntı oluşturması).
Hamilelikte Egzersiz
Egzersiz birçok insan için yaşamın önemli bir parçasıdır. Düzenli egzersiz bazı tıbbi sorunların ortaya çıkmasında engelleyici rol oynar. Kardiyovasküler hastalıklar, kemik erimesi, adet öncesi gerginlik sendromu (PMS), depresyon, obezite bunlardan bazılarıdır.
Hamileler için en uygun egzersizler;
Hızlı yürüme,
Yüzme,
Hamile pilatesi,
Hamile yogasıdır.